21. července 2021

Senátorský klub ODS a TOP 09: Podporujeme pomoc téměř milionu pacientů a apelujeme na Sněmovnu, aby změny nebrzdila

(www.ods.cz) Na tiskovém brífinku před jednáním Senátu shrnuli zástupci senátorského klubu ODS a TOP 09 své postoje k jednotlivým zákonům, kterými se bude horní komora zabývat.

„Náš klub výraznou většinou podpoří změnu Listiny, která zakotvuje právo na obranu se zbraní. Jsme také rádi, že v rámci lex Dukovany se povedlo vyřadit případné zájemce ze států, které by mohly být bezpečnostním rizikem,“ uvádí předseda klubu Zdeněk Nytra.

„Jsme jedna z posledních pěti zemí, která neumožňuje svým občanům korespondenční volbu, proto jsme si jako Senát vzali za úkol, že takový návrh připravíme a schválíme tak, aby se jím mohla zabývat nově ustavená Poslanecká sněmovna. Ve stávajícím složení je bohužel takové zjednodušení voleb pro naše krajany v zahraničí nepřípustné,“ vysvětluje místopředseda klubu Tomáš Czernin.

„Zákon o veřejném zdravotním pojištění je klíčovou novelou především pro pacienty se vzácnými onemocněními, protože jim po letech konečně usnadní přístup k moderním a účinným terapiím, které jsou ale poměrně drahé. Stejně tak jsme rádi za legislativní úpravu Centra duševního zdraví a jeho organizací. V rámci této legislativy jsme předložili jen několik pozměňovacích návrhů, které řeší legislativní chyby, a apelujeme na Sněmovnu, aby úpravy schválila co nejdříve,“ říká senátor Roman Kraus.