24. března 2020

ODS: Sněmovna bude hlasovat o našich návrzích pro podporu OSVČ a zaměstnanců

(www.ods.cz) Poslanecká sněmovna bude v úterý večer hlasovat o podpůrných opatřeních pro zaměstnance a OSVČ, na které dopadla koronavirová krize. Občanští demokraté budou chtít prosadit návrhy, které usnadní situaci především rodičům, živnostníkům a malým podnikatelům.

„Vláda se v minulých dnech inspirovala našimi návrhy, ať už jde o delší ošetřovné, odložení EET, kurzarbeit nebo odložení platby daně z příjmu. V některých případech bohužel zůstala v půli cesty. I proto jsme dnes přišli v Poslanecké sněmovně s řadou pozměňovacích návrhů. Navrhujeme proto např. rozšířit ošetřovné na děti do 15 let, odložit EET až na 12 měsíců nebo prominutí plateb záloh na sociální pojištění až do konce roku 2020. Naším prvořadým cílem je, aby vláda nenechala občany, OSVČ a podnikatele padnout kvůli krizi na dno. To je nejdůležitější úkol dneška,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.

Poslanci budou ve večerních hodinách rozhodovat mimo jiné o následujících pozměňovacích návrzích, které podali občanští demokraté:

  • Pozměňovací návrh Jana Bauera, který navyšuje ošetřovné z 60 % na 80 % platu a zvyšuje věkovou hranici ošetřovaného dítěte ze 13 na 15 let.
  • Pozměňovací návrh Zbyňka Stanjury, který prodlužuje dobu prominutí záloh na pojistné na důchodové pojištění pro OSVČ do konce roku 2020.
  • Pozměňovací návrh Zbyňka Stanjury, který prodlužuje přerušení EET na 12, 9, případně 6 měsíců po ukončení nouzového stavu. Vládní návrh počítá s přerušením na 3 měsíce.
  • Pozměňovací návrh Zbyňka Stanjury, který kompenzuje systému veřejného zdravotního pojištění výpadek příjmů ve výši cca 8,5 mld. Kč, který způsobí vládní návrh zákona.