19. ledna 2021

ODS: Očkování je nejdůležitějším bodem ve Sněmovně, chceme ho projednat co nejdříve

(www.ods.cz) Občanští demokraté chtějí ve Sněmovně projednat očkování, které je podle nich nejdůležitějším bodem jednání. V rámci senátních vratek ODS odmítá novelu krizového zákona, který zvedá pokuty v nouzovém stavu.

„Na programu jednání Sněmovny je více než 300 bodů, žádný z nich ale není důležitější než debata o očkování a očkovací strategii. Tady totiž nepomohou žádné pěkné řeči pana premiéra, počítají se jenom výsledky, a ty jsou jasné. V řadě ukazatelů bohužel patříme k nejhorším zemím v Evropě, a očkování je bohužel jeden z nich. To, že se očkuje a systém alespoň nějak funguje, je zásluha měst, obcí, krajů a zdravotníků, kteří dělají, co mohou i v tom chaosu, který tady způsobuje vláda. To, co se dělo s registrací seniorů, jak byly přeplněné čekárny, že se očkují ti, kteří na to nemají nárok, do toho se objevují zprávy, které zpochybňují spravedlivou distribuci vakcín. Jedna věc je naprosto jasná – vláda nepřišla s žádným funkčním systémem a je potřeba o tom mluvit ve Sněmovně, abychom dovedli společně očkovací strategii do takové fáze, aby fungovala,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Senát zamítl novelu krizového zákona z důvodu mnoha nejasností. Novelu vláda předložila před koncem roku, což je opravdu pozdě. Co mělo na starost ministerstvo vnitra během léta? Veřejnost postupně ztrácí důvěru ve vládní opatření, ve kterých se dá těžko orientovat. Ale není možné pokutovat podnikatele až do výše 3 milionů korun za nedodržování opatření, ve kterých je jeden velký zmatek. Mimo jiné vláda také zapomněla na kompenzace. Na jedné straně tvrdý postih, na straně druhé žádná náhrada za omezení. Proto je třeba novelu krizového zákona předělat a upravit nedostatky,“ vysvětluje předseda senátorského klubu Zdeněk Nytra.