22. října 2020

Události ČT: Prodlužování nouzového stavu

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Michal KUBAL, moderátor:
V Událostech teď živě
předseda ODS Petr Fiala, dobrý večer. Pane předsedo, podpoří občanští demokrati to zmiňované prodloužení nouzového stavu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. Je asi všem jasné, že ta opatření zatím nezabírají, nezabírají dostatečně. Nouzový stav zřejmě bude nutno prodloužit. My budeme po vládě chtít, aby nám představila ta konkrétní opatření, která chystá dále, aby nás seznámila taky s parametry na základě nějakých čísel, aby bylo všem jasné, kdy se budou ta opatření uvolňovat, za jakých podmínek. A bez toho si myslím, že nelze jít dál. Ale já předpokládám, že to snad už vláda po všech těch přešlapech udělá.

Michal KUBAL, moderátor:
Je něco, co vláda nedělá, co by naopak
ODS prosazovala, něco, co vláda doteď odmítala nebo se tomu bránila?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jsou věci jak v té pandemické oblasti, tak v té oblasti ekonomické, protože ta pandemie a ta opatření zasahují do životů lidí ve všech směrech. My jsme dnes představili plán, který by měl pomoci tomu, abychom zachovali nebo udrželi ty kapacity zdravotnické, které nám pomáhají v boji s koronavirem. Ukázali jsme, jak do toho zapojit praktické lékaře, jak zapojit specialisty, jak to taky celé financovat a jak třeba využít kapacitu lázeňství. To je ten náš příspěvek k té zdravotnické části. Jsme připraveni o tom s vládou kdykoliv diskutovat a věříme, že ty naše návrhy využijí. Současně předkládáme návrhy ekonomické. My jsme přesvědčeni, že je výrazněji a silněji potřeba zabránit tomu, aby živnostníci, drobní podnikatelé zkrachovali. Přišli jsme třeba s návrhem, jak prodloužit program Antivirus C a s některými dalšími věcmi, které lidem pomohou. Ta pomoc je potřeba, aby byla okamžitá, rychlá, protože ti lidé dnes už nemají rezervy, které třeba měli ještě na jaře.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo, vy sám jste vyzýval k respektování vládních opatření. Berete to tak, že atmosféra ve společnosti je jednou ze zásadních překážek k rychlejšímu zlepšení situace? A co dělat, aby se to změnilo? Nechci se vracet k tomu, jak to vlastně celé vzniklo, ale co dělat do budoucna, aby to bylo jiné.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já se taky k tomu nechci vracet, určitě ne v tuhle chvíli. Jednou se k tomu budeme muset vrátit. Ale ta opatření, tak, jak jsou komunikována, tak, jak s nimi vláda přichází, jak se tady objevují jednotlivé nápady, jak neplatí to, co bylo řečeno před několika dny, to všechno vede k nedůvěře společnosti, společnosti v ta opatření, a to, co já mohu v tuto chvíli udělat a dělám to vytrvale, je říkat, ať už si o vládě myslíte cokoliv, teď se chovejme všichni zodpovědně, chovejme se tak, jako bychom my mohli být nakažení. Chovejme se tak, jako by ti kolem nás mohli být nakažení, chraňme sebe, chraňme ty druhé a snažme se společně překonat ten problém. Teď už nám žádná vláda nepomůže, vláda to nezvládla, ale to teď není důležité. Teď si musíme pomoct jako společnost sami.

Michal KUBAL, moderátor:
Říká
Petr Fiala, díky za váš čas.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS