3. června 2021

Televizní noviny: Nedůvěra vládě

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na novaplus.cz.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Já teď ve vysílání vítám
předsedu ODS a lídra koalice SPOLU Petra Fialu. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Dobrý večer.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo, nebylo to ve Sněmovně ztracené odpoledne? O tom, že hlasování neuspějete, jste věděli už v poledne. Nebylo by tak lepší řešit aktuální problémy, které trápí občany?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Nebylo to ztracené odpoledne. A my jsme se zabývali problémy, které trápí občany, protože vláda Andreje Babiše je poškozuje. Vzpomeňme na těch 30 000 zemřelých obětí covidu, na to, jak vláda nezvládá situaci, chaotické rozhodování, rozvrácený rozpočet, obrovský střet zájmů, který nás poškozuje v Evropské unii a další a další věci. My jsme jich našli celkem 40. Ale já si myslím, že je tu jedna věc mnohem podstatnější. Nemůžeme rezignovat na demokratické principy, pravidla
parlamentní demokracie. A komunisté řekli, že už vládu nepodporují, to znamená, že vláda ztratila většinu, a bylo potřeba, abychom toto jednání o nedůvěře prostě provedli. Měl o důvěru požádat sám premiér, to neudělal, tak jsme to udělali za něj, no ale zase se ukazuje, že komunisté lidem lhali. Tváří se, že vládu nepodporuji, ale fakticky ji podporují a polokomunistická vláda bude dál pokračovat.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Takže se nebojíte, že jste dnes naopak poslali voličům vzkaz, že nedokážete svrhnout vládu? Mluvíte o tom už několik týdnů, možná i měsíců a výsledek stále žádný.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Kdyby ostatní politické strany – a tady mám na mysli KSČM – lidem nelhaly, tak dnes musely vyslovit s námi vládě nedůvěru. A my jsme udělali to, co opozice má povinnost udělat. My s tou vládou nesouhlasíme, my ji považujeme za vládu, která škodí lidem v této zemi, a ve chvíli, kdy se ukázalo nebo kdy komunisté říkali, že už vládu nepodporují, vláda by byla menšinová, tak bylo potřeba a je potřeba hlasovat o tom, jestli má vláda důvěru, nebo nemá. Vláda se musí opírat o většinu v
Poslanecké sněmovně. A já bych nemohl předstoupit před svoje voliče, podívat se jim do očí a říct: „My jsme neudělali nic, tahle vláda vám škodí, vy to víte a my jsme pro vás nic neudělali.“ Tak to nejde. Proto jsme vyvolali toto hlasování a určitě to ztracené nebylo. A je to i dobrá zpráva pro voliče. Máme za 4 měsíce – nebo důležitá zpráva pro voliče. Máme za 4 měsíce volby a každý bude vědět, kde kdo stojí, protože každý, kdo dnes nehlasuje proti vládě Andreje Babiše, tak tu vládu podporuje a podporuje ten chaos, podporuje střet zájmů, podporuje všechny ty škody, které vláda Andreje Babiše dělá této zemi.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Dobře. Pane
předsedo, děkuju vám za rozhovor a přeji vám klidný večer.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Děkuji za pozvání. Pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS