29. dubna 2020

ODS: Navrhujeme koncepční a dlouhodobou pomoc ekonomice

(www.ods.cz) ​​​​​​​Senát dnes projedná zákony na pomoc živnostníkům po 30. dubnu a navýšení ošetřovného z 60 % na 80 %. Jedná se o zákony, které předložila původně ODS. To je ještě vládní koalice s podporou komunistů zamítla, aby se stejným návrhem přišli sami o 14 dní později.

„Ekonomika a občané potřebují v současné situaci impulsy, protože pokud by desetitisíce živnostníků a tisíce firem zkrachovaly, vyjde to stát ve výsledku mnohem dráž. V žádném případě nejde o bianko šek na utrácení za nápady, které od ministerstev slýcháme. Co po vládě chceme, je koncepční plán na podporu ekonomiky,“ říká Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.

Vláda na několikátý pokus schválila pomoc, která alespoň do určité míry pomáhá části podnikatelů a zaměstnanců. Protože ale po několikaletém plundrování veřejných financí ministry ANO a ČSSD nemá Česká republika rezervy, je potřeba hledat účinné, ale i smysluplné cesty, jak pomoci ekonomice ve střednědobém a dlouhodobém horizontu. Opatření musí pomoci k restartu zastavené ekonomiky a ke zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky, která klesala už před krizí. Zároveň máme jedinečnou šanci podpořit inovace a zvýšit přidanou hodnotu naší výroby.

Zjednodušení daňového systému

  • Snižme sociální odvody o 2 procentní body, za každou hodinu zkráceného úvazku snižme odvody o 0,25 p. b., zvyšme limity pro dohody o provedení práce a pracovní činnosti.
  • Zaveďme paušální daň pro malé živnostníky, která jim ušetří čas s administrací.
  • Zaveďme dvě sazby DPH 10% a 21% a převeďme všechny služby do té nižší.
  • Zrušme daň z nabytí nemovitosti a silniční daň pro osobní vozidla.
  • Přenesme agendu daní na internet.

„Cesta nevede přes složité programy, které jsou náročné na administraci a na které dosáhne jen malá část podnikatelů. Musí jít naopak o ZJEDNODUŠENÍ daňového systému, jako snížení počtu sazeb DPH převedením veškerých položek z 15% do 10% sazby, zavedení paušální daně pro ty nejmenší živnostníky a zrušení nesmyslných daní, jako daně z nabytí nemovitosti nebo silniční daně pro osobní vozidla. Zároveň musí dojít ke ZJEDNODUŠENÍ v oblasti snížení výdajů státu, snížení byrokratické zátěže, a to převedením agendy daní a komunikace se státem na internet,“ uvádí Zbyněk Stanjura a dodává: „Podpořit potřebuje i zaměstnanost a vytváření pracovních míst. Když stát sníží sociální odvody o 2 procentní body a navíc o 0,25 p. b. za každou hodinu zkráceného úvazku, podpoříme firmy v jejich snaze udržet zaměstnanost. Smysluplné nám přijde navýšení mnoho let nezměněného limitu pro platbu sociálních a zdravotních odvodů pro DPP a DPČ z 10 na 15 tisíc a zároveň aby ze zvedl o polovinu i počet hodin, které lze na dohody odpracovat za rok.

Podpora podnikání

  • Vytvořme podmínky pro inovace, modernizaci a podnikání s vyšší přidanou hodnotou.
  • Omezme riziko odlivu kapitálu – osvoboďme od daně z příjmu prostředky, které firmy reinvestují do české ekonomiky. Podpořme obchod do nových regionů světa.
  • Pomozme sektoru cestovního ruchu a pohostinství, kde hrozí pomalý návrat k normálu – kompenzace fixních nákladů, snížení odvodů za zaměstnance, kurzarbeit (např. restaurace).
  • Podpořme obce a kraje investičním programem (návrh 15 miliard korun z peněz uvolněných navíc z fondů EU). Obce nejlépe dokáží pomoci malým živnostníkům a lidem, kteří přišli o práci.

I když už se rýsuje ukončení omezení, je potřeba myslet na sektory, jako restaurace, turistický ruch, kam se budou zákazníci vracet pomalejším tempem. „Pro tyto podnikatele je potřeba připravit dlouhodobější podporu v podobě snížení odvodů, pomoci s fixními náklady, ale i dlouhodobým fungováním kurzarbeitu. Obce a kraje, které mají k lidem nejblíže, by měly dostat peníze na investice, navrhujeme 15 miliard z balíku 33 miliard uvolněných pro Česko Evropskou unií, kterými budou moci financovat projekty, které pomohou místním živnostníkům, firmám a lidem zasaženým výpadkem příjmů,“ dodává Zbyněk Stanjura.