5. května 2022

To, co se teď děje, znamená změnu světového řádu. Západ musí ukázat sílu

(Reflex) Petr Fiala se v čele české vlády, složené z pěti stran, dostal do situace, kdy se na něj valí problémy ze všech stran. Inflace a ceny energií se chovají jako utržené z řetězu, mnoho lidí potřebuje pomoc a vše ještě komplikuje válka na Ukrajině. Nemohou ho tyto problémy potopit? „Přemýšlím o tom jinak, protože nemám povahu, abych se litoval a fňukal,“ vysvětluje v rozhovoru pro Reflex předseda kabinetu.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Reflex.cz.

Pane premiére, dějiny dokážou být hodně zlomyslné. Týká se to i vaší ODS. Když byl pre­miérem Václav Klaus, postihla Česko v roce 1997 ekonomická krize. V lednu 2009 předseda ­vlády ­Mirek Topolánek řešil s Vladimirem Putinem velký problém, protože Rusko kvůli sporům s Ukrajinou zastavilo dodávky plynu do Evropy. Topolánkova vláda pak o něco později dokonce padla v době českého předsednictví Rady EU. Finanční a sociální problémy řešil i kabinet Petra Nečase. Ten pak rezignoval kvůli osobní aféře. No a jste tady vy. Další šéf ODS. Česko zastihla velká inflace, obrovské ceny energií, válka na Ukrajině a Rusko opět šachuje s dodávkami plynu. Jsou dějiny zlomyslné? Nestraší vás osud vašich stra­nických předchůdců?

Vaše slova o zlomyslných dějinách by se tak dala interpretovat. Žádná jiná česká vláda nečelila ihned po svém nástupu tolika krizím a tolika problémům dohromady jako náš kabinet. To není můj osobní dojem, to říká mnoho analytiků, komentátorů i historiků. Začali jsme vládnout, když přišla další vlna covidu, o čemž jste v otázce ani nehovořil. Krachovali někteří dodavatelé energií. Prudce se začala zvyšovat inflace. Než jsme to mohli začít řešit, vypukla ještě válka na Ukrajině, která způsobila obrovské množství dalších problémů. Po letech rozhazování vládou Andreje Babiše a zadlužování státu jsme věděli, že nás čekají velké problémy, ale tohle si nikdo představit nedokázal.

Jak to ovlivňuje vaši pětikoalici? Pět stran ve vládě je už samo o sobě neobvyklé a vyžaduje to kompromisy. Slibovali jste, že nebudete zvyšovat daně, že nezadlužíte více stát. Jenže situace nebude řešitelná tak, jak jste si to plánovali. Změníte své ­priority?

Nechceme měnit programové prohlášení vlády, protože věci, ­které jsme lidem slíbili, jsou důležité. Chceme se zbavit byrokracie, která nás dusí. Chceme mít kvalitní vzdělávání a musíme kvůli tomu provést změny. Chceme dobře hospodařit. Na tom se podobně jako na jiných prioritách nic nemění.

Jak ale půjde dobře hospodařit za nastalé situace? I vy budete muset rozdávat lidem peníze. ­Jinak hrozí sociální otřesy. Zvýšíte například daně? Před volbami jste tvrdili, že nikoli.

Inflace je způsobena kromě jiného i špatným hospodařením předchozí vlády hnutí ANO a ČSSD. Andrej Babiš rozdal obrovské množství peněz, které si musel půjčit. Jen malá část z nich přitom šla na řešení problémů s covidem, on to jen tím zakrýval.

K otázce daní. Nebudeme zvyšovat daně, považujeme to za špatné. I za této situace. Naopak je dobré, když mají lidé a firmy víc peněz. Zvyšováním daní sebereme lidem víc peněz, stát je pak spotřebuje, rozpustí a přerozdělí je jinak. Pro společnost, ekonomiku i stát je lepší, když peníze mají k dispozici lidé a firmy. Nechceme proto jít cestou zvyšování daní.

Rozumím, ale inflace bude ­trvat nějakou dobu, ceny energií o moc také neklesnou, na občany dolehnou problémy. A na některé hodně tvrdě. Ve svých knihách jste opakovaně psal, že rozhazovačnost státu je příliš velká a že jste proti tomu. Ovšem i vy budete muset rozdávat, protože stav je příliš vážný. Co chcete dělat?

Budeme muset pomáhat, ne rozdávat…

… to není rozdávání?

Existují dvě formy, jak to můžete dělat. Plošně dát všem, na což ale nemáte peníze, pokud se nezadlužíte. To dělala Babišova vláda. Pak dostávají pomoc i ti, kdo pomoc nepotřebují. My pomáháme cíleně – lidem, kteří jsou v penzi, pomáháme těm, kteří si sami pomoci nemohou, pomáháme těm, kdo jsou v existenčních potížích. Zvýšili jsme například sociální dávky a jejich dosah.

Vláda také rozhodla, že dá rodinám s dětmi příspěvek 5000 korun. To není rozdávání?

Není. To je cílená pomoc limitovaná výší příjmu. Jedná se o pomoc rodinám, samoživitelkám, je to ale i pomoc střední třídě. Dále plánujeme, že by rodiče s nižším příjmem mohli mít měsíční rodičovský příspěvek místo nynějších nanejvýš 10 000 korun až 13 000. Chceme i motivovat zaměstnavatele ke zřizování zkrácených úvazků úlevou na odvodech a vyhlásit mimořádné dotace pro dětské skupiny. Je to mnoho opatření, není to jeden krok. Mnozí hovoří pouze o těch pěti tisících, o dalších věcech ne.

Ale příspěvek 5000 korun mnozí kritizují s tím, že má pomoci i těm, kdo to skutečně nepotřebují. Bývalá ministryně financí Schillerová pak volá po zcela plošných opatřeních, expremiér Babiš pořád opakuje slova o penězích pro „naše lidi“. Kritizovali jste rozdávání, teď se také chystáte rozdávat.

Už jsem vám řekl, že to není plošné opatření. Někdy doslova zírám i na návrhy opozice. Ty peníze přece nerostou na stromě. Musíme je vybrat od lidí a firem, jiné nemáme. Nebo si je musíme půjčit. Když si je půjčíme, budou to pak splácet občané a budou to splácet čím dál dráž. Není náhoda, že Česká ­republika má tak vysokou inflaci. Zatímco jiné země dokázaly loni snižovat své celkové zadlužení, Česko ho naopak zvýšilo. Naše vláda nemůže udělat stejnou chybu jako Babišova, že bude dál roztáčet inflační spirálu. Lidem to znehodnocuje peníze. Andrej Babiš a hnutí ANO říkají: Půjčte si peníze a rozdejte dalších 200 miliard. Co to způsobí? Vyšší inflaci. Takhle to dělat nemůžeme. A lidé by z toho nic neměli, protože by si pak za peníze koupili méně.

Situace se ale dramaticky změnila. Proč nechcete dramaticky změnit priority i vy?

I za této nelehké situace bude naší prioritou odpovědné hospodaření, budeme šetřit na státě, ne na lidech, budeme pomáhat cíleně těm, kdo to potřebují.

Celý rozhovor čtěte v týdeníku Reflex nebo na Reflex.cz.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS