17. ledna 2022

Televizní noviny: Jak z energetické krize?

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnodut na novaplus.cz.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
A teď je s námi ve vysílání premiér
Petr Fiala.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer. Pane premiére, Rusko drží Evropu pod krkem pomocí dodávek plynu. Jaký je váš plán, jak se závislosti na Rusku zbavit?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. Je to tak. Ta závislost nejen České republiky, ale celé Evropy na ruském plynu je obrovská. Vidíme teď, co to dělá, snížení dodávek ruského plynu. A je potřeba do budoucna se závislosti zbavit. Pro Českou republiku je jasné, co musíme udělat. Musíme dostavět jaderné bloky, a to jak v Dukovanech, tak v Temelíně. Musíme se také víc orientovat na dovoz zkapalněného plynu, který teď pomohl, tankery z USA pomohly překonat Evropě ty nejtěžší okamžiky při snížení dodávek ruského plynu. A je potřeba se také soustředit na rozumné obnovitelné zdroje, jako je třeba fotovoltaika na střechách veřejných budov i soukromých domů.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pojďme dát, pane premiére, daňovým poplatníkům nějaký konkrétní jízdní řád toho, co a kdy chce vláda v tomto smyslu učinit, například jádro. Vy jste mluvil o nutnosti dostavby bloků v Temelíně i v Dukovanech, kdy bude vybrán dodavatel nových bloků do Dukovan?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Musíme především vypsat ten tendr, jenom si uvědomme, že to odkládaly dvě předcházející vlády. Mohli jsme být o 5 let dál. My nechceme nic odkládat. My jsme připraveni ten tendr v nejbližší době, mluvím tady o měsících, skutečně vypsat. Už proběhlo to oslovení uchazečů z hlediska bezpečnosti, takže některé kroky se udělaly, ale není nač čekat. My musíme prostě dostavět Dukovany. Uvědomme si, že to je vlastně jenom nahrazení těch bloků, které budou vyřazeny a pak je potřeba ještě přistoupit k řešení Temelína, abychom opravdu měli jadernou energii do budoucna.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Ano. Kdy předpokládáte, že by mohl být ten případný vámi vypsaný tendr ukončen?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To bude trvat nějakou dobu. To nebudou měsíce, to budou i roky. Vzhledem k tomu, že teď mám na mysli úplně to definitivní rozhodnutí, protože tady bude probíhat také notifikace s Evropskou unií, ta taky není udělána. Takže tady se toho spousta zanedbalo a my musíme velmi rychle postupovat kupředu. Samozřejmě o tom, jak přesně vypíšeme ten tendr, budeme ještě jednat, ale musí to být v řádu měsíců, abychom to opravdu všechno stihli. My bychom potřebovali začít stavět v roce 2029 a to je prostě během velmi krátké doby, i když to zdánlivě tak nevypadá.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Předpokládáte, že by se to mohlo stihnout, uzavření tendru, ještě ve vašem funkčním období, tudíž během čtyř let?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To by bylo samozřejmě optimální, ale my musíme dospět k tomu, abychom opravdu 2035 měli postaveno a od toho se musí odvíjet všechny ty další termíny. Doháníme ztrátu, protože stavět se nebo ten tendr měl být vypsán už za Sobotkovy vlády, a to se prostě nestalo. A teď je potřeba spěchat. Ale není to jenom jaderná energetika, musíme také se začít věnovat víc obnovitelným zdrojům. Tady má Česká republika také rezervy. Jak se mluvilo o fotovoltaikách na střechách, to je určitě dobrá cesta, jak si tady pomoci.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pojďme tedy jenom v krátkosti, a prosím co nejstručnější odpovědi, na fotovoltaiku, kdy předpokládáte, že by mohly být vypsány nějaké podpůrné programy na to, aby ty fotovoltaické elektrárny byly skutečně na střechách domů?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My máme ten plán do konce našeho funkčního období, funkčního období této vlády, abychom postavili 100 000 nových fotovoltaických elektráren na střechách, ať už veřejných budov nebo soukromých domů. Budeme o tom jednat v příštích týdnech a měsících, jak budeme postupovat, jaký bude ten přesný časový harmonogram, ale ten plán v programovém prohlášení vlády je jasný. A během těch čtyř let bychom tady měli mít 100 000 nových fotovoltaických elektráren.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, poslední otázka a ta bude směřovat ke školám. Máte plán pro případ, že by se musely školy kvůli nedostatku učitelů nebo velkému množství žáků v karanténě zavírat? Není čas na to preventivně třeba na 2 týdny zahájit domácí výuku?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme se školám věnovali, aby se neopakovaly ty lockdowny, a to, že žáci nechodí do školy, ale musí zůstat doma a nechceme to opakovat. S tím jsme šli i do voleb. Proto jsme také přednostně testovali právě ve školách prvních 14 dní. Myslím, že to bylo správné rozhodnutí, jak se ukazuje. A teď je vzhledem k nástupu varianty omikron ministr školství rozšiřuje možnost ředitelům, aby vyhlásili ředitelské volno až na 10 dní. To by mohlo pomoct u těch nejtěžších případů, ale cestou plošného vyučování on-line, tou cestou jít nechceme, protože to se ukázalo jako špatné a určitě s tím spousta rodičů a učitelů nemá dobré zkušenosti.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane premiére, my vám moc děkujeme za odpovědi a přejeme klidný večer. Díky, že jste přišel.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS