6. dubna 2020

Krizový stav nesmí trvat ani o den déle, než je nutné. Musíme zabránit krachům podnikatelů

(iHNed.cz) Podle předsedy ODS Petra Fialy je klíčové, aby vláda nedržela přísná opatření proti šíření koronaviru ani jeden den navíc. Ekonomika musí znovu fungovat, jinak budou ztráty obrovské, vysvětluje v rozhovoru pro HN, proč občanští demokraté v úterý podpoří prodloužení nouzového stavu o dva týdny, a ne o delší dobu, jak požaduje vláda. Kdyby se situace v zemi nezlepšila, jsou poslanci připravení sejít se v druhé půlce dubna znovu a přidat dalších čtrnáct dní.

Ministryně financí Alena Schillerová slibuje změnu podpory pro živnostníky. Návrh není hotový, ale říká, že by nově žadatelé o dávku nemuseli dokládat příjem. To by pro vás byl přijatelný model, a co vám vadilo na tom původním?

Na jedné straně jsem rád, že vláda přijímá návrhy ODS. Skoro všechno, s čím vláda přišla, jsme předtím navrhovali my, ale přijímá to pozdě nebo v horší podobě. V březnu skončily tisíce živnostníků a v dalších měsících to může být mnohem víc, pokud se něco neudělá. My jsme navrhovali dávku 30 tisíc všem živnostníkům postiženým koronavirovou krizí. Vláda přišla s jinou variantou. Problém není ten pětitisícový rozdíl, ale to, že vláda výrazně zúžila počet živnostníků, kteří podporu dostanou, a že klíčem k posuzování nemá být zisk, ale jejich příjmy. Dostávám obrovské množství rozhořčených reakcí živnostníků, protože jim je jasné, že je stát hodil přes palubu a že na pomoc nedosáhnou. Vždyť živnostník vloni nemusel k nějaké službě prodat materiál, letos ho mohl prodat - tržby má tedy vyšší, ale zisk může mít nižší. Návrh je špatný. Ministryně řekla, že to chce opravit, nechť to opraví. Jen doufám, že to nebude horší, než to bylo.

Jaká kritéria pro posouzení toho, kdo byl nákazou postižený, budete tedy navrhovat?

Pokud bychom tam měli dávat kritérium, pak to musí být zisk, a ne tržby. V pozměňovacích návrzích předložíme, aby se částka zvýšila z 25 tisíc na třicet a aby dávka byla osvobozená od daně. Ještě chceme lidem umožnit, aby o peníze mohli žádat mailem. Nejlepší je maximálně plošná pomoc, protože ta podnikatelům opravdu pomůže. Navíc jde o dny, to není přehnané tvrzení. Ti lidé nepřežijí, protože stát vypnul část trhu a firmy nemohou podnikat, nemají zákazníky, ale mají náklady na nájem, splácí úvěry, platí zaměstnance a není možné, aby je stát nechal na holičkách. Dávka tedy musí být co nejplošnější, nejjednodušší, co nejrychlejší.

Nebylo by to příliš nákladné? Vyplatilo by se to státu?

Musíme si představit druhou variantu a ta zní takto: nezaměstnaní a zkrachovalé živnosti. To je pro společnost mnohem dražší, než aktuální pomoc. Stát vypnul část trhu, lidé neměli šanci připravit se na složitější podmínky a ekonomickou recesi. Vláda na to musí reagovat, jinak budou škody větší a to nechceme. Představte si konkrétního živnostníka, souseda, se kterým byli všichni spokojení a který nebude moci dva měsíce pracovat. Ale nepřežije to, protože nemá možnost, jak vydržet tak neobvyklou situaci.

Prezident Miloš Zeman opozici vzkázal, že by podpora živnostníkům měla být ve formě úvěrů či investic a neměla by směřovat do spotřeby, což většinově navrhuje opozice.

Tady přece vůbec nejde o spotřebu. Jde o to, aby lidé, kteří nemohou kvůli opatřením vlády pracovat a podnikat, ekonomicky přežili nejbližší týdny, aby nekrachovali živnostníci a zdravé firmy. Stát musí lidem dočasně pomoci, jinak ztráty budou mnohem větší. ODS předložila vlastní plán, jak pomoci ekonomice, vláda z něj jen opisuje, ale bohužel špatně. Jsme hlasem lidí, kteří jsou krizí postiženi, a tento hlas naopak musí být slyšet ještě silněji.

Jak jako pravicový konzervativec vnímáte chytrou karanténu, která pracuje s osobními daty lidí. Není to pro vás příliš velký zásah do soukromí?

Musíme být velmi opatrní. Na jedné straně chytrá karanténa může přinést řešení, abychom nemuseli být v karanténě všichni. Musí být v zájmu státu a společnosti, aby restriktivní opatření trvala co nejkratší dobu, a všude, kde to z epidemiologického hlediska bude možné, se musíme vrátit k normálním svobodám a podnikání. To je strašně důležité, tyto svobody se nesmí obětovat. I kdyby to trvalo zbytečně navíc jen o týden déle, bude to absolutně špatně. Jestli nám v návratu k normálu inteligentní karanténa pomůže, tak je to nástroj, který určitě stojí za to. Ale musíme mít jistotu, že s daty lidí bude nakládáno co nejšetrněji, nikdo je nezneužiije a budou zničena, jakmile to bude možné. Proto požadujeme, aby v Poslanecké sněmovně vznikla dočasná komise, která bude nakládání s daty hlídat.

Kritizujete návrh ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) posílit moc premiéra Andreje Babiše (ANO) a výrok náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že hranice budou zavřené dva roky. Jsou to důvody, proč ODS odmítá hlasovat pro prodloužení nouzového stavu o měsíc?

První měsíc vláda přijímala opatření, postupovala hrozně rychle a až pak vysvětlovala, proč to dělá a co vlastně potřebuje. Situace se ale změnila a kabinet musí vyhodnotit, k čemu dosud nouzový stav byl, k čemu potřebuje jeho prodloužení a co se v rámci nouzového stavu ještě chystá v příštích dnech a týdnech udělat. Pokládám za logické, že mimořádná pravomoc bude vládě svěřená na co nejkratší dobu. Za rozumnou dobu pokládám čtrnáct dní. A je tu ještě jedna důležitá věc, ministři uprostřed nouzového stavu jakousi právní kličkou změnili způsob vyhlašování omezujících opatření. Už to neoznamují podle zákona o krizovém řízení, ale podle zákona o ochraně veřejného zdraví, tímto krokem vláda sama položila na stůl otázku, proč potřebujeme nouzový stav, když jí zákon o ochraně veřejného zdraví umožní postupovat i mimo něj. Jde přece o ochranu občanů a co nejrychleji se potřebujeme navrátit ke svobodám, svobodě pohybu, shromažďování. Ekonomika musí znovu fungovat a každý den navíc je obrovská ztráta a škoda. Jsme proto připravení to vládě odsouhlasit na čtrnáct dní.

Na měsíc ne?

Ne. Není pro to žádný důvod. Sněmovna je připravená sejít se okamžitě, když o to vláda požádá. Můžeme nouzový stav prodloužit, pokud to bude potřeba. Jen tak dát vládě bianko šek, aby si měsíc dělala, co chtěla, bych považoval za chybu.

Ministerstvo zdravotnictví nedávno vydalo nová opatření, ale informovalo o nich se zpožděním dvou dní. Nebylo by lepší, aby to dělala vláda v rámci nouzového stavu a rozhodování tak bylo pod větší kontrolou?

A to je ono. Kabinet dosud veřejnosti nevysvětlil, proč to takto změnil. Je to kvůli možnému odškodnění? Na to odpověď od vlády nemáme.

(Autor: Kateřina Frouzová)

Celý rozhovor čtěte na iHNed.cz.

Petr Fiala

předseda ODS