21. listopadu 2020

Nenechte si namluvit, že nelze snižovat daně. Sbližování s ANO je nesmysl

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro deník FORUM 24 vysvětlil postup své strany ohledně hojně diskutovaného návrhu na zrušení superhrubé mzdy, které bylo schváleno hlasy ODS i hnutí ANO. Okamžitě se objevily spekulace o tom, zda nejde o sbližování těchto dvou stran. A největší otázkou samozřejmě je, kde vzít miliardy, které nyní budou v rozpočtu chybět.

Proč jste podpořili zrušení superhrubé mzdy?

Zrušení superhrubé mzdy pomůže 4,5 milionu zaměstnanců a byl to náš volební slib z roku 2017. Lidem se tak zvýší mzdy o 7 % a za rok si přilepší o více jak polovinu jednoho měsíčního příjmu. Tím pádem takové snížení daní reálně pocítí ve své peněžence. Jsem přesvědčen, že většina lidí tyto peníze bude hned investovat a pomohou tak restartu ekonomiky v České republice. Musíme šetřit na státu a snižovat daně, věřit lidem, méně přerozdělovat. To jsou principy, kterým věříme a kterými se chceme řídit.

Z čeho vykryjete výpadek státního rozpočtu? Jde o zásadní částku.

Zde bych rád zmínil několik čísel. Za posledních pět let byl nárůst příjmů státního rozpočtu přes 390 miliard. Všechno vláda rozházela. Provoz státu je stále dražší a jeho příjmy z kapes lidí stále větší. To vážně nemáme na snížení daní? Letos vláda naplánovala deficit 500 miliard, příští rok 320 miliard, ale to jsou hausnumera.

Tento rok nebude deficit ve výši 500 miliard, ale sotva 400 miliard. Částka 320 miliard na příští rok je naprosto vymyšlená. A rozhodně k ní nejde přičíst 130 miliard za snížení daní. Je to nesmysl.

Jde ale také o výpadky v rozpočtech obcí a krajů, ani to se kritikům zrušení superhrubé mzdy nelíbí.

Každý rok navrhujeme škrty ve zbytečných výdajích státu. Jen na tento rok to bylo 46 miliard. V rozpočtu na příští rok to bude ještě více, moji kolegové už na tom pracují. Nenechte si namluvit, že není možné snížit lidem daně. Jde to! A taky se ptejme vlády, jak využije mimořádných 180 miliard, které má naše republika k dispozici na příští dva roky z Evropského fondu obnovy. Tyto finance by z velké části mohly totiž podpořit investiční plány krajů, měst a obcí.

Znamená vaše hlasování s ANO něco do budoucnosti? Je to předzvěst koalice s ANO?

To je fakt úplné déjà vu. Před volbami v roce 2017 jsem musel pořád dokola odpovídat na otázku, zda půjdeme do koalice s hnutím ANO. Vždy jsem odpovídal, že ne. Vyložili jsme jasně karty, dali na stůl podmínky pro vstup do vlády, které spolupráci s ANO vylučovaly. Ale i tak jsem byl zpochybňován. Ale co jsme slíbili, to jsme dodrželi!

Na voliče to ale může působit jako „sbližování“.

My jsme hlasovali za snížení daní, které jsme v roce 2017 slibovali v našem volebním programu. Budu se opakovat, ale opět jsme slib dodrželi. Stejně tak zrušení nesmyslné daně z nabytí nemovitosti. Opravdu se na nás můžete spolehnout, protože si stojíme za svými sliby, slovy a principy. Jsem samozřejmě lehce překvapen, jak hnutí ANO v této věci otočilo o sto osmdesát stupňů a převzalo náš původní návrh. Tento návrh však leží ve sněmovně už dva a půl roku a donedávna předsedu vlády popuzoval. Nakonec se nám vše podařilo, superhrubou mzdu jsme zrušili a není možné za tím hledat nic jiného.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS