13. května 2022

Koalice SPOLU a Piráti a Starostové: Odložili jsme účinnost nového stavebního zákona a zamezili tak hrozbě zablokování výstavby v Česku

(www.ods.cz) Poslanci na svém jednaní v pátek 13. května přijali usnesení k odkladu účinnosti nového stavebního zákona. Touto připravovanou novelou dojde k zamezení zdlouhavého jednání mezi institucemi a pro občany se tak stavební úřady stanou dostupnější.

„Chceme, aby se konečně stavělo rychle, snadno, bez ubíjející byrokracie a s ohledem na dodržování ochrany veřejných zájmů. To původní zákon ANO rozhodně nezaručoval, naopak. Proto ho opravujeme. Zabraňujeme kolapsu stavebního řízení v České republice a vyhazování miliard ze státního rozpočtu. Cílem je funkční stavební zákon s důrazem i na digitalizaci stavebního řízení,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

„Pátek 13. je letos dobrým dnem pro výstavbu v České republice. Dnešní odklad účinnosti nového stavebního zákona totiž reálně zamezí vzniku zbytečného Nejvyššího stavebního úřadu se 13 000 úředníky a hrozbě zablokování výstavby v Česku až na dva roky. Nyní nás čeká další neméně důležitý úkol. Připravit věcnou novelu stavebního zákona, jež bude vycházet z důležitých principů - úřady blízko občanům díky kritériím dostupnosti, dodržování lhůt, zamezení ping-pongu mezi institucemi a digitalizaci. Ta ve výsledku pomůže jak k urychlení procesů, zastupitelnosti, tak i ke kontrole samotného stavebního řízení,“ říká poslanec ODS Jiří Havránek.

„Stavební zákon je velmi důležité téma. Jako vláda jsme deklarovali, že chceme rychlé, jednoduché, digitální a občanovi blízké stavební řízení. To by ale nefungovalo v modelu, ve kterém ho připravila minulá vláda, proto připravujeme věcnou novelu tohoto zákona. Naopak by pro stavebníky i obce hrozil kolaps stavebního řízení. V tuto chvíli chceme zachovat spojený model veřejné správy, protože nám přijde funkční. Musíme zrychlit stavební řízení a cestou k tomu je mimo jiné digitalizace. Věřím, že se vše v průběhu tohoto roku podaří dotáhnout do konce, abychom přinesli občanům to, co jsme slíbili, tedy rychlé a občanovi blízké stavební řízení,“ vyjádřil se Marek Výborný, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

„Podařilo se nám zachránit drtivou většinu stavebních úřadů před zrušením, a navíc jsme změnou zákona zabránili vzniku centrálního megaúřadu a dalších nesmyslných krajských stavebních úřadů. Takový megaúřad by rozhodoval bez znalosti místních poměrů a potřeb obyvatel a další výstavbu by lidem jenom komplikoval. Naopak vznikne nový speciální stavební úřad, který bude rozhodovat o tzv. vyhrazených stavbách. To jsou například dálnice, vysokorychlostní železnice nebo dostavba jaderné elektrárny. Výstavba těchto velkých a důležitých infrastrukturních staveb se tím výrazně urychlí,“ doplnil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Jasně jsme před volbami avizovali, že nesouhlasíme se stavebním zákonem, jak ho navrhla minulá vláda. Byli jsme proti tomu, aby se rušil velký počet stavebních úřadů a centralizovalo se stavební řízení. To, že se nám konečně podařilo schválit odklad účinnosti tohoto zákona, je důležitý krok k nápravě. Můžeme napravit chyby napáchané paní exministryní Dostálovou. Můžeme připravit zákon, který skutečně zjednoduší stavební řízení a zároveň zachová jeho dostupnost v regionech," uvádí 1. místopředsedkyně Sněmovny za hnutí STAN Věra Kovářová.