28. října 2019

28. říjen není soukromá party prezidenta

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala se pro deník FORUM 24 poměrně ostře vyjádřil k rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nepozvat některé politiky a další veřejně činné osobnosti na oslavy státního svátku 28. října. Zhodnotil také návrh rozpočtu nebo vládní daňový balíček.

Prezident Zeman vás nepozval 28. října na Hrad. Mrzí vás to?

Nejde o mě. Toto není osobní záležitost. Funkce nejsou osobním vlastnictvím nikoho, ani prezidenta republiky, ani mým. Ale prezident nepozval na státní oslavu státního svátku předsedu nejsilnější opoziční strany a zároveň místopředsedu Parlamentu a mnoho dalších ústavních a politických představitelů země. To je velmi vážné, je to naprosto neuvěřitelný krok. Jde o oslavy republiky, a nikoli o soukromou party prezidenta. Prezident bohužel zcela zapomíná na své povinnosti státníka a stále více dělá z úřadu privátní servis pro své osobní a politické provokace. Žádný prezident republiky během 1. republiky ani po roce 1989 nezacházel s úřadem prezidenta takovýmto politováníhodným způsobem při takovýchto slavnostních příležitostech, kdy bychom měli prokázat zdvořilost, slušnost, velkorysost a tímto způsobem i úctu k zakladatelům naší moderní státnosti a k její tradici.

Sněmovna poslala do dalšího čtení návrh rozpočtu na příští rok. Za jakých okolností byste rozpočet podpořil?

Dobrá otázka, děkuji za ni. Navrhli jsme úspory v rozpočtu za 46 miliard korun tak, abychom v dobách dlouhodobých ekonomických růstů nevyráběli rozpočtové deficity. Kdyby si vláda tento návrh osvojila a vládní koalice schválila, pak bychom mohli jít dál. Ale problém nemáme jen s deficitem. Vláda předvádí absolutně podprůměrný výkon v klíčových kapitolách. V krizovém roce 2009 vláda vyčlenila na investice 11 % rozpočtu, v návrhu na příští rok je to jen 9 %. Před deseti lety vláda na výstavbu nebo údržbu silnic vynaložila 88,3 miliard, tehdy to bylo 7,5 % výdajů. Pro rok 2020 vláda plánuje při masivním ekonomickém růstu 83 miliard, tedy pouze 5,1 % výdajů. Takto vypadá priorita? V polovině volebního období bývá rozpočet vrcholným výkonem vlády. Už totiž mohla „otočit loď“ vlastním směrem po předešlé vládě a ještě nemusí být v pokušení chovat se v souladu s předvolebním populismem. Vedou velké řeči, ale samotný výkon vlády v polovině volebního období je tak slabý, že mluvím o zpronevěře úspěšných let naší země.

Kritizujete vládní daňový balíček, který v těchto dnech projednává Sněmovna. Co ale v této oblasti nabízí ODS?

Především nabízíme daně nezvyšovat. My už dnes u nás máme daňové břemeno na rekordní úrovni, vláda rozpouští různé rezervní fondy, připravuje deficitní rozpočet a ještě i přichází s novým seriálem zvyšování daní. Takto se dobrý hospodář státu nechová. Naše alternativa? V Poslanecké sněmovně leží náš návrh na snížení daní z příjmu všem, jenže vládní koalice ho už celý rok obstruuje. Už vícekrát to vládní většina odmítla, ale my opakovaně navrhujeme zrušit daň z nabytí nemovitosti. Abyste si koupili byt za řádně zdaněné peníze, řekněme za tři miliony, a museli ještě jednou státu zaplatit téměř čtyři měsíční průměrné výdělky, tedy třetinu ročního průměrného příjmu, to je přece naprosto nesprávné. Navrhujeme také zvýšit limit pro registraci DPH na dva miliony korun, aby pomohla většímu počtu živnostníků, pro které jde o velkou administrativní zátěž. Dnešní hranice jeden milion byla adekvátní před patnácti lety, ne dnes. Je toho víc, s čím přicházíme pravidelně do Sněmovny, a v případě, že se lidé rozhodnou v příštích volbách pro politickou změnu, budeme mít připravené naše „balíčky“.

(Autor: Johana Hovorková)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS