26. listopadu 2020

V únoru budete mít plnější peněženky. Díky nám, ne díky Babišovi

(eXtra.cz) Občanští demokraté spolu s Babišovým ANO (a s SPD) minulý týden prohlasovali Sněmovnou zrušení superhrubé mzdy, což na jednu stranu přinese pracujícím víc peněz, na stranu druhou zaznívá kritika, že v současné chvíli jde o hazard s veřejnými rozpočty. Co na kontroverze říká předseda ODS Petr Fiala? Petr Fiala říká, že nejpodstatnější je, že lidé budou mít k dispozici víc financí, ztráty na straně příjmů státního rozpočtu se bude ODS snažit řešit.

Kolik lidí si podle vás po vyšší částce na výplatní pásce řekne: skvěle, to je zásluha ODS, a kolik z nich bude v duchu opět děkovat Babišovi?

Hlavní je, že čtyři a půl milionu lidí v únoru na výplatních páskách uvidí, že mají vyšší mzdy. Budou je mít vyšší díky tomu, že jim stát z toho, co si vydělají, vezme méně. Pro mě je důležité, že v této ekonomicky nejisté době to občané pocítí. Víc peněz potřebuje hodně z nich. A je pravda, že jsme zrušení superhrubé mzdy měli ve volebním programu. Navrhli jsme to v Poslanecké sněmovně už v srpnu 2018, důsledně jsme to prosazovali, a protože se k nám nyní přidal Andrej Babiš (ODS technicky vzato hlasovala pro návrh premiéra – pozn. red.), přineslo to hlasy, které jsme pro prosazení potřebovali. Považuji to za velký úspěch ODS.

Vaše tweety z posledních dnů ale ukazují na jakousi vaši roztrpčenost, že média přisuzují zrušení superhrubé mzdy Babišovi. Není na straně ODS jisté mrzení?

Vůbec ne. Moje tweety ukazují na obrovskou radost. Prosadili jsme z opozice to, v co věříme. Lidem jsme slibovali zrušení superhrubé mzdy, zrušení daně z nabytí nemovitosti a že nebude EET, to všechno vlastně plníme. Když hnutí ANO v době, kdy řešíme pandemii, muselo uznat, že náš ekonomický program je dobrý, je to přece výborné. Tohle dokážeme v opozici, tak si představte, co bychom asi dokázali, až budeme ve vládě…


Andrej Babiš se k nám přidal

 

Otázka ale je, kolik lidí za tím přece jen nakonec uvidí Andreje Babiše.

Náš nápad se zrušením superhrubé mzdy ležel v Poslanecké sněmovně od roku 2018. A spousta voličů mě viděla přesně před rokem v nedělních Otázkách Václava Moravce, kde jsem panu Babišovi nabízel, ať se mnou zruší superhrubou mzdu. Tehdy to odmítl. Teď se k tomu přidal. Snižovat daně chce odvahu. My ji měli.

Argumentujete i tím, že jste něco před volbami slíbili voličům, a tak jste to museli za každou cenu splnit. Opravdu by konzervativní volič v době krize, kdy hrozí rozklad veřejných financí, nebyl radši, kdyby se se snížením daní počkalo? Vždyť se radikálně změnila situace.

Jsem přesvědčený o tom, že snížení daní je v této době ještě důležitější než v době růstu. Lidé se dostávají do nejistoty, mají problémy a ekonomika bude potřebovat oživení, proto je to v tuhle chvíli vhodný okamžik. Mohli bychom se bavit, jestli neměla být superhrubá mzda zrušená už k prvnímu lednu 2015, kdyby její existenci Babiš s tehdejším premiérem Sobotkou neprodloužili. Ale teď zkrátka je dobrá doba. Lidé peníze skutečně potřebují.
 

Úspory ve státním rozpočtu
 

Zaznívají i názory, že je to populismus z toho důvodu, že spousta lidí už v únoru nebude mít kvůli krizi žádnou výplatu a stát bude mít nižší příjmy, takže se o ně nebude moci postarat.

Tento stát má za posledních pět let k dispozici o čtyři sta miliard příjmů víc. To mi chce fakt někdo tvrdit, že se v takovém balíku peněz nenajde osmdesát miliard na to, aby lidé měli nižší daně? Kam ty peníze jdou? Jsou služby státu o tolik lepší? A my nezvyšujeme výdaje státu. Ten se má chovat jako správný hospodář a měl by mít výdaje pod kontrolou. My snižujeme příjmy. To znamená, že lidem bereme méně jejich peněz.

Bohužel ale nemáte nyní páky na to, jak donutit vládu, aby někde ušetřila, když bude mít stát nižší příjmy. Nebylo lepší počkat až po volbách, kdy i do toho možná budete moci mluvit víc?

Na to bych mohl opáčit, že teoreticky jsme neměli sílu ani na prosazení nižších daní, což se přitom povedlo. Teď vzniká tlak na vládu, že když se udělá jeden krok, je třeba navázat i druhým, hledáním úspor. Loni jsme navrhli úspory ve výši 46 miliard, letos to od nás bude ještě vyšší částka. Jde o konkrétní dotace a podobné nesmysly, které jdou ze státního rozpočtu úplně zbytečně v desítkách miliard. Jdou například firmám s miliardovými zisky. I v tom se k nám může Andrej Babiš přidat.
 

Chceme vyhrát volby a dát vše do pořádku
 

Co říkáte na argument, že jste víceméně premiéru vypsali bianko šek a nad dopady zrušení superhrubé mzdy si tak trochu myjete ruce?

To si nemyslím. Předložíme řešení a hlavně chceme vyhrát příští volby a pak si s celou situací poradíme. Pokud letos nebudeme mít většinu pro rozpočtové škrty na výdajové straně rozpočtu, všem mohu garantovat, že příští rok to dáme do pořádku. Budeme se chovat zodpovědně. Stát neustále bobtná a zvětšuje se, což není správná cesta.

Jak je možné, že konzervativní strana přistoupila na populistickou vyšší daň pro „zbohatlíky“ ve výši 23 procent? Víme přece dobře, že lidé s vyššími příjmy platí vždy vyšší daně i bez těchto rádoby solidárních daní.

Na to odpovím jednoduše. My navrhovali rovnou daň patnáct procent. Náš návrh neprošel. Stejně tak neprošel opoziční návrh na kompenzace krajům a obcím. Nakonec jsme podpořili návrh 15 a 23 procent z toho důvodu, že patnáctiprocentní daň se týká drtivé většiny pracujících. Pocítí to 4 a půl milionu zaměstnanců a to je pro nás podstatné.

(Autor: David Zápal)

Rozhovor vyšel na serveru Extra.cz.

Petr Fiala

předseda ODS