3. června 2021

Seznam Zprávy: Udělali jsme všechno správně

(Seznam.cz) Sněmovna na mimořádné schůzi jedná o návrhu o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Andreje Babiše. Poté, co komunisté prohlásili, že opustí sál, je ale o výsledku předem jasno. Kabinet hlasování ustojí. Opozice přesto hlasování nelituje a nepovažuje ho za zbytečné.

Celý rozhovor s Petrem Fialou si můžete poslechnout na Seznam Zprávy.

„My jsme udělali všechno, co jsme jako demokratická opozice mohli udělat a z toho hlediska to považuji za správné. Ukázali jsme také společný postup pěti opozičních demokratických stran,“ řekl předseda ODS Petr Fiala v podcastu Ptám se já.

Podle něj se aspoň ukázalo, že komunisté nedrží slovo a dál stojí za vládou. „To je přece taky důležitá zpráva. Komunisté nám vypráví, jak vládu nepodporují, ale fakticky odchodem ze sálu vládu podporují a drží ji dál,“ dodal Fiala. Kritiku, že dnešní hlasování o nedůvěře vládě bylo zbytečným tahem, odmítl.

Došlo i na další témata. Fiala v podcastu nedokázal jasně říct, jaký postoj jeho strana zaujme při hlasování o navýšení důchodů. Vláda schválila, že nad rámec běžné valorizace chce seniorům přidat 300 korun měsíčně. Odhlasovat to ale ještě musí sněmovna.

„O tom ještě budeme jednat, ale já tyhle předvolební dárky sociální demokracie a Andreje Babiše moc nevítám,“ reagoval Fiala.

Předseda ODS v podcastu Ptám se já komentoval také, zda koalici SPOLU poškodí kauza bývalého poslance Dominika Feriho, který čelí podezření z predátorského chování vůči ženám.

„Že to je nepříjemné, nebudu tajit, případ jsem sledoval. Myslím, že politicky jsme ho vyřešili poměrně rychle a samozřejmě, že byl člověkem s obrovskou popularitou u mladých voličů. Měl být tváří kampaně pro mladé a to budeme muset změnit. Z té kauzy žádnou radost nemám, ale nemyslím, že by úspěch či neúspěch koalice SPOLU stál na jednom člověku,“ řekl Petr Fiala.

Prázdné místo na pražské kandidátce SPOLU, které po Ferim zůstalo, strany teprve zaplní. Že by na místo naskočil starosta pražských Řeporyjí a politik ODS Pavel Novotný, jak navrhla Alexandra Udženija z pražské ODS, ale podle něj ve hře není.

Petr Fiala

předseda ODS