4. ledna 2022

Seznam Zprávy: O odměnách pro očkované neuvažujeme. Pro odpůrce nemám pochopení

(Seznam.cz) Zkrácení karantén a izolací kvůli omikronu je racionální, říká premiér v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Odborníci ale podle něj musí nalézt rovnováhu tak, aby lidé nebyli zbytečně dlouho doma, ale zároveň nešířili nemoc. Premiér Petr Fiala je přesvědčen, že jeho vláda je na příchod omikronu do Česka připravena. A to přestože neplánuje velké restrikce. Spoléhá především na masivní testování a zvažuje zkrácení karantén a izolací. A také na očkování. Zároveň je ale proti povinné vakcinaci a nezvažuje ani bonusy pro očkované nebo naopak další znevýhodnění pro neočkované. „Nechci posilovat rozdělení ve společnosti, které už teď je poměrně velké. Snažme se prostě přesvědčit co nejvíc lidí, někteří se stejně naočkovat nedají, ani kdyby to bylo povinné,“ říká premiér v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Po otázce, zda má pochopení pro lidi demonstrující proti očkování a testování, se na chvíli odmlčí. „Vlastně ne. Já se snažím rozumět jejich argumentům, ale svoboda se pro mě pojí s odpovědností a důležitý je pro mě rozum,“ říká po krátkém zaváhání.

Celý rozhovor s Petrem Fialou čtěte na Seznam Zprávy.

Jak se vy osobně chráníte před nástupem omikronu?

Já se chovám celou dobu stejně, podle doporučení odborníků. Snažím se dodržovat to pravidlo 4R – tedy ruce, roušky, rozestupy a rozum. Svátky jsem strávil s rodinou v relativně omezeném okruhu lidí a myslím si, že to udělala spoustu lidí v Česku. Vidíme to na těch číslech a viděli jsme to i na tom, že žádné drama se neodehrávalo. Naše sázka na to, že většina lidí se bude chovat zodpovědně a že můžeme těmi opatřeními projít v nějaké rozumné podobě, se ukázala jako správná.

Máte už po svátcích nějaká data, jak se omikron u nás rychle šíří?

Máme data, kolegové z Ministerstva zdravotnictví je teď velmi pečlivě studují. Data ze zahraničí ukazují, že omikron se šíří až třikrát rychleji než varianta delta, ale je tam výrazně nižší riziko těžkého průběhu. Což samozřejmě neznamená, že ten dopad na nemocnice žádný nebude, on bude právě díky tomu, jak rychle se omikron šíří v populaci.

Vím, že lockdown nechcete, ale připravujete se i na variantu, že možná nastane sám? Tím, že bude kvůli omikronu v karanténách a izolacích hodně lidí najednou?

Pokud jde o omikron, my jsme zvolili cestu masivního testování, která je doporučována odborníky. Pomáhá nám vědět, kde se omikron šíří, a můžeme adekvátně reagovat. Jak jste zmínili karantény, tak ty jsou vlastně cílená ochrana. Lepší než plošná opatření, tak se na to dívám od začátku. Ale samozřejmě vedeme debatu, že by se mohla zkrátit doba karantény a izolace. Předpokládám, že během několika dnů budeme znát odborná doporučení a podle toho budeme postupovat.

Máte už nějaké varianty, na kolik dní by se karanténa a izolace mohly zkracovat?

Máme, ale v souladu s tím, jak chci mluvit s veřejností, tak žádné varianty dopředu za sebe říkat nebudu. Až rozhodneme, tak to bude. My se snažíme, aby všechny naše kroky byly předvídatelné.

Vy osobně jste pro zkrácení doby izolace a karantény?

Já pečlivě sleduji zahraniční diskuzi a asi nějaké zkrácení je racionální, ale počkám na výsledek odborné debaty. To opravdu není věc, co si myslí Petr Fiala, ale je to věc názoru odborníků. Zkrácení musí být takové, abychom zkrátili tu dobu, kdy jsou lidé doma, ale abychom současně zabránili šíření infekce.

A zároveň, aby se nezhroutila ekonomika. V Itálii to omezilo hodně velkou část oborů, kdy lidé jsou v izolacích a nemohou do práce.

A to je přesně ono, co se snažím často vysvětlovat, že jedna věc je určitě pohled zdravotnický, který je potřeba plně respektovat, ale že vláda při svém rozhodování musí zohledňovat všechny další aspekty. Musíme opatření prostě vyvažovat. Lidé jsou už z covidu unavení a potřebujeme, abychom se naučili s covidem žít. Abychom si nemysleli, že to přejde během několika týdnů, všichni víme, že nepřejde a že se objevují nové varianty. Ale současně je potřeba, aby to neochromilo život společnosti, třeba špatnými rozhodnutími vlády, jako jsou lockdowny.

Jako nástroj proti omikronu jste zmínil i plošné testování, ale ono přece v tuto chvíli ještě neběží. Bude to až v polovině ledna.

Hned v den nástupu jsme nakoupili testy, abychom mohli provádět plošné testování. Protože těch testů nebylo dost. V prvních 14 dnech jsme začali testovat ve školách a to testování probíhá a na to bude navazovat testování ve firmách tak, aby se nezahltil ten systém.

Docela podrobně a často vysvětlujete, proč jste proti povinnému očkování. Zároveň ale říkáte, že vakcinace je hlavní zbraň, jak šíření epidemie zabránit. Takže jak chcete přesvědčit lidi, kteří se očkovat nechtějí? Jestli třeba není cesta jít finančními bonusy jako Německo, Rakousko.

Já myslím, že postupně se daří víc a víc lidi přesvědčovat, aby se naočkovali. Čísla jsou jasná, proočkovanost populace se zlepšuje, ale pořád ještě nejsme u cíle. My jsme navrhovali a začalo se to dělat, posílení role praktických lékařů, posílení individuálního oslovování a tak dále.

Takže cestou finanční bonifikace těchto lidí po vzoru Slovenska, Rakouska jít nechcete?

Zatím jsme o tomto nepřemýšleli.

Nebo jim naopak zdražit pojištění? Říct rovnou, že nebudou mít přednost v přeplněné nemocnici, to asi nejde.

Těch nápadů je spousta, ale já se držím fakt nohama na zemi, a to znamená, že se dívám i na to, co vůbec je legislativně, ústavně možné. A nechci posilovat rozdělení ve společnosti, které už teď je poměrně velké. Snažme se prostě přesvědčit co nejvíc lidí, někteří se stejně naočkovat nedají, ani kdyby to bylo povinné. Na omikron jsme připraveni, zvolili jsme myslím cestu, která je racionální.

Rozumíte lidem, kteří protestují, demonstrují proti očkování či testování a vidí v tom nějaké ohrožení svobody? Máte pro ně nějaké pochopení?

Vlastně ne. Já se snažím rozumět těm argumentům, ale svoboda se pro mě pojí s odpovědností a vždycky je svoboda moje limitována svobodou druhých lidí. A taky pro mě je důležitý rozum. A nám všechny poznatky říkají, že očkování nás prostě chrání, všechny poznatky nám říkají, že očkování je ta účinná zbraň. Takže pro mě je toto jasné, celá moje rodina je očkovaná, já jsem nad tím neváhal. Tohle je jediná cesta.

Myslíte si, že se názor těchto lidí dá ještě změnit nějakou mediální kampaní, chystáte něco takového? Nebo to spíš považujete za vyhazování peněz, které už v této fázi moc nepomůže?

My jsme prosazovali to individuální oslovování, což si myslím, že je důležité. Kampaň byla důležitá hlavně na začátku. Jenže vláda dlouho žádnou neudělala a mezitím se spustila velmi účinná dezinformační kampaň a spousta lidí se nechala přesvědčit, že očkování není dobré.

Jak tedy půjdete na to individuální oslovování? Přes praktiky?

Například, nebo přes pojišťovnu oslovováním přímo dopisem. U řady seniorů v pokročilém věku není to, že nejsou očkováni, způsobeno tím, že by byli nějací antivaxeři. Má to třeba sociální překážky. Potřebují slyšet od praktického lékaře: je to pro vás správné, já vás naočkuji. Někdy je i složité pro seniory se někam dostat, zorientovat se v tom, co mají přesně udělat.

V čele nejhlasitější iniciativy odpůrců opatření Chcípl PES je bývalý poslanec ODS Jiří Janeček. Když to vidíte, co si o tom myslíte?

Nic. ODS za těch 30 let prošla spousta lidí, kteří mají různé názory dneska. Mě zajímají ti, kteří jsou uvnitř ODS, a tam takové radikální pozice nejsou. Ale samozřejmě i u nás existují rozdílné názory na to, jakou míru tlaku má stát a společnost uplatňovat a jakou míru ne. Ale mezi našimi voliči i členy strany je míra podpory očkování opravdu velmi vysoká. A říkám znova, očkování je jediný způsob nějaké ochrany proti covidu. Neznamená to, že covid prostě nebude, znamená to jenom, že ho dokážeme nějak zvládnout.

Druhou část rozhovoru s premiérem Petrem Fialou o plánech vlády, veřejných financích i vztazích s prezidentem si můžete přečíst ve středu na Seznam Zprávách.

(Autor: Václav Dolejší, Lucie Stuchlíková)

Petr Fiala

předseda vlády ČR