18. listopadu 2019

Každý den přemýšlím, jak to dělat lépe

(Týden) Nejsem v čele ODS proto, abych uspěl v průzkumech, ale ve volbách, říká Petr Fiala. Mluví o strategii proti hnutí ANO a Pirátům i o tom, zda má smysl spolupráce s dalšími stranami. A tvrdí: „Já neberu defétistickou argumentaci, že je tu jediný génius se třiceti procenty a my ostatní jsme slabí a nedokážeme to.“

Proč víkendovou statisícovou demonstraci na Letné proti současné vládě svolával spolek Milion chvilek pro demokracii, a ne opozice?

Babiše je potřeba porazit ve volbách. A o to se snažíme. Všichni máme své úkoly a úkolem opozice je využívat všech možností, které jí poskytuje parlamentní demokracie. To děláme – nabízíme alternativní program proti Babišově vládě, upozorňujeme na to, že se tu promrhává ekonomický růst, a ukazujeme, v čem jsou Babiš a jeho levicová vláda slabí. Je pochopitelné a normální, že lidé protestují. I já jsem byl organizátory v posledním roce několikrát vyzván, abych promluvil, a bylo to dobré. U této velké demonstrace jsem nicméně četl v médiích, že tam nemají vystupovat aktivní politici. To nepovažuji za úplně šťastný nápad, ale respektuji to.

Ano, ale neměla být lídrem těch protestů opozice a především ODS? I vzhledem k vaší kampani Země, která vítězí, v níž voláte po změně?

My jsme lídrem změny a jsem přesvědčen, že to tak vidí i voliči. To, co máme k dispozici, jsou fakta. A v posledních celostátních volbách, což byly volby do Evropského parlamentu, se významně snížil náskok hnutí ANO proti ODS. Zatímco v parlamentních volbách 2017 to bylo skoro dvacet procent, v těchto už jen nějakých sedm. Potvrdili jsme, že jsme alternativa. Budeme se snažit ještě více lidí přesvědčit, že je to ODS, kdo stojí v čele možnosti změnit bezobsažnou levicovou marketingovou politiku, kterou nabízí Babišova vláda.

Ale evropské volby jste slibovali vyhrát, což se vám nepodařilo. Takže to zase takový úspěch není, ne?

Měli jsme cíl získat o padesát procent více než v předchozích evropských volbách. To jsem jasně řekl a ten cíl jsme překročili.

Říkáte, že jste připraveni po sněmovních volbách převzít vládu. Jak to ale chcete udělat s dvanáctiprocentní podporou v průzkumech a až z třetího místa za hnutím ANO a Piráty?

Je dlouhodobě známo, že pro ODS průzkumy nevycházejí úplně příznivě, ale výsledky voleb jsou nakonec zcela jiné. Poslední relevantní průzkum byly pro mě volby do Evropského parlamentu. Já všude poslouchám, jak jsme třetí, dříve i šestí, už několik let po sobě. Ale od roku 2017 jsme vždy druzí nebo první. A tak to bude i v dalších volbách. Já nejsem v čele ODS proto, abych uspěl v průzkumech. Budeme se snažit co nejvíce zvítězit v krajských volbách za rok a vytvořit si co nejlepší pozici pro volby sněmovní.

Děláte si i interní průzkumy? Slyšeli jsme, že podle zhruba dva měsíce starého máte dokonce jen deset procent. Je to pravda?

My si vlastní průzkumy preferencí neděláme, protože to je úplně nesmyslné. Ale děláme si průzkumy toho, jak se na určitá témata dívají naši voliči.

Co je tedy dnes hlavní téma pro voliče ODS?

Ta témata jsou shrnuta ve zmiňované kampani Země, která vítězí. Jde o tradiční věci – ekonomickou agendu, výrazné snížení a zjednodušení daní a odvodů, o reformu státu, který trpí pod tíhou byrokracie, o výrazné zlepšení digitalizace, aby lidé mohli vyřídit mnohem více věcí z domova. Důležité je pro nás ale i vzdělání a je nám jasné, že součástí nabídky moderní pravicové strany musí být také rozumná ekologická politika. Musíme čelit všem těm ideologiím a bláznovství, které nás zasahují. Ale zároveň musíme být připraveni reagovat na to, že jeden z největších jednorázových transferů financí v poválečné historii Evropy půjde v příštích letech do ekologické politiky. A samozřejmě se zabýváme tím, co udělat pro důchodce i mladé lidi, které často trápí jejich nejistá budoucnost.

Tvrdíte, že porazíte politický marketing programem. Jak to ale chcete udělat? Neměla by ODS spíše začít voliče trochu více bavit? Dostat k nim svůj program jednoduchou, zajímavou a sexy formou? A vzít si v tom z Babiše příklad?

My musíme mít oboje. Prázdný politický marketing porazíme programem, který k voličům dostaneme tak, aby mu rozuměli. Ale v tomto směru nemám obavy. Od pádu vlády v roce 2013 sílíme, já jsem dal cíl mít každé volby o padesát procent více než ve stejných předchozích. A to máme. To není nějaké podceňování situace nebo politického marketingu, my všechny jeho formy využíváme. Nezapomínejme ale, že soupeříme s člověkem, který má největší koncentraci ekonomické, mediální a politické moci v celé Evropě. Nikdo jiný takový není, ani Kaczyński nebo Orbán.

Jasně, ale o padesát procent více v příštích sněmovních volbách znamená zhruba čtyřiadvacet procent. Jak konkrétně toho chcete za dva roky dosáhnout, když se vaše preference nehýbou?

Je to reálné, my prostě musíme dál dělat to, co děláme, a přesvědčovat lidi o naší programové alternativě. Jsem přesvědčen, že to bude fungovat. Jak chceme porazit Babišův marketing? Budu dál jezdit po celé zemi, budeme nadále využívat sociální sítě, budeme dělat vše potřebné. Na základě slušné a kompetentní politiky porazíme Andreje Babiše.

To je opravdu váš plán?

Ano. Já vím, že si to možná část společnosti a médií nemyslí, ale mně je to jedno. My budeme získávat více a více voličů a Babiš je bude ztrácet. Vždyť on porušuje sliby, naposledy například zvýšil daně. A k nám už se vrací část podnikatelů, kteří ho kdysi volili, ale teď vidí, že pro ně nic nedělá. Já bych se toho vůbec neobával. Kdybychom tu spolu seděli před dvěma třemi lety, budete mi říkat: Jak ta ODS vůbec chce někde uspět? Nevěřili byste mi, že vyhrajeme senátní volby a budeme mít předsedu Senátu. A máme! Jsme druzí jednoznačně, v evropských volbách o pouhých sedm procent. Podívejte se na to realisticky, toto jsou fakta.

Stejně jako to, že ANO většinu voleb vyhrává a v průzkumech má nedostižných třicet procent. Vy zhruba dvanáct a chcete dvojnásobek, to je vážně reálné?

Je. A máme na to ještě dva roky. Počkejme si na volby. V nich se ukáže, že naše cesta je správná. Dnes se tu zformovaly jediné tři silné strany: ANO koncentruje všechny levicové voliče, v pravé části spektra je jednoznačným lídrem ODS a uprostřed v nějakém levém liberálním středu se pohybují Piráti. Mezi těmito stranami se za dva roky strhne klíčový souboj o to, kdo povede tuto zemi. Já vůbec neberu onu defétistickou argumentaci, že je tu jediný génius se třiceti procenty a my všichni ostatní jsme slabí a nedokážeme to. To prostě není pravda. Andrej Babiš je porazitelný a přečíslitelný. ODS bude lídrem toho souboje a já ji povedu. Budeme na sobě dále pracovat a budeme hledat řešení, aby nepropadly hlasy pravicových voličů.

Mluvíte o přečíslení Babiše. Ale Piráti nakonec dost možná půjdou do koalice raději s hnutím ANO než s vámi…

To si myslím také. Piráti zatím vyvolávají dojem, že do toho po volbách klidně půjdou s Babišem. Budou se muset rozhodnout a říci to.

Když už jsme u Pirátů, proč ODS nijak nevyužila jejich hádek a osočování z posledních týdnů a neřekla voličům: Tohle skutečně chcete? Podívejte se, my jsme jediná alternativa k současné vládě?

My se soustředíme na pozitivní věci. A tak radši s lidmi mluvím o tom, jak jim snížíme byrokracii a jak zajistíme dostupnější byty, než abych s nimi řešil hádky Pirátů. Každý nakonec vidí, kdo je konsolidovaná a kompetentní strana schopná převzít vládu, kdo se hádá a kdo jen bezobsažně slibuje.

Jak těžké je pro vás vyvarovat se neustálého zmiňování Andreje Babiše? V jednom z vašich posledních krátkých videí říkáte, že nejste Antibabiš, nýbrž Nebabiš. Ale jméno premiéra u toho zazní dokonce desetkrát.

Podle reakcí na to video myslím, že ho lidé pochopili. Jasně, je těžké se jménu Babiš zcela vyhnout, ale reagoval jsem na tvrzení našich oponentů, že opozice má pouze program Antibabiš. To je ale komické. My představujeme alternativu vůči zcela bezobsažné a vyprázdněné politice Andreje Babiše, která promrhává šance České republiky, ale není pravda, že naše politika stojí na programu Antibabiš. Chcete důkaz? Podívejte se, jaké návrhy předkládáme v Poslanecké sněmovně. To je jedna konkrétní věc za druhou: my přišli se zvýšením výdajových paušálů, navrhujeme snížit daň z příjmů, máme nápady, jak omezit rozbujelou byrokracii, začít rychleji stavět a podobně. Nicméně souhlasím, že musíme přemýšlet, jak naši alternativu vůči prázdné vládní politice dostat k lidem. Jestli si myslíte, že jen sedím a říkám si: To nám to jde, v každých volbách rosteme, to je pěkné, pak se pletete. Každý den ráno a večer přemýšlím nad tím, jak to dělat ještě lépe. Ale věřím ODS a tomu, že naše cesta povede k úspěchu.

Když jsme se bavili o zatraktivnění politiky ODS, za dva měsíce vás čeká volební kongres. Nepřemýšlel jste, že najdete roli třeba pro prostořekého starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného? A vidíte před kongresem nějaké nové tváře do vedení?

Já se budu držet zásady, že před kongresem nedávám žádné polibky smrti. My jsme demokratická strana, což může někdo vidět jako nevýhodu, ale pro nás je to obrovská hodnota. Každý musí sám přesvědčit členy o tom, že si místo ve vedení zaslouží a že bude pro ODS platný. To, že k nějaké obměně dojde, je asi pravda, ale více bych se k tomu nevyjadřoval.

Kdo z voličů ale v poslední době slyšel něco o vašich současných místopředsedech? Neoživil by vedení třeba europoslanec Alexandr Vondra?

Skutečně nechci řešit jména. Nedávno jsem zřídil programové týmy pro jednotlivé oblasti a ty pouze nekritizují kroky vlády, ale především pracují na naší programové alternativě. Když se podíváte na jejich složení, vidíte v nich velký zásobník osobností.

Proč vlastně nemáte klasickou stínovou vládu? Pokud chcete vládnout, není načase říci lidem, kdo jsou vaši možní budoucí ministři?

Stínová vláda dříve měla větší význam než dnes. Souhlasím ale, že lidé musejí vědět, že máme odborníky na nejrůznější oblasti, z nichž se po volbách mohou stát ministři. Naši politici vystupují v médiích k jednotlivým věcem a sami se tak profilují. Určitě vás nějaká jména napadnou.

Mluvil jste o tom, že jsou dnes v popředí tři strany – ANO, Piráti a ODS. Co říkáte na kondici zbytku opozice, která bude mít co dělat, aby se znovu dostala do sněmovny? Lidovci, TOP 09 i Starostové se pohybují kolem pěti procent…

Ano, ukázaly to hlavně poslední volby. My s těmito stranami spolupracujeme a umíme se dohodnout, ale upřímně: teď jsme v situaci, že by jakákoli intenzivnější spolupráce k ničemu nevedla. Máme jako opozice nějakých šedesát osm mandátů i s Piráty a ty budeme mít další dva roky, na tom se nic nezmění. Úkolem ODS, potažmo celé opozice, je zařídit, aby žádný hlas pravicového voliče nepropadl.

Čas na přemýšlení se vám ale celkem krátí, nemyslíte? Krajské volby jsou za rok, sněmovní za dva roky.

To je stále ještě poměrně dost času. Já sám si dávám pro nějaké rozhodnutí o předvolební spolupráci termín do Vánoc 2020. A samozřejmě nevylučuji, že si spolupráci v některých krajích vyzkoušíme už příští rok v krajských volbách. Někde už jsme dokonce domluveni, například s hnutím Starostové pro občany v kraji Vysočina, kde jejich zástupci budou na naší kandidátce. Podle mě je to přesně ten model záchrany pravicových hlasů. Starostové pro občany totiž v minulých krajských volbách jen těsně nepřekročili pětiprocentní hranici, takže společná kandidátka pomůže jak ODS, tak Starostům.

Neukázalo se ale v loňských senátních volbách, že nemusí jít vždy o dobrou cestu? Vy jste v některých obvodech nepostavili svého člověka a podpořili například kandidáty TOP 09, což se vám vymstilo při volbě předsedy Senátu, ne?

Je to přesně naopak. My bychom nikdy nevyhráli senátní volby, kdybychom se takto nedomluvili. Uvědomte si, že jsme získali deset mandátů, a to z jedenácti možností ve druhém kole. Bylo to dáno mimo jiné tím, že jsme museli být nejen prozíraví, ale i velkorysí. Někde prostě bylo potřeba ustoupit, i díky tomu je dnes Jaroslav Kubera předsedou Senátu.

Kdybyste měl zmínit jednu věc, kterou současné vládě nejvíce vyčítáte, co to bude?

Jednoznačně je to nevyužití potenciálu České republiky a jejího už poměrně dlouho trvajícího ekonomického růstu. Vládě se jen díky růstu HDP každý rok zvyšují příjmy přibližně o sto miliard korun. Výsledek je, že se sestavují deficitní rozpočty a vláda jen rozdává. Nestaví se infrastruktura, čtyři kilometry dálnic v loňském roce jsou tragikomické. Investuje se méně než za našich vlád. Nepřipravujeme se na horší časy. Kdy máme dělat důchodovou reformu, když ne teď? Kdy se budou stavět dopravní stavby, bude vyrovnaný rozpočet, bude se investovat do vyšší kvality vzdělání, když ne teď?

Ptali jsme se nedávno šéfa Pirátů Ivana Bartoše, jestli chce být premiérem. Říkal, že by býval raději prodával knihy. Vy premiérem být chcete. Ale budete jím někdy?

To záleží na voličích. Mám program, odhodlání a chuť změnit situaci v této zemi, což jsem dosud neučinil. Udělám pro to vše.

(Autor: Filip Nachtmann, Petr Musil)

Petr Fiala

předseda ODS