25. října 2020

Vláda selhala a vidíme to všichni. Babiš je úplně bezradný

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro deník FORUM 24 vysvětlil, proč by měla vláda po skončení nouzového stavu požádat o důvěru. Je přesvědčen o tom, že takto fatální selhání v přípravě na druhou vlnu koronavirové pandemie nelze jen tak přejít, třeba i proto, že by mohla na jaře přijít vlna třetí. Ministr zdravotnictví Roman Prymula podle Fialy nemůže ve své funkci setrvat ani hodinu navíc.

Jako zástupci opozice jste vyzvali ministra zdravotnictví Romana Prymulu k rezignaci, on ale na svém místě zatím zůstává? O čem to vypovídá?

O absenci soudnosti a dobrých mravů. Ministr Prymula je autorem, ale i symbolem všech současných omezení, s nimiž se lidé musejí vyrovnávat. Nemůže to dělat bez důvěry veřejnosti. A bude někdo věřit člověku, který sám porušuje to, co všem ostatním nařizuje? Jakékoli jeho další rozhodnutí v boji s koronavirem už bude nedůvěryhodné. To je jasné snad každému, divím se, že to sám nevidí. A navíc: vybral si ho premiér, nominovalo hnutí ANO, premiér mu řekne, aby odešel – a on to odmítne. No, tady se premiérovi vrací to, jakými lidmi se obklopuje. Ale vážně: nejde o odborné či jiné kvality ani o výmluvy. Ministr zdravotnictví v boji s pandemií, který zavře hospody, všechny vyzve, ať jsou doma, a pak do jedné v noci sám jde, ten přece nemůže zůstat ve funkci ani hodinu navíc.

Jeden den slyšíme, že se nebude vyhlašovat lockdown, poté je de facto vyhlášen, pan premiér řekne, že to lockdown není… Co si z toho mají občané odnést?

Nebudu jim radit, co si myslet. Dostal jsem od novinářů otázku, zda tu momentálně lockdown máme. Říkal jsem, že na takovou otázku asi není potřeba odpovídat, vždyť každý, kdo se na svět dívá svýma očima a používá zdravý rozum, ví, co si o tom myslet. Opakuje se situace, kterou známe z jara. Vláda oznamuje nepromyšlené věci, pak je opravuje a upravuje. Jsem smutný z toho, že to vede ke ztrátě důvěry ve vládní opatření. Jenže my bychom nyní měli naslouchat odborníkům. Měla by jim naslouchat i vláda. Ta jim možná naslouchá, ale tím, jak vystupuje, lidem téměř brání v tom, aby přirozenou důvěru měli. Roman Prymula přišel na ministerstvo zdravotnictví a na twitteru oznámil, že děti by mohly jezdit na školy v přírodě, aniž by o tom věděl ministr školství. Náš starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha se z médií dozví, že je plánováno plošné testování lidí v jeho městě… To nejsou drobnosti. Z toho se skládá celý problém. My opravdu potřebujeme důvěru lidí v to, že má smysl chránit sebe, své blízké a chovat se odpovědně a opatrně, abychom si s tou nemocí poradili.

Vy jste s premiérem Babišem jednali. Existuje nějaký vládní plán? Máte nějaké informace o dalším postupu, které by byly jasnější než na jaře?

Tento pocit nemám. Někdo řekne, že Fiala kritizuje vládu za každou cenu, ale to opravdu není pravda. Když vláda na jaře přišla se sérií opatření, podpořili jsme je. Srovnání s jarem je velmi důležité. Tehdy nikdo nevěděl, jak nemoc probíhá, jaká opatření fungují. Lidé tehdy restrikcím věřili. Pominu, že se vláda mohla připravit dříve, že nebyly ochranné pomůcky… Byla to ale první vlna. Opozice přišla s ekonomickým plánem, jak lidem pomoci. Tohle všechno se odehrálo a normální by bylo, aby zkušenosti z první vlny a i to, že se do ní dala půlmiliarda deficitu, bylo využito pro přípravu na vlnu druhou. Přesně to jsem po vládě chtěl. Opakovaně jsme vyzývali, aby byla posílena hygiena, aby se zvyšovaly kapacity, aby se testovalo a trasovalo. Abychom měli nachystané jasné parametry, za kterých se něco zpřísní či uvolní. A teď tady sedíme, díváme se na druhou vlnu a vláda má prázdné ruce a improvizuje.

Symbolickým vyjádřením toho je výrok Andreje Babiše z půlky září o tom, že bychom se měli věnovat zahrádkářskému zákonu. To je vlastně legrace, ale současně je to strašně vážné. Ukazuje to úplnou bezradnost Andreje Babiše i vlády, kterou řídí. A hlavně neschopnost se připravit. Když mluvím o kompetentní vládě, nejde o žádnou frázi. Kompetentní vláda by neřešila během minulého půlroku volby a svoje problémy, ale připravovala by zemi na druhou vlnu. Já na rozdíl od socialistů všeho druhu, k nimž počítám i hnutí ANO, jsem pokorný vůči takovým věcem, jako je nemoc. Nikdy jsem nevykřikoval, že covid je poražen a my jsme vyhráli. Vyzýval jsem k tomu, abychom se připravili. Tak by to udělal odpovědný politik. Netvrdím, že kdybychom se dobře připravili, nic by se nedělo. Nevím, jak účinná by ta opatření byla. Ale to, že jsme to ani nezkusili, ani jsme nedokázali oddálit současnou křivku nárůstu, to je obrovská chyba.

Bývalý ministr Adam Vojtěch tvrdil, že se vláda i ministerstvo zdravotnictví celé léto připravovaly. Ale i tak se zdá, že opatření připravují ad hoc.

Odpovím jako člověk, který letos již třicátý rok učí na vysoké škole. Když vám student řekne, že se dobře připravoval, pozná se to. Může říci, že se dobře připravoval, ale dnes mu to nejde. To se může stát. Ale i to poznáte. Stejně tak občané při zkoušce, kterou nyní vláda skládá, poznají, jak se připravila. Ono se lehce vládne, když se nic neděje, peníze do státní pokladny tečou, vy je přerozdělujete, máte úplnou moc, protože navíc ještě máte část médií… Jenže pak přijde těžká chvíle a ukáže se, že král je nahý. Je to horší, než jsme si mysleli. A to je moje odpověď.

Nemusíme přece chodit daleko. Testujeme, ale na hranici, která byla deklarována na jaře, jsme se dostali až nyní. Trasování se přestalo stíhat hned na začátku druhé vlny. Kapacity hygieny se za půl roku nenavýšily. Kde jsou projekty jako semafor nebo chytrá karanténa? Mám týdny nainstalovanou e-Roušku, mám zapnutá data a denně se díky své práci pohybuji mezi spoustou lidí. A nikdy jsem nebyl na nic upozorněn. Je to připraveno? Funguje to? Nechci nic zbytečně zpochybňovat. Jestli si někdo myslí, že mám radost z toho, co se tady děje, velmi se plete. Jsem z toho smutný, vždyť tohle se týká zdraví lidí! Dotýká se to každého z nás. To je obrovské selhání vlády.

Předsednictvo ODS se shodlo na tom, že by vláda měla po skončení nouzového stavu požádat o důvěru, případně by se mělo hlasovat o nedůvěře vládě. Někteří lidé vám okamžitě začali vyčítat, že děláte politiku ze zdravotního problému. Co jim odpovídáte?

Že je potřeba nečíst titulky, ale poslechnout si, co jsme řekli. Děkuji, že tuto otázku kladete tak, jak ji kladete. My jsme v našem prohlášení jasně řekli, že se tak musí stát po skončení nouzového stavu a poté, co se vyřeší zdravotní rizika. To je snad každému srozumitelné. Ani nás nenapadlo, že bychom teď měli trávit čas hlasováním o důvěře, když je nutné bojovat s pandemií. Je ale úplně logické a správné, aby vláda sama předstoupila před poslaneckou sněmovnu a požádala o důvěru. Vždyť došlo k obrovskému selhání, které vidíme všichni. To není o nějaké opozici. Celá země vidí neschopnost, bezradnost a selhání vlády Andreje Babiše. Po tiskové konferenci, kde premiér působil, že vůbec neví, co dělat, bylo úplně přirozené, že máme pochybnosti o tom, zda je schopen tuto zemi řídit.

Představme si, že takto špatně probíhá druhá vlna. Co když bude nějaká třetí? Zase ji budeme tímto způsobem řešit? S tímto premiérem? To mi připadá nemožné. Jako občan, jako politik, jako politolog jsem přesvědčen o tom, že jakmile to skončí, situace se výrazně zlepší, má vláda požádat o důvěru, ať se ukáže, kdo podporuje premiéra. A pokud důvěru nemá, budeme hledat jiné řešení. Když se loď řítí na útes proto, že ji tam vede kapitán, který drží kormidlo a nechce jej pustit, nejprve udělám všechno pro to, aby loď nenarazila, ale budu také křičet, aby byl kapitán proboha vyměněn.

Jak vidíte roli sociální demokracie? Některé sociální demokraty vy sám dlouhou dobu znáte. Jsou spokojeni s tímto stavem věcí?

Jedna z pravd, kterou se řídím, že „po ovoci poznáte je“. Je mi při vší úctě jedno, co si myslí. Vidím, co dělají. Velmi bych si přál, abych tu viděl demokratickou, tradiční levicovou stranu, která se podle toho chová. Ale dnes se mi těžko rozlišují členové vlády podle politické příslušnosti. Samozřejmě že se s ministrem vnitra Hamáčkem komunikuje lépe než s premiérem. Ale ve výsledku za stav věcí odpovídá celá vláda. Vážnější selhání si nedovedu představit.

Kromě zdraví občanů jsou tu i ekonomické dopady krize. Dělá vláda dost pro ty, kteří museli ze dne na den zavřít?

V první vlně jsme prokázali ekonomickou kompetenci v tom, co je důležité. To je schopnost připravit během několika hodin účinná řešení. Udělali jsme to a vláda řadu z těch věcí přijala. Teď vláda přišla do sněmovny se sedmi návrhy zákonů v legislativní nouzi. Vesměs to navazuje na zkušenosti z jara, a tak jsme všechno podpořili. Souhlasili jsme se zrychlením, protože pomoc musí přijít okamžitě. Není možné čekat, lidé už nemají finanční rezervy, jaké měli na jaře. Oni padnou na dno, a proto je třeba pomáhat hned. Ve dvou věcech vláda zbytečně politikaří. Nejprve je to program Antivirus C a odpuštění sociálního pojištění pro OSVČ. Je to věc, která fungovala, byla efektivní. Jde přitom o jednoduché, osvědčené a relativně levné řešení s obrovským dopadem. Pak je tu zrušení superhrubé mzdy. To je zásadní pomoc pro zaměstnance. Náš návrh leží ve sněmovně dva a půl roku. Jde přitom o pomoc střední vrstvě, na které stojí ekonomika. A nic se neděje.

A nic se neděje proto, že jde o váš návrh?

Co jiného si mám myslet? Oni nakonec všechno nějak udělají, sami to předloží a něco se stane. Ale opravdu tomuhle postupu nerozumím. Mnohem levněji vyjde zachránit ty drobné podnikatele, než pak řešit, že zkrachovali. Je ale potřeba udělat všechno pro to, aby to lidé ekonomicky přežili. A samozřejmě je hlavní ta zdravotní otázka.

Zmínil jste vaši třicetiletou praxi profesora. Nyní již podruhé probíhá distanční výuka. Jaké může mít dopady?

Nechci lidi demotivovat, distanční výuka má efekt, pokud se dělá dobře. Čím vyšší stupeň školy, tím je to snazší. Mám obavu zejména o základní školy. Víme, že rozdíly v kvalitě výuky mezi regiony existují. Jsou tu problémy s tím, jaké mají děti rodinné zázemí. A teď je někde bezproblémové internetové připojení, někde to nejde, někde rodiče s výukou pomáhají, někde ne… Tohle je důležitý pravicový princip. Lidé musí mít stejnou šanci se vypracovat bez ohledu na to, v jakých žijí podmínkách. K tomu je vzdělání strašně důležité. I tak, prosím, dělejme všechno pro to, abychom to zvládli co nejlépe.

Situace není jednoduchá, nakažených přibývá, spousta lidí má tísnivé pocity. V čem vidíte naději?

V mnohém. Je třeba situaci zvládnout. Vládě se vymkla z ruky. Jediný, kdo ji může zvládnout, jsme my všichni jako společnost. Většina lidí je schopna zatnout zuby, překonat nedůvěru, zklamání, rozčarování a strach a chová se zodpovědně. To je jediná věc, která může skutečně zabrat. S tím souvisí to, co může a musí udělat politika. Je nutné okamžitě zavést opatření pro ekonomické přežití lidí. Naděje je samozřejmě i v našem kvalitním zdravotnickém systému. A pak je naděje určitě v tom, že se podaří vytvořit vakcínu, která nás začne chránit. Musíme se ale připravit na to, že nějakou dobu budeme s covidem žít.

(Autor: Johana Hovorková)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS