31. března 2020

Vláda opravdu lhala. Nebudeme pro automatické prodloužení nouzového stavu

(Seznam.cz) Předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč jeho straně došla trpělivost s postupem vlády při zavádění restriktivních opatření. Nouzový stav končí 11. dubna a premiér Andrej Babiš už řekl, že po Sněmovně bude chtít schválení prodloužení o další měsíc. Lídr ODS Petr Fiala v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že je ochoten kývnout maximálně na další dva týdny, víc ne. Vláda ANO a ČSSD si to může prosadit, pokud ji podpoří tradiční spojenec - KSČM. „Snahou nás všech musí být návrat života v zemi do normálních kolejí. A to všude tam, kde je možné, aby se opatření rozvolňovala, kde to umožní zdravotně-epidemiologická situace,“ říká v rozhovoru Petr Fiala.

Proč odmítáte vládě schválit prodloužení nouzového stavu o další měsíc?

Očekával bych od vlády, pokud chce prodloužit, že přijde s jasnou žádostí, s odůvodněním, proč to chce, a také předloží návrh opatření, s nimiž počítá. I pak si myslím, že nouzový stav můžeme prodloužit na nějakou minimální dobu, podle mě tak maximálně na čtrnáct dní. Určitě ne na měsíc a určitě ne dát vládě bianco šek.

Co konkrétně po vládě budete chtít?

Hlavně, aby řekla, proč vůbec nouzový stav potřebuje. A jaká konkrétní opatření se chystá prodlužovat nebo jaká nová uskutečnit. To přece není žádný mimořádný požadavek. Navíc jsou tu pochybnosti, když vláda mění režim přijímání opatření. Většina restrikcí je dnes stanovena Ministerstvem zdravotnictví na základě zákona o ochraně veřejného zdraví, k čemuž ministerstvo nouzový stav nepotřebuje. Proč jej vlastně prodlužovat? Jenže pak vláda udělala kličku, když začala přijímat opatření v jiném režimu, když ustavila Ústřední krizový štáb.

Myslíte, že to je od Babišovy vlády zlá vůle, nebo spíš výsledek chaosu, kdy neví, jak postupovat?

Ať je to cokoliv, je to špatně. Vláda si nabíhá už tím, že nejedná otevřeně. Nejde o banální věci. Jde o životy lidí a ekonomické přežití. Vláda lhala, opravdu lhala, ve věci ochranných pomůcek. Nejprve pro zdravotníky, dnes pro seniory. To se opakuje znovu. My od začátku po kabinetu chceme: Buďte otevření a říkejte pravdu. My chápeme, že se něco nepovede, že se udělají nějaké chyby. Ale snáze se překonávají, když prostě řekne na rovinu, jak to je: Kolik je kde ochranných pomůcek, kde chybějí, proč tam nejsou, kolik je jich třeba. A lidé třeba pomohou. Vždyť to vidíme na obrovské solidaritě s rouškami. Já si tu teď nehraji na opozici, ale mluvím za lidi, kteří se na mě opravdu zoufale obracejí jako na poslance nebo předsedu strany, kteří věří: My od té vlády slyšíme jenom lži, jak to tedy je?

Vy jste jako opozice už jednou všechny razantní kroky vlády podpořily. Jenže kabinet vám pak z vašich návrhů, jak pomoci lidem nebo firmám, na oplátku neschválil nic. Je i to důvodem, proč nyní váháte s dalším podporou?

Poprvé jsme podporovali klíčová vládní rozhodnutí, i když byla dělaná chaoticky a předváděl se při nich premiér. Uznali jsme, že je potřeba omezit sociální kontakty, abychom ochránili lidi. Ale nadále budeme kritizovat vládu tam, kde dělá chyby. Jedna věc jsou řeči, druhá činy. Andrej Babiš může mít krásně napsaný projev, jak jsme všichni jednotní, jak budeme spolupracovat a mít podané ruce. Jediný, kdo podal ruku a choval se otevřeně i odpovědně, je opozice. My jsme umožnili vládě jednat ve zrychleném režimu, podpořili jsme všechny její návrhy. A oni z 38 našich opozičních návrhů schválili jediný. Všechno ostatní smetli.

Co konkrétně jste navrhovali?

Naše návrhy, to není žádná opoziční hra. Za tím jsou konkrétní lidé a jejich osudy. Aspoň o tom by s námi kabinet mohl jednat. Příklad ošetřovného. Rodina s těmi 60 procenty platu vydrží devět dní, jak to bylo původně plánováno. Ale dva měsíce, to je tak strašný zásah pro rodinného rozpočtu - a už to nemusejí zvládnout. Proto říkáme: Pojďme se bavit o 80 procentech náhrady platu. Možná to tak nakonec bude, protože se ukazuje, že vláda od nás přebrala už hodně nápadů. Vlastní nemá. Ale vydává je za své. Teď mám na mysli odklad daně z příjmů, delší ošetřovné, odložení další etapy EET, zavedení kurzarbeitu, odpuštění odvodů živnostníkům nebo zmrazení půjček a hypoték. S tím vším jako první přišla ODS.

Vaše nápady jsou často štědřejší a sociálnější než ty vládní. Jak to jde dohromady s pravicovou konzervativní stranou, která volá po úsporách a odpovědnosti jedince?

My věříme, že ve standardním ekonomickém cyklu si trh může poradit. Každý podnikatel musí počítat s ochlazením. Ale dnes jsme v jiné situaci, kdy stát vypnul celý trh. Stát má proto povinnost pomoci. Je přece lepší, když pan Josef, který něco prodává na rohu, dostane od státu nějakou pomoc a za tři měsíce otevře. Než aby zkrachoval a jeho zaměstnanci byli nezaměstnaní. Tady nejde o teoretické poučky, ale konkrétní lidi a firmy kolem nás. Tohle je jako přírodní katastrofa, kdy stát musí pomáhat, protože ti lidé si s tím sami opravdu neporadí. Teoretické poučky jsou hezké, ale když tam máte maminku samoživitelku, která je houževnatá a s mnohými potížemi si poradí, ale teď se vše hroutí. Když ji dočasně pomůžeme, tak na tom přece nikdo neprodělá, naopak. Když to necháme všechno padnout, tak náklady budou mnohonásobně vyšší.

Hraje roli ve vašem rozhodování, zda podpořit další prodloužení nouzového stavu i to, že v čele vlády stojí premiér, jenž opovrhuje Parlamentem, své trestní stíhání považuje za účelovku a své kritiky za vlastizrádce? Jinými slovy, obáváte se, že by odstavení Parlamentu mohl zneužít třeba jako Orbán v Maďarsku?

Bez ohledu na osoby a obsazení - situace, kdy rozhoduje vláda a není kontrolována Parlamentem, je prostě špatná. Musí proto trvat co nejkratší dobu. Ve chvíli, kdy vláda z jakéhokoliv důvodu omezuje lidské svobody, tak je to situace, která nesmí trvat ani o minutu déle, než je nezbytně nutné. Proto mě zneklidnil třeba výrok, že hranice by mohly být zavřené až dva roky. To nemá nikdo právo říct ani jako úvahu. Nouzový stav, kdy jsou omezeny svobody a Parlament, může být pokušení. A vidíme, že už je, že už by to konečně mohla být ta firma. Někteří ministři už zkouší, co projde. Teď ministr obrany navrhl posílení pravomocí vlády a premiéra, předtím jsme viděli snahu změnit zákon o evidenci skutečných majitelů, což by umožnilo zastřít, kdo je skutečným majitelem Agrofertu.

Kdyby dnes vládla ODS a vy jste byl premiérem, jakou máme záruku, že byste to zvládl lépe než Andrej Babiš?

Troufnu si tvrdit, že bych byl mnohonásobně lepší. Protože já jsem člověk systematický, který ctí pravidla, instituce a systémy. Ve chvíli, kdy čelíte nějaké kritické situaci, tak státy a veřejné instituce mají vypracovány plány krizového řízení, abyste nad tím nemuseli přemýšlet, zdržovat se a improvizovat. To není čas na babišovskou permanentní politickou propagandu, která fungovala v časech konjunktury, zatímco v krizi je to obrovská překážka. Máme systémy krizového řízení, máme dokonce i pandemický plán. Všechno je do detailů sepsáno. Máme zkušenosti s povodněmi, s orkánem nebo lihovou aférou. Stačilo, aby vláda jednala normálně, sáhla do šuplíku a všechno spustila.

To samo o sobě ještě není záruka úspěchu, ne?

Druhá věc je, že je potřeba být k lidem otevřený. V situaci, kdy nemám ochranné pomůcky, tak je nutné lidem říct, že nejsou, že je sháním a kdy budou. A ne lhát, že jsou, a tam, kde chybí, tak je já, premiér, osobně dovezu. Samozřejmě chyby v tak stresové situaci by udělala každá vláda, i ta pod mým vedením. Ale rozhodně ne tak závažné, protože bychom postupovali podle standardních postupů krizového řízení.

(Autor: Václav Dolejší)

Rozhovor vyšel na serveru SeznamZprávy.cz.
 

Petr Fiala

předseda ODS