11. ledna 2022

Televizní noviny: První zahraniční návštěva Slovenska

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu premiér ČR a předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TV Nova.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:

Premiér Petr Fiala dnes vyrazil na Slovensko. Jednalo se tradičně o první zahraniční cestu nově jmenovaného předsedy vlády. U našich sousedů se setkal se svým protějškem Eduardem Hegerem, prezidentkou Zuzanou Čaputovou a předsedou Národní rady Borisem Kollárem.

Marek BRUNA, redaktor:

Stejně jako většina jeho předchůdců Petr Fiala jako nově jmenovaný předseda vlády vyrazil na první pracovní cestu do zahraničí na Slovensko. Tady ho na úřadu vlády přivítal jeho protějšek Eduard Heger.

Eduard HEGER, slovenský premiér:

Já jsem velmi rád, že pokračujeme ve velmi osvědčené a myslím si, že velmi dobré tradici, kdy se premiéři našich zemí při prvních zahraničních cestách vzájemně navštěvují. Česká republika je pro Slovensko nejdůležitější politický i ekonomický partner.

Marek BRUNA, redaktor:

Premiéři se spolu bavili o bilaterální spolupráci, regionálních a evropských otázkách, situaci na východní hranici Evropské unie nebo Zelené dohodě. Řeč přišla i na předsednictví obou zemí. Obě země čeká v druhé polovině roku předsednictví. Česká republika bude v čele rady Evropské unie. Slovensko čeká předsednictví ve Visegrádské čtyřce.

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany (ODS):

Shodli jsme se na tom, že v rámci těch dalších kroků v evropské politice Zeleného údělu bude určitě výhodné a nutné, abychom tady zastávali společnou pozici, protože máme společné zájmy.

Marek BRUNA, redaktor:

Odpoledne položili oba premiéři věnce u památníků prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika. Následně Fialu přijala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Premiér Petr Fiala na svou první zahraniční cestu neletěl vládním speciálem a zvolil raději cestu osobním automobilem. Tu upřednostnil i proto, že cesta z Brna na kbelské letiště je o více než 80 km delší než cesta do slovenského hlavního města. Večer už se český premiér vrátil do Česka letadlem. Z Bratislavy Marek Bruna, televize Nova.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:

A premiéra Petra Fialu teď živě vítáme v Televizních novinách.

Martin POUVA, moderátor:

Dobrý večer, pane premiére. Hovořil jste dnes o tom, že byste chtěli se Slováky postupovat v Evropské unii jednotně. Můžete být, prosím, konkrétní a říci, co bychom tedy mohli společně prosazovat?

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany (ODS):

Dobrý večer. My jsme se dnes na té návštěvě, která byla velmi užitečná a přátelská a jsem rád, že to takto vyšlo, že jsem se mohl setkat s panem premiérem, paní prezidentkou i předsedou Národní rady. My jsme se na té návštěvě bavili o řadě konkrétních věcných témat. Já tady zmíním jedno, a to je energetická politika, protože v zájmu obou našich zemí je, aby ty klimatické cíle, které Evropská unie má, neskončily tak, že občané našich zemí budou na to doplácet, budou chudnout. V zájmu obou našich zemí je, aby jádro patřilo mezi čisté, podporované zdroje dlouhodobě, a to jsou ty konkrétní věci, které můžeme společně prosazovat.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:

Pane premiére, hodláte svoje kroky v Evropské unii koordinovat s celou V4? Ptáme se s ohledem na to, že to třeba teď skřípe mezi námi a Poláky kvůli Dolu Turów a někteří čeští vládní politici se vymezují vůči maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany (ODS):

Musíme se snažit, aby ty vztahy mezi středoevropskými zeměmi byly co nejlepší. Je tu více formátů, ale ta skupina V4 dlouhodobě prokazuje, že je schopná zájmy středoevropských zemí prosazovat i na evropské úrovni. Musíme se snažit hledat ty společné zájmy a tam, kde to jde, společně postupovat. Myslím si, že my jsme dnes s panem premiérem Hegerem našli opravdu v řadě věcí společnou řeč, a to si myslím, že je i určitý příslib pro to, aby V4 fungovala efektivně a v zájmu občanů České republiky.

Martin POUVA, moderátor:

Pane premiére, je podle vás vhodné, aby předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová vyzývala Maďary k tomu, ať vyženou Orbána? Není to už trochu přes čáru u takhle vysoce postaveného ústavního činitele?

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany (ODS):

Ten výrok paní předsedkyně vyvolal velkou mediální odezvu, bouři a já k tomu teď nebudu přispívat. Já jsem strávil celý den na Slovensku a přijel jsem před chvílí a neměl jsem ještě možnost s paní předsedkyní mluvit. Udělám to. Chci k tomu jenom obecně říct, že za zahraniční politiku je odpovědná vláda, já se budu snažit o to, abychom tu politiku koordinovali i mezi jednotlivými ústavními činiteli a samozřejmě v našem zájmu je, aby vztahy mezi zeměmi Evropské unie a speciálně mezi zeměmi středoevropského regionu byly co nejlepší.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:

Pane premiére, teď jste říkal, že jste se teď vrátil ze Slovenska a jaké budou ale vaše další nejbližší zahraniční cesty?

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany (ODS):

Těch zahraničních cest se plánuje celá řada. Určitě jedna z dalších bude do Bruselu, kde se připravuje jednání Evropské rady v únoru. Přemýšlím i nad cestami do sousedních zemí, navštívit sousední země považuji za důležité. A ten plán těch zahraničních cest, ten děláme. Moje nejbližší, ale zahraniční akce bude ve čtvrtek, když se setkám s panem předsedou Evropské rady tady v Praze. A jsem rád, že to setkání proběhne, protože je to důležité před těmi dalšími summity a jednáními, která mě v pozici premiéra v rámci Evropské rady čekají.

Martin POUVA, moderátor:

Děkujeme za váš čas, pane premiére, a přejeme hezký večer.

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany (ODS):

Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS