4. listopadu 2019

Jsme neBabiš. To znamená nebýt ve střetu zájmů a nelhat

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala odpověděl deníku FORUM 24 na několik otázek k aktuální politické situaci. Velkým tématem byl rodičovský příspěvek, ale také tzv. antiBabiš, tedy výraz, který premiér Andrej Babiš sám používá proti svým kritikům. Fiala se rozhodl tomuto marketingovému produktu čelit po svém.

Sněmovna se nedostala ke schválení rodičovského příspěvku. Je zvýšení podpory rodin v ohrožení? Jak budete dál postupovat?

Rád bych věřil, že se nám to podaří. Je nepochopitelné, proč se tomu vláda tak brání. Jasně přitom říkáme, že pokud vláda chce zvýšit rodičovský příspěvek, tak ji v této věci podporujeme. Ale trváme na spravedlivém zvýšení všem rodinám s dětmi do čtyř let. Vláda chce vypadat dobře, ale nemá peníze pro všechny rodiny, a tak přinesla do Poslanecké sněmovny mimořádně cynické „řešení“. Zvýší rodičovský příspěvek jen těm, kteří ho dosud ještě nevyčerpali. Přitom takto vynechá i rodiny, které by tento příspěvek nejvíce potřebovaly, ale které ho v souladu se zákonem využily v kratší době. Je nevysvětlitelné, proč by také ony neměly dostat přidáno. Mají se snad s lítostí dívat k sousedům, kteří jsou třeba v lepší ekonomické situaci, ale příspěvek dostanou zvýšený? V principu nemusí dostávat všichni stejnou sociální podporu. Ale kritériem musí být sociální situace. A taky dodržování zákona, například. Zde chce vláda znevýhodnit, nebo dokonce potrestat vybranou skupinu lidí bez jakéhokoliv rozumného kritéria.

Nebylo by ale lepší umožnit vládě, která má většinu, schválit daňový balíček a následně projednat rodičovskou?

Nemluvme o daňovém balíčku. Nazývejme věci pravými jmény: vláda chce zvýšit daně. To je celé. Nevidím důvod podmiňovat cokoliv zvyšováním daní. Máme za sebou dlouhé období ekonomického růstu. Za poslední roky příjmy státního rozpočtu stouply o čtvrtinu. Jen příští rok bude vláda hospodařit s desítkami miliard navíc oproti minulému roku. Relativně jednoduché škrty v rozpočtu, které navrhuje ODS, by přinesly úspory více než 40 miliard. Takže podmiňovat zvýšenou rodičovskou dalším zvyšováním daní je nepřijatelné, nemá to logiku. Vlastně je to vysloveně cynické, což ovšem u Babišovy vlády nepřekvapuje. Smířit se s tím nehodláme a na tuto vyděračskou hru, v níž mají být jakýmsi „rukojmím“ rodiny s malými dětmi, nepřistoupíme.

Na Facebooku jste zveřejnil video, ve kterém tvrdíte, že nejste antiBabiš, ale neBabiš. Věříte tomu, že přístup neBabiš je způsob, jak uspět ve volbách?

Tímto videem s jistou nadsázkou reaguji na Babišovu trvalou útočnou rétoriku, kterou vede proti opozici s tvrzením, že nenabízíme nic, jen antiBabiš. Bohužel touto jeho lživou propagandou se již nakazili i někteří političtí komentátoři, nejen z jeho médií. Je to neskutečná lež, člověk musí být hodně nevšímavý nebo zabedněný, aby tuto kartu proti opozici vytáhl. Jenže se to děje. Pravda je přitom taková, že na každé schůzi Poslanecké sněmovny předkládáme sadu vlastních návrhů nebo se snažíme konkrétně podle našeho programu opravit špatné vládní zákony. Proto jsem přijal Babišovu hozenou rukavici a v tom videu říkám, že nejsme antiBabiš, ale jsme neBabiš. A že to znamená neoligarchizovat Česko, nebýt ve střetu zájmů, nepovýšit své individuální zájmy na úroveň národních, neobohacovat se z veřejných peněz, nelhat, umět si přiznat chybu, vést politickou diskuzi, mít jasný program a politické cíle. A taky to znamená například opravdu snižovat daně, zásadně omezit byrokracii, udělat pořádný úklid byrokracie a snížit provozní výdaje státu.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS