22. prosince 2020

ODS: Jsme krok od zrušení superhrubé mzdy, lidem zůstane od ledna v peněženkách více peněz

(www.ods.cz) Sněmovna dnes projednává senátní podobu daňového balíčku, která ruší superhrubou mzdu, zvyšuje základní slevu na poplatníka a zároveň obsahuje kompenzace obcím.

„Dnes projednáváme velmi důležitý návrh daňového balíčku ze Senátu a pevně doufám, že ho schválíme, bude znamenat výrazné snížení daní a pomoc velkému množství lidí. Senátní návrh, který nazývám Velkou dohodou mezi Sněmovnou, Senátem, samosprávami a občany, považujeme za rozumný, vyvážený a správný. Zachovává výrazné snížení daní, přináší silné kompenzace obcím a krajům za daňový výpadek a odstraňuje výrazné nedostatky, které měl návrh předchozí. Sněmovna má málokdy takovou příležitost pomoci lidem a snížit daně. Toto je jediná správná cesta – nechat více peněz lidem v peněženkách, chovat se odpovědně, dělat rozumnou rozpočtovou politiku, která nevede k neustálému rozpínání státu,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.  

„Náš společný senátorský klub ODS a TOP 09, společně se senátorským klubem KDU-ČSL byli architekty této dohody a naši kolegové v Senátu získali většinu. Odstraňuje mimo jiné návrh Pirátů na zdanění prodeje firem, především těch rodinných a start-upů. Další významná změna je postupné navýšení základní slevy na poplatníka. V předchozích měsících jsme již 6x předložili návrh na zvýšení slevy, ale koalice vždy hlasovala proti. Několik poslaneckých a senátorských klubů během vyjednávání zvolilo variantu „čím hůře, tím lépe“ s vidinou zamítnutí zákona. Pak by ale hrozily nulové kompenzace samosprávám,“ doplňuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.