25. listopadu 2020

Nižší daně ano, ale stát musí šetřit. Lidé peníze navíc utratí

(www.blesk.cz) Snížení daní je správné, ale rozpočet na příští rok, to jsou už hausnumera. Tak hájil v rozhovoru pro Blesk předseda ODS Petr Fiala (56) prosazení daňového balíčku za 130 miliard. A to, že se teď kabinet snaží hasit něco, co sám schválil, je podle šéfa strany »modrého ptáka« jen kvůli vládním zmatkům.

Minulý týden jste pomohli schválit daňovou změnu, která bude znamenat obří zásah do veřejných financí. Je ODS rozpočtově odpovědná, jak tvrdí?

Ano, a je to strana, jež plní sliby a je přesvědčená, že lidé mají mít nižší daně. Myslím, že všichni, kdo jsou zaměstnanci, v únoru uvidí, co tento náš krok znamená. Budou mít vyšší mzdu a to v době, kdy lidé mají obavy, jak to bude, i potíže s rodinnými rozpočty. Člověk, který má průměrnou mzdu, bude mít ročně o 20 tisíc korun víc, a to je dobře. Každý rok ukazujeme, kde stát může ušetřit. Nemá to být na lidech, ale na provozu. A nevidím žádný smysl v tom, aby se lidem sebraly peníze a rozdělily se na dotacích velkým firmám s miliardovými zisky.

Ale právě nejviditelněji vaše strana spolu s hnutím ANO zvedla ruce pro balíček, který nás bude stát 130 miliard. Navíc ministryně financí Alena Schillerová avizovala, že si na to budeme muset půjčit.

Těch 130 miliard budou mít lidé ve svých kapsách. Nás stojí stát čím dál víc. Za posledních pět let se jeho příjmy zvýšily o 400 miliard, ještě víc vzrostly výdaje. Peníze mají mít lidé a přerozdělování má být menší. Každý uvidí, že má víc v peněžence a lépe si poradí s problémy. Proč by mu to měl vzít stát a pak by se to někde ztratilo? Je ale potřeba chovat se odpovědně. Když necháme lidem víc, budou nižší příjmy státu a ten musí začít šetřit na výdajích. Ten prostor tu je. Loni jsme ukázali, kde se dá ušetřit 46 miliard a letos to uděláme znovu.

Kde se dají miliardy ušetřit letos?

Když bych se vrátil k loňsku – a ty výdaje jsou pořád stejné – tak se dají ušetřit desítky miliard, které jdou na dotace agrokomplexům nebo velkým firmám. Stát by neměl pořád růst, máme tu navíc 16 tisíc úředníků. Ať si každý odpoví na otázku, že když stát stojí na provozu čím dál víc, tak jestli také lépe funguje? Myslím, že ne, a je třeba s tím něco udělat. Slíbili jsme, že snížíme daně. Předložili jsme návrh do Sněmovny v srpnu 2018, ale neměli jsme pro to většinu. Teď se k nám přidalo hnutí ANO a další. Plníme sliby a jsem rád, že to ODS udělala.

Bobtnání státu ale znamená také více lidí, kteří pro něj pracují. Pokud seškrtáte místa, ti úředníci budou potřebovat peníze, které od státu dostanou v rámci podpory v nezaměstnanosti. Toho se neobáváte?

Nikdo nemluví o seškrtávání míst. Je třeba šetřit na výdajích a snižovat byrokracii. Pak nebude stát potřebovat tolik kapacity na svoji činnost. Každý máme zkušenost, že stát nám nejen slouží, ale také komplikuje život. Toho je potřeba se zbavit, proto podporujeme zjednodušení stavebního řízení nebo digitalizaci státní správy. Navíc tato vláda měla k dispozici každý rok v průměru 100 miliard navíc. Kde ty peníze jsou? Když má stát takové příjmy, má je dát lidem.

Pokud považujete za správné snížení daní, nebylo chybou spolu s tím schválit i zvýšení slevy na poplatníka o téměř 10 tisíc korun?

Z toho, co dělo ve Sněmovně, je jasná jedna věc: absolutně neodpovědné jednání vládních stran. Pro slevu na poplatníka s námi hlasovala ČSSD, pro zrušení superhrubé mzdy hnutí ANO. My hlasovali pro obojí, protože lidé mají mít víc peněz. Ale kvůli zmatkům a divokému hlasování vládní koalice, jsme se dostali do situace, ve které jsme. V těchto dnech hledám odpovědné řešení v Senátu, abychom se dostali k dobrému výsledku. Pro mě úspěch bude, když budou mít lidé nižší daně a současně, když se stát bude chovat rozpočtově odpovědně.

Takže senátoři za ODS nevyslyší automaticky volání ministryně Schillerová, která říká, že se má zrušit zvýšená sleva na poplatníka?

Budu jednat s našimi senátory a pokusíme se předložit takové řešení, které najde většinu v Senátu a bude mít šanci, aby prošlo ve Sněmovně a bylo rozumné. Pro nás důležitý rozpočtově rozumný postup a současně nižší daně pro lidi.

Z vašich slov tedy vyplývá, že nepodpoříte vládní návrh státního rozpočtu pro příští rok?

Nemůžeme ho podpořit – to říkáme opakovaně – protože podle mě to žádný státní rozpočet není.

Nedostaneme se do situace, kdy snížíte daně a pak budeme v rozpočtovém provizoriu?

To nebudeme, protože vládní koalice na to má dost hlasů. Ten rozpočet je postavený na vodě, to jsou hausnumera. Když si poslechnete rozpočtovou radu vlády, tak deficit by mohl být klidně 200 miliard. A já těm číslem nemůžu ani věřit, pokud se podívám na letošní rok. Vláda si nechala schválit půl bilionu, jenže se ukazuje, že takto vysoký ten deficit nebude. To jsme říkali a měli jsme pravdu. Jestli výsledek toho hlasování přiměje vládu chovat se odpovědně na výdajové stránce, bude to jedině dobře.

A nepovede to spíš k tomu, že budeme mít deficit 400 miliard nebo víc namísto 320 miliard?

Ta čísla nejsou v tuto chvíli reálná a myslím, že jim nevěří ani samo ministerstvo financí. Ale pokud by byl deficit v době pandemie způsoben pouze tím, že lidem necháme víc peněz, oživujeme ekonomiku a investuje se, tak je to dobře. To se ovšem neděje, protože stát za poslední roky pod vedením vlády Andreje Babiše nebyl schopen udělat s výdajovou stránkou vůbec nic. A co od lidí vybral, tak to zase nějak rozdal. Dosáhli jsme toho, že lidé budou mít vyšší příjmy, což je pro každého dobře, i pro stát. Ti lidé je zase použijí a ekonomika bude nastartovaná.

Co když lidé nebudou utrácet, ale spořit?

To jsou teoretické úvahy, protože lidé budou své peníze používat. Někdo bude i spořit, tak prostředky použije později. Je to osvědčený recept, kterému věřím. Když se bavíme o oživování hospodářství, tak pokud jde o investice, které vláda chystá, jsou naprosto nedostatečné. Poslouchali jsme, že se krizí proinvestujeme, ale v návrhu rozpočtu na to není žádná výrazně vysoká částka. Takže pro mě je lepší, aby peníze měli lidé. Pracující člověk, který patří k střední třídě, má obavy jestli si udrží místo, má nižší příjmy, jeho zaměstnavatel má potíže. Je tedy na místě všem takhle jednoduše a spravedlivě pomoci.

Kdo je k balíčku velmi kritický, jsou hejtmani. Obávají se, že nebudou mít peníze na investice do dopravy, oprav silnic apod., což by znamenalo znepříjemnění života v celé republice.

To se nemůže stát. Je škoda, že neprošel opoziční návrh na kompenzace obcím a krajům. A také, že vládní koalice tak dlouho brání kompenzacím, které prosazujeme, protože kraje i obce měly nižší příjmy v důsledku pandemie. Jednoduše řečeno, leží tu 180 miliard z evropského fondu obnovy, což jsou peníze, které můžeme utratit v příštích dvou letech. A my je musíme využít a budeme tlačit na vládu, aby připravila národní program tak, aby je mohly čerpat především obce a kraje. To jsou ty investice, které nám pomohou. Mohou se využít na školství, zdravotnictví, do dopravní infrastruktury.

Není to místo šetření jen látání díry z evropských peněz?

Ne, pokud se peníze dají do investic a pokud se programy připraví dobře, tak to lidé pocítí jako zlepšení života v obcích a krajích. To je dobré použití těch peněz. Budeme tlačit vládu, ať to připraví dobře, protože tam záleží na tom, jaké se ty národní plány připraví a podle toho se mohou peníze čerpat. Není na to moc času, jen do dubna, kdy je termín, a pak to musíme začít využívat. A byla by velká chyba, kdyby to vláda podcenila a neudělala to dobře.

V čem byl pro ODS lepší návrh Andreje Babiše než Jana Hamáčka?

Byl to návrh ODS, v tom byl lepší. Andrej Babiš si ho osvojil, přidal se k němu. Možná někteří čtenáři budou mít na paměti, jak jsem před rokem nabízel premiérovi, ať se mnou podepíše to, že zrušíme superhrubou mzdu. On to tehdy nechtěl udělat, protože se tomu léta bránil, ale nakonec na to přistoupil. Mám radost, že i z opozice plníme své sliby. Chtěli jsme zrušit daň z nabytí nemovitosti, povedlo se. Vypadá to, že prosadíme zrušení superhrubé mzdy. EET je projekt, který jsme chtěli zrušit, a už vlastně nefunguje. Řadu věcí děláme z opozice, tak ať si každý představí, co bychom dokázali ve vládě.

V tomhle vám ale dost pomohla pandemie a krize, protože lidé potřebují peníze. Jinak byste své návrhy asi neprosadili?

Ale ty recepty, s těmi jsme přišli my. A ukazuje se právě v době pandemie, že jsou funkční a přebírají je i další.

Co vám na hlasování s hnutím ANO vaši budoucí koaliční partneři lidovci a TOP 09?

My jsme je dopředu upozornili na to, jak budeme postupovat, a vysvětlili jim, že je pro nás zásadní hlasovat pro svůj program a návrh. Naši partneři tomu rozumějí. Připravujeme koalici pro příští volby, ale do tohoto období jsme do nich šly jako tři různé strany s blízkými, ale přeci v něčem odlišnými programy, takže je jasné, že nemůže teď postupovat ve všem stejně. Ale žádná překážka pro budoucí spolupráci to není.

Ač do nich zbývá ještě rok, už pomalu začíná startovat předvolební kampaň. Nebojíte se, že vám hnutí ANO sebere tento váš úspěch, jak prodáváte zrušení superhrubé mzdy?

Když se podíváte, co se kolem toho strhlo, tak každý v této zemi ví, že za to může ODS. A to je dobře. Jestli mi někdo vyčítá, že jsme snížili daně, tak jsem na to hrdý. Opravdu se toho nebojím. Mně jde o věc, abychom dělali správné kroky a pomohli lidem. Považuji nižší daně obzvlášť v této době za něco důležitého, co lidem pomůže. Takto nad tím přemýšlím, a proto to tak silně prosazuji.

(Autor: Jakub Kopřiva)

Rozhovor vyšel na serveru Blesk.cz.

Petr Fiala

předseda ODS