11. ledna 2022

Frekvence 1: Projevení důvěry parlamentu považuji za vrchol cesty. Nepovažuji ji za něco zbytečného

(Frekvence 1) Na Frekvenci 1 nově startuje i premiérský Press klub s Petrem Fialou. Ten první se odehrál na palubě letadla ze Slovenska, kam předseda vlády poprvé jako premiér České republiky vyrazil. Mluvilo se nejen o samotné návštěvě, ale také o vyslovení důvěry nebo o variantě omikron.

Celý rozhovor s Petrem Fialou si můžete poslechnout na Frekvenci 1.

Premiér Petr Fiala se u našich sousedů potkal nejen se slovenským premiérem Eduardem Hegerem, ale i s prezidentkou Zuzana Čaputovou a šéfem parlamentu Borisem Kollárem. Jsem velice rád, že se návštěva uskutečnila. Je to moje první zahraniční cesta a nedovedu si představit, že bych jel někam jinam, než na Slovensko. Je to pro nás velice důležitá země, se kterou máme unikátní přátelské vztahy, shrnuje Petr Fiala návštěvu našich sousedů. Navíc bude obnovena tradice společných zasedání české a slovenské vlády, která byla přerušena kvůli pandemii covidu-19.

Předběžně bychom se potkali na přelomu dubna a května. Je tu spoustu témat, o kterých musíme mluvit, ale čekají nás také výzvy. Jednou z nich je předsednictví České republiky v Radě EU a předsednictví Slovenska ve Visegrádské skupině. Chceme přípravu koordinovat, bavit se o prioritách a propojit organizaci jednotlivých akcí. Společné zasedání by se konalo s dostatečným předstihem, abychom se stihli připravit, nastiňuje plány obou zemí Petr Fiala.

Opatření se veřejnost dozví včas

Dnes bude vláda Petra Fialy žádat o důvěru vlády. Vzhledem k tomu, že koalice SPOLU s Piráty a hnutím STAN má v dolní komoře většinu 108 hlasů, předpokládá se, že důvěru dostane. Ve svém projevu chce premiér zdůraznit některé priority jejich programového prohlášení. Považuji vyslovení důvěry za vrchol cesty, kterou jsme za poslední měsíce ušli. Důvěra parlamentu pro mě není něco navíc; nepovažuji ho za něco zbytečného, ale naopak. Jsme parlamentní demokracie a právě důvěra je něco, co poskytuje vládě plnou legitimitu, vysvětluje Petr Fiala. Nemyslí si ale, že by svým projevem mohl přesvědčit někoho z opozice.

Tématem je samozřejmě i pandemie, hlavně tedy mutace omikron. Sledujeme, jak se omikron vyvíjí v zahraničí, a jak nastupuje v České republice. Naše vláda je připravena, děláme všechno proto, aby veškerá opatření byla veřejnosti včas řečena a nebyla žádná překvapení. Vydali jsme se cestou masivního testování a zkrátili jsme karanténu. Je to proto, abychom mohli projít variantou omikron a nemuseli jsme dělat žádné lockdowny,” říká Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS