23. dubna 2020

Televizní noviny: soud zrušil omezení pohybu a prodeje

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova byl předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Nova Plus.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Vládní koalice řeší závažný problém. Městský soud v Praze dnes zrušil omezení, která v souvislosti s pandemií koronaviru vydalo Ministerstvo zdravotnictví. Podle soudu je ale měla vydat vláda.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Omezení měla zamezit šíření koronaviru v České republice. Rozhodnutí soudu vejde v platnost 27. dubna. Do té doby musí lidé nařízení respektovat.

Háta SASSMANNOVÁ, redaktorka:
O zákazech může rozhodovat vláda jako celek, ne samotné resorty. Ministerstvo zdravotnictví tak překročilo svoje pravomoce – tak zní odůvodnění soudu k rozhodnutí o zrušení omezení, která byla vydaná kvůli pandemii koronaviru.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
A ve vysílání je s námi
předseda ODS Petr Fiala a poslanec za Českou pirátskou stranu Jakub Michálek. Dobrý večer, pánové.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane
předsedo, rozhodnutí soudu podle Jana Hamáčka vrátilo do hry možnost prodloužení nouzového stavu. Je ODS ochotna o tom s vládou jednat?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Především je potřeba říct, že to je obrovské selhání vlády, ať už to byl úmysl, nebo to byla nedbalost, je to prostě mimořádné selhání. Jenom se ukazuje, jak vláda jedná zmateně. Vláda by se měla omluvit za ty zmatky a za tu nezákonnost občanů, měla by z toho okamžitě vyvodit nějaké závěry, včetně personálních. Podle mě to je na červenou kartu a odchod ze hřiště minimálně pro ministra zdravotnictví Vojtěcha. Takto stát nemůže postupovat, nemůže jednat nezákonně. A vláda musí z toho najít východisko. Já bych očekával, že premiér Babiš se obrátí na předsedy hlavních politických stran a řekne jim, jakou má další představu, jak chce vláda toto obrovské selhání napravit.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane
poslanče, zvažují Piráti nějaké kroky proti vládě možná i v koordinaci s ostatními opozičními stranami?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Já bych nebyl tolik přísný, protože ostatně nikdo přesně nevěděl, kdo má vydávat to dané rozhodnutí, takže teď hrát si na toho člověka, který to viděl od počátku, by nebylo fér vůči vládě. Na druhou stranu je potřeba připomenout, že my Piráti jsme už v březnu upozornili na to, že rozhodnutí, ta mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví obsahují vady, že nejsou dostatečně odůvodněná a že tam hrozí další rušení u soudu. Takže myslím si, že Ministerstvo zdravotnictví vláda by měly brát právní stát vážně a měly by zjednat v těchto věcech nápravu.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane předsedo, co byste tedy doporučil? Co by měla vláda udělat? Soud jí dal čas do pondělí. Co by se teď v těch třech dnech mělo z vašeho pohledu stát?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ještě chci říct, že to není úplně pravda. My jsme upozorňovali vládu, že ta změna přechodu do jiného režimu je nebezpečná, že nejednají podle krizového zákona, že to vyvolává právní otázky. Ptal jsem se osobně premiéra na to, proč to udělali a jaké mají vysvětlení. Žádné odpovědi se mi nedostalo. Já nejsem tím rozhodnutím překvapen. Vláda teď musí přijít s nějakým právním řešením kvůli občanům, kvůli tomu, že jsme v právní nejistotě, protože rozhodovala nezákonně. To řešení může být pokračování nouzového stavu v režimu zákona o krizovém řízení, ale teď je na vládě, aby s něčím přišla. My jsme včas vládu upozornili, že jedná špatně. Kdyby vláda více naslouchala opozici, nebyla tak arogantní a neignorovala všechny rady, tak jsme se do této situace vůbec nemuseli dostat.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane
poslanče, poslední otázka bude na vás. Co byste poradil postiženým nebo dotčeným podnikatelům, co by měli udělat? Mají obrátit na soud a žádat odškodnění?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
My tady máme platný krizový zákon, který stanoví, že tito lidé mají právo na určitý druh kompenzace. A já si nemyslím, že by měli dostat kompenzaci v plné výši, ale nějaký druh kompenzace by tam být měl. A já už jsem se v březnu obrátil na vládu, aby přišla s tím, že ukáže, jak má vypadat to náhradové schéma, podle kterého těm podnikatelům, z nichž někteří tedy zkrachovali, přišli o úspory a tak dále, ve jménu toho, aby ochránili nás ostatní, tak aby nějakým způsobem pomohla. Takže tohle to si myslím, že by měla být iniciativa z vlády a vláda by měla představit to náhradové schéma a pro nás to bude také jedna z podmínek, včetně toho, že vláda představí plán, představí aktuální prognózy a modely, abychom zvažovali vůbec možnost prodloužení toho nouzového stavu.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pánové, já vám oběma děkuji za odpovědi a přeji vám klidný večer.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Děkuji za pozvání a na shledanou.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS