7. září 2020

Silný tým pro restart Jihomoravského kraje

(www.ods.cz/region.jihomoravsky) Občanská demokratická strana s podporou Svobodných a hnutí Starostové a osobnosti pro Moravu v pondělí 7. září představila za účasti předsedy Petra Fialy a kandidátů do kraje podrobný program pro restart jižní Moravy. Nejvyšší prioritu mají témata dopravy, vzdělávání, zdravotnictví a sociálních služeb, a životního prostředí. Od dnešního dne je také otevřeno informační centrum na ulici Česká v Brně, kam mohou občané dorazit v každý všední den.

„Především potřebujeme, aby se krajem dalo projet po slušných silnicích. Infrastruktura je základ, který předurčuje příležitosti v životě, práci a podnikání. Chceme také moderní střední školství odpovídající 21. století, ve kterém se o budoucnosti dětí nebude rozhodovat v patnácti letech. Chceme kraj, kde se bude dobře žít ve městě i na venkově, s kvalitním životním prostředím. Jižní Morava se za posledních patnáct let stala evropsky viditelným lídrem ve vědě a inovacích a teď je čas, aby byla také evropským lídrem v kvalitě života," zahájil setkání kandidát na hejtmana Jiří Nantl, který je v současnosti ředitelem vědeckého institutu CEITEC na Masarykově univerzitě v Brně a v minulosti působil mimo jiné také jako náměstek ministra školství.

Propracovaný a především reálný program je hlavní dominantou koalice. Ke každé oblasti byl vytvořen odborný tým garantů z praxe. Jedním z nich je Jiří Crha bývalý ředitel krajského úřadu a současný starosta města Blanska, který stojí za programovou částí dopravy. Stejně tak senátor a starosta Mikulova Rostislav Koštial pomáhal s oblastí životního prostředí, kterou jako vinař dobře zná.

„Vážíme si spolupráce s Občanskou demokratickou stranou, která stojí na pevných základech senátních a komunálních voleb. Stabilizace dnes zadluženého krajského rozpočtu, vyšší míra efektivity samosprávy i udržení vody v krajině. To jsou témata, kterým se věnujeme. Rád jsem se zasadil o to, že životní prostředí je součástí naší vize. Dokazuje to i petice proti povinnému přimíchávání biopaliv, kterou díky spolupráci se spolkem Za českou krajinu, mohou občané podepsat na všech našich kontaktních akcích. Věřím, že společně rozjedeme kraj,“ uvedl krajský předseda Svobodných Marek Šoška, který sám kandiduje ze 16. místa. Narážel především na to, že právě koalice ODS s podporou Svobodných zvládla v roce 2018 nahradit neúspěšné vedení a postavit se do čela druhého největšího města občanskou demokratku Markétu Vaňkovou.

„Spojenectví zajistí, že hlasy nejméně několika procent voličů v našem kraji nepropadnou, a naopak se silně uplatní při potřebném restartu Jihomoravského kraje,“ dodal ke koaliční spolupráci Jiří Nantl.

„Jižní Morava je můj kraj, o to více si přeji, aby ODS v krajských a senátních volbách uspěla. Lídrem kandidátky plné silných osobností je ředitel špičkového výzkumného centra Jiří Nantl, o křeslo senátora se uchází známý lékař a dlouholetý úspěšný ředitel fakultní nemocnice Roman Kraus. Jihomoravský kraj potřebuje změnu, věřím, že se nám ji dnes podařilo odstartovat,“ zakončil akci předseda ODS Petr Fiala.