20. května 2022

CNN Prima News: Migrační vlnu jsme zvládli nejlépe v Evropě. Ostatní by se mohli učit

(CNN Prima News) Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uprchlo do Česka již více než 340 tisíc ukrajinských uprchlíků. I přes některé problémy s částí utečenců považuje premiér Petr Fiala (ODS) migrační vlnu za zvládnutou. Česko si podle něj v tomto ohledu vede nejlépe v Evropě.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Prosím všechny o pochopení, čelíme největší uprchlické krizi v historii moderní Evropy. Za několik týdnů jsme zaregistrovali mnoho utečenců, více než tři procenta naší populace. Bez přehánění jsme v tom nejlepší v Evropě. 50 tisíc lidí už má práci, to jsou výborná čísla. Ostatní se od nás mohou učit, jak jsme zvládli tak velkou migrační vlnu,“ řekl Petr Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Přesto připustil, že jsou s některými nepřizpůsobivými uprchlíky problémy. Zmínil například zástupce ukrajinských Romů, kteří odmítají nabídnutý azyl a pobývají na českých nádražích. Premiér rovněž mluvil o tom, že některé regiony hlásí naplnění svých kapacit.

„Nápor je hlavně v některých regionech. Mapujeme, kde jsou volné kapacity. Vylučuji násilnou relokaci, to není ani možné, spíš jde o motivaci. Někde jsou místa ve školách, ale nejsou pracovní místa či naopak. Pracujeme na tom, aby přerozdělování do jednotlivých regionů co nejlépe fungovalo,“ dodal Petr Fiala.

Česko je v případu uprchlické vlny z Ukrajiny jednou z nejvytíženějších zemí vůbec. Nejvíce utečenců se nyní nachází v Polsku, přes tři miliony. Evropská komise se tak rozhodla, že Čechům, Polákům, Slovákům, Maďarům a Rumunům pomůže.

Česko dostane na pomoc uprchlíkům z fondů Evropské unie 27,4 milionu eur (téměř 680 milionů korun). Celková částka, kterou komise nyní z fondů pro vnitřní záležitosti uvolní, je 248 milionů eur. Peníze mají sloužit především na jídlo, dopravu a ubytování lidí prchajících před ruskou invazí. Fiala označil finanční podporu od EU za vstřícný krok.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS