17. dubna 2020

Vládní postup nemá logiku. Nevidím důvod k prodloužení nouzového stavu

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro deník FORUM 24 představil svůj pohled na vládní rozvrh rozvolňování protikoronavirových opatření. Vidí celou řadu problémů a nejasností, za důležité ale považuje následující: je nutné co nejdříve navracet lidem svobodu, a to včetně možnosti vycestovat za hranice.

Jak hodnotíte vládní plán na rozvolňování krizových opatření?

Na jedné straně je dobře, že vláda vůbec něco řekla. My po tom, aby něco bylo představeno a aby veřejnost věděla, s čím má počítat, voláme minimálně dva týdny. Jenže to, s čím vláda přišla, není plán. Vyvolává více otázek než odpovědí. Byl představen hrubý harmonogram toho, kdy se mají jednotlivé obchody a služby otevírat, neznáme však žádná kritéria nebo podmínky, za kterých budou moci podnikatelé činnost obnovit. Není řečeno, jak budou chráněny rizikové skupiny. A to je přitom základní předpoklad. Nic z toho nevíme a i reakce ze strany podnikatelů, veřejnosti nebo rodičů a studentů ukazují, že lidé jsou spíše zmatení.

ODS také předložila plán kroků. V čem se od toho vládního nejvíce liší?

Přišli jsme s vlastním manuálem obnovy normálního života v Česku, v němž zmiňujeme všechny podmínky, které se musí splnit a které se musí veřejnosti říct. Ve vládním plánu chybí jakékoli kritérium, které by říkalo, proč se některá činnost otevírá o čtrnáct dní později než jiná. Otevřely se hobbymarkety a až mnohem později se otevírají farmářské trhy. Zdůvodnění, že v hobbymarketu je hodně prostoru, asi neuspěje, protože na farmářském trhu nejsou žádné stropy a zdi.

Absolutně zásadní jsou podmínky, za kterých budou moci lidé vykonávat svoje činnosti. Nikdo neví, jaké budou speciální hygienické podmínky pro restaurace a hospody. Co když na to nějaký majitel nebude mít? To mu pak vláda řekne, že otevřít mohl, a tak nemá nárok na další pomoc? Takto se nedá postupovat.

Pak jsou tu ekonomické návrhy. Jednoduše řečeno je potřeba lidem rychle dát peníze. Všem, kteří jsou krizí a nutnými opatřeními ohroženi. Předložili jsme jeden ekonomický balíček, vláda z něj něco opsala, ale nedokonale. A nic. Tak jsme předložili druhý ekonomický balíček, který by měl řešit platební neschopnost firem, podporu pracovního trhu a tak dále. Budeme rádi, když si to vláda vezme a bude s námi o tom mluvit. Nechceme, aby krachovaly zdravé firmy. Když jim rychle pomůžeme, je to pro všechny mnohem levnější než pak řešit následky.

Sedmdesáti procentům žadatelů se nepodařilo správně vyplnit formulář týkající se státní podpory. Něco vzniká na ministerstvu práce a sociálních věcí, něco na ministerstvu financí. Kde je systém?

Ta pomoc je hrozně složitá a těžko se na ni dosahuje. Něco vznikalo náhodně na jednom ministerstvu, něco na druhém. Většina věcí vznikla na základě toho, že my jsme přišli s nápadem, ten si o několik dní později nedokonale osvojila vláda a bylo. Uvedu jeden příklad. Když se projednávala pomoc pro OSVČ, navrhovali jsme šest set korun na den a říkali jsme, ať se zákon schválí tak, že platí do konce restriktivních opatření. Vláda to odmítla s tím, že bude platit do 30. dubna. A v jaké jsme teď situaci? Část OSVČ bude mít zavřeno až do 8. června. A to budou bez pomoci? Vláda teď bude muset – a já doufám, že to udělá – žádat o prodloužení této pomoci. Tato pomoc navíc musí být co nejplošnější a co nejjednodušší. Nesmí se dít, že lidé to nejsou z různých důvodů schopni vyplnit. Platí jednoduché pravidlo: čím je živnostník menší, tím složitější je pro něj překonávání byrokratických bariér. Šlo přece o to pomoci těm nejmenším a středním. Ti velcí jsou si schopni poradit delší dobu. Naštěstí se podařilo vládu přesvědčit, aby OSVČ mohly žádat o pomoc ve zjednodušeném režimu prostřednictvím e-mailu. To usnadní situaci.

Pak je tu otázka škol a jejich otevírání. Nikdo ale zatím neví, jak plán ministra školství realizovat. Jak to vidíte vy?

Dívám se na to s velkými rozpaky. Dostávám spoustu otázek od rodičů, studentů a hlavně od starostů. Nevědí, jakým způsobem je to všechno myšleno. A já se přiznám, že nevím. Předcházející kroky ministerstva školství mi připadaly velmi logické a odpovědné. Tomuto ale nerozumím. Otevírání škol musí vycházet z doporučení epidemiologů. To je podstatné. I kvůli riziku, že děti mohou přenášet nemoc do svých rodin, kde mohou být senioři. Očekával bych jasné metodické pokyny. Podle jakého kritéria budou děti vybírány? Jak se zajistí, že ve třídě na prvním stupni bude patnáct dětí? Mnoho učitelů patří do rizikových skupin z hlediska věku a bude je třeba chránit. Ale aby se naplnila představa ministerstva, je potřeba dvakrát tolik prostor a mnoho pedagogů. Určitě budou i požadavky na zvýšenou hygienu. Kdy o nich školám řeknou? Jak se to zaplatí? Kdo to bude dělat? Proto říkám, že vláda nepředstavila plán, ale jen předběžný hrubý harmonogram. Je tu spousta otázek, které musí ministerstvo vyjasnit. Postup ministerstva školství je jedna věc, ale skandální je celkový postup vlády. Ty neustále si odporující výroky o uvolňování, neuvolňování, co budeme vědět, co nebudeme vědět… je to chaotické a matoucí a lidé se v tom nevyznají.

Premiér Andrej Babiš uvedl, že prioritou vlády není otevírat hranice. Co tomu říkáte, zejména co se týká možnosti vycestovat?

Zákaz vycestování pro české občany pokládám od počátku za neodůvodněný a ústavně problematický. To, že jsou hranice uzavřeny a nemohou sem přicestovat občané jiných států, to je logický epidemiologický postup. To, že naši lidé nemohou vycestovat, neobstojí. Země nemá právo zakázat svým občanům vycestovat, může pouze ztížit podmínky pro návrat, například nařídit karanténu. K podobnému zákazu žádná demokratická země nepřistoupila. Je třeba lidi pustit za prací, za rodinami, musí to být jejich volba. Na státu je, aby v případě návratu stanovil takové podmínky, aby nebylo ohroženo zdraví ostatních.

Myslíte si, že se budou všechny současné plány a postupy ještě měnit?

Mění se to každý den. Vláda něco vyhlásí, pak to sama koriguje, pak to zase nefunguje… Vzpomeňme si na tu pomoc OSVČ, na paskvil týkající se úvěrů, kdy nebylo nic domluveno s bankami. Tak bych mohl jmenovat jednu věc za druhou. Obávám se, že se to nemění podle vývoje epidemie, ale asi podle nápadů premiéra Babiše nebo někoho jiného. Žádnou logiku to nemá.

Co by se mělo v příštích týdnech a měsících dělat, abychom měli jistotu, že se co nejdříve vrátíme do normálu i po stránce svobody a demokracie?

Vláda musí říkat lidem pravdu. O situaci, o ochranných pomůckách, o testování, o chystaných opatřeních. Vláda dokonce několikrát lhala. Musíme samozřejmě mít zdravotnické záruky a musí fungovat plošnější testování na reprezentativním vzorku. Musí existovat speciální program na ochranu seniorů a dalších rizikových skupin. Prostě se musí zabránit tomu, aby se pandemie vrátila zpět.

Úkolem dne je zachránit lidi, kteří se dostali do problémů. Potřebujeme firmy, služby a živnostníky. Pomozme jim teď! Teď hned. Pokud se to podaří a firmy přežijí, máme šanci se z hlediska ekonomického poměrně rychle dostat zpátky. Tohle totiž není válka.

Otevřeně musíme říci, že i když budeme nějak zvládat COVID-19 tady u nás, návrat k normálu souvisí i se situací ve zbytku Evropy. Mohu všem slíbit, že vládě neustoupíme ani o centimetr, pokud jde o zneužívání nouzového stavu pro prosazování nějakých jejích zájmů nebo pro posilování moci. Ty pokusy jsme viděli. Tamhle se zkoušejí posilovat pravomoci premiéra, tamhle nějaké další řešení. Do Sněmovny šly ve stavu legislativní nouze věci, které tam vůbec nemusely být. Budeme dbát na to, aby nouzový stav netrval ani o den déle, než je nutné. Vláda nevysvětlila, proč ho potřebuje. Já pro jeho prodlužování žádné důvody nevidím. Za ODS říkáme: v každé chvíli, kdy je to jen trochu možné, je nutné se vrátit k předchozí svobodě a fungování. A to v kterékoli oblasti, která to dovolí. Musíme zajistit svobodu lidí a obnovit normální život. Všechno ostatní by bylo zneužívání pandemie pro posilování vládní moci nebo k prosazování něčích osobních zájmů.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS