4. září 2019

Babiš vládne špatně i bez stíhání

(Hospodářské noviny) Není tak podstatné, jestli Andrej Babiš půjde před soud. Máme premiéra, který je slabý a neschopný, zdůrazňuje šéf ODS Petr Fiala. Opozice pravděpodobně přijde o snadnou záminku ke kritice premiéra Andreje Babiše. Šéf ODS Petr Fiala však tvrdí, že mnohem důležitější než možné zastavení Babišova trestního stíhání, které navrhl státní zástupce Jaroslav Šaroch, je hodnocení výsledků jeho vládnutí. Upozorňuje také na premiérův střet zájmů. V rozhovoru pro HN říká, že se neobává předčasných voleb, protože současná koalice Babišova hnutí ANO se sociálními demokraty dovládne až do konce volebního období.

Překvapila vás změna názoru státního zástupce v kauze Čapí hnízdo? Věříte v nezávislost státního zastupitelství?

Jako konzervativní politik se snažím věřit v nezávislost státních institucí a justice. Otevřené zpochybňování rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení ze strany politiků považuji za poslední stadium úpadku demokratického právního státu. Proto jsem to nikdy nedělal a nebudu to dělat ani teď. Přesto je zřejmé, že pondělní rozhodnutí-nerozhodnutí vzbuzuje přinejmenším rozpaky, objasnění požadují i sami státní zástupci. Navíc je vidět, že jarní náhlá výměna na postu ministra spravedlnosti neprospěje tomu, aby lidé věřili, že vše v tomto případu proběhlo korektně.

Váš soupeř Babiš se nejspíš zbaví zátěže, která opozici dávala munici pro jeho ostřelování. Kritizování bude těžší, nemyslíte?

Já ani
ODS jsme nikdy nestavěli naši opozici vůči osobě premiéra Babiše výlučně na kauze Čapí hnízdo. Závažný je jeho střet zájmů a ten zůstává. Naše výhrady směřují především k obsahu a výsledkům jeho politiky. Hnutí ANO a jeho předseda šestý rok spravují nejdůležitější vládní resorty v období silného ekonomického růstu. Na prahu ekonomického ochlazení nemáme vyrovnané rozpočty, nezefektivnili jsme státní správu, stavíme dálnice tempem čtyři kilometry za rok. Investice do infrastruktury, vzdělávání, výzkumu a inovací jsou nízké. Příjmy vlády se za poslední léta zvýšily o 25 procent. Myslím, že nikdo nebude tvrdit, že o stejný podíl se zlepšila úroveň státních služeb v jakékoli oblasti. Za úspěch bude vláda považovat udržení deficitu 40 miliard korun. To je tristní výsledek bezobsažné politiky hnutí ANO.

Se zastavením stíhání může Babiš tvrdit, že padl důvod, proč s ním opoziční středopravé strany odmítají spolupracovat. Může to ohrozit sbližování těchto stran?

Nemyslím si to. Problémem premiéra není pouze probíhající trestní stíhání, hlavním problémem je způsob jeho vlády a její výsledky. Já mám silné pochybnosti o tom, že by v tuto chvíli chtěl za toto nevládnutí nést důsledky někdo další. Je to výsledek a zodpovědnost ANO, ČSSD, KSČM a také SPD a já předpokládám, že tato koalice se do voleb již nezmění.

Na pravici to na rychlé sbližování nevypadá, případná dohoda by se mohla uzavřít před Vánoci v příštím roce. Co se pro to chystáte dělat v příštích měsících?

Mám v této věci zamknutá ústa. Výkřiky do médií, co kdy kde a jak bude, v minulosti jen ublížily. Myslím si, že je opravdu čas. Ten vánoční termín jsem řekl záměrně, je to okamžik tři čtvrtě roku před
parlamentními volbami, kdy je třeba něco říct. Nyní je důležité, aby ODS jasně ukázala, co jsou naše programové parametry, a že je nutná změna. To přece všichni vidíme. Máme premiéra, který se ukazuje jako slabý a neschopný. Jsme v polovině volebního období a nemáme zjednodušený daňový systém, nestaví se silnice, stadiony, nedělají se penzijní reformy, vzdělávací reformy, nedělá se nic.

Spoléháte na to, že sněmovní volby budou až v řádném termínu v roce 2021. Co když přijdou dřív?

Ano, zvlášť v tak nestabilní politice, jako je ta česká, nemůžete mít nikdy jistotu, že něco nebude dřív, než se očekávalo. Na druhé straně je odpovědné pracovat a všechno připravovat na řádný termín, který je nejpravděpodobnější. My se nebojíme ani varianty předčasných voleb, byli bychom na to připraveni a podle mě bychom byli schopni oslovovat voliče dobře a srozumitelně, aby přišla změna.

Chcete se stát lídrem pravicové opozice, ať už bude mít výsledná spolupráce jakoukoli podobu?

Nepředbíhejme. Nevíme, co bude. Chci být lídrem změny, to jsem řekl jasně. Mám samozřejmě ambici sestavovat a vést příští vládu, protože jedině tak té změny dosáhneme. To mojí ambicí nepochybně je.

Jak se bude spolupráce vyvíjet, určí do jisté míry listopadová volba předsedy TOP 09. Kdo je pro vás lepší – Markéta Pekarová Adamová, nebo Tomáš Czernin?

K tomu se vůbec nebudu vyjadřovat, opravdu z přesvědčení. To je věc členů TOP 09. Jejich volbu budu respektovat a jediné, co jim mohu popřát, je, ať volí dobře.

Šéf iniciativy Praha sobě Jan Čižinský chce spojit politiky s občanskými aktivisty. Na protestech proti vládě a prezidentovi se scházely stovky tisíc lidí, nebojíte se takové konkurence?

K žádným takovým projektům a chimérám se nebudu vyjadřovat. Občas slýchám, že někomu se nelíbí značka TOP 09, pro někoho už nejsou dost dobrá značka ani piráti. Mě vždycky zajímá, co nového programového a hodnotového ten daný subjekt nabízí. Co je tam jiné. Já prostě věřím v tradiční, nebo možná lépe řečeno normální politické strany. A věřím jim proto, že u nich je pro voliče záruka, že jsou založeny na nějakém programu a základním hodnotovém ukotvení. Politická strana může selhat, může dělat chyby, ale pořád jde nějakým směrem. Ano, vždycky tady čas od času vyrostou nějaké Věci veřejné, voliči jim s prominutí skočí na špek, leckdy i z dobrých důvodů, ale ono to dlouhodobě nefunguje. Nemůže to fungovat.

Projekt Věcí veřejných se zhroutil, ale co hnutí ANO? To obměnilo voličskou základnu a opírá se teď z velké části o někdejší voliče tradičních ČSSD nebo KSČM. To neberete v úvahu?

Politická scéna se proměňuje, není psáno, že nějaká politická strana tu bude na věky. Musí se snažit oslovovat voliče, kteří mají podobné představy o světě, a těm nabízet rozumné odpovědi. Kdybychom dělali tenhle rozhovor před pěti lety, bavíme se, jestli může dál existovat
ODS. Za pět let, co ji vedu, jsem zažil spoustu pokusů nás nahradit i mediálních komentářů, že se to stane. Nejdřív nás měla nahradit TOP 09, pak svobodní, pak Realisté. A vidíte, nestalo se to.

A co Trikolóra vašeho bývalého
poslance Václava Klause mladšího? Od ní vám škody nehrozí?

Všechno je konkurence. Já odpovídám za
ODS, snažím se ji posilovat, dělám politiku, které věřím. Nevěřím té, která zpochybňuje naši západní orientaci, znejišťuje naši příslušnost ke klíčovým institucím Západu. Nikdo po mně nemůže chtít, abych si myslel, že taková politika je pro Česko dobrá. Ani nevěřím, že bude silná. Nevěřím výkřikům, že vznikne nový subjekt a bude lepší. Nebude lepší. Politika je práce, je to nabídka řešení lidem, kompetentní, srozumitelné. Můžu si vymyslet dvacet dalších stran, bude to vypadat hezky, ale za chvíli budou ve stejných problémech jako každá instituce.

Podle volebních průzkumů vás na druhé pozici za hnutím ANO střídají piráti. Nejde jen o jednu anketu, možná se dá hovořit o trendu. Co s tím hodláte dělat?

Já vidím jasný trend, že posilují piráti a
ODS. Už v roce 2017 jsme byli podle průzkumů v méně výhodné pozici než piráti, přitom jsme je v každých volbách porazili nebo byli před nimi. Včetně jejich bašty v Praze. V české politice se vyvinuly tři silné strany, kolem nichž se točí ostatní. Nalevo je to hnutí ANO, v konzervativně-liberálním spektru ODS, v liberálně levicovém středu piráti. Sleduju jejich úlety i to, co se jim daří. Myslím si ale, že se brzy budou muset rozhodnout, zda si také přejí změnu. A budou muset přiznat, že ta změna nepůjde bez ODS. Voličům budu říkat, ať si odpovědí na otázku, kdo je zárukou kompetentní zahraniční politiky, kdo umí něco udělat s daněmi a se zjednodušením byrokracie.

U pirátů hovoříte o levicových liberálech. Mnozí jejich voliči se ale hlásí spíš k ekonomickému liberalismu, což je také vaše cílová skupina. Nechcete je získat zpátky?

My chceme všechny voliče, kteří sdílejí náš program a hodnoty, kteří chtějí konzervativně-liberální politiku a kteří chtějí v Česku změnu, to je jasné, já stojím o všechny tyhle voliče. A budeme dělat všechno proto, abychom je přesvědčili, že my jsme záruka změny. Nikoho nepodceňuji ani nepřeceňuji. To, že se v liberálním středu opakovaně objevují nějaké politické subjekty, které zazáří a někdy jsou i celkem silné, je prostě dlouhodobý fakt české politiky. Já se samozřejmě starám o to, aby ta konzervativně-liberální pozice byla co nejsilnější, o to mi jde.

Piráty podporuje mnoho živnostníků, podle agentury Kantar přecházeli od hnutí ANO nejdřív k
ODS, pak k pirátům. To vás neznepokojuje?

Já ten výzkum neznám. Jsem rád, že živnostníci a aktivní lidé volí stále více
ODS a opravdu mě nedotlačíte k tomu, abych se bavil o výzkumech. Zažívám to opakovaně, média se vždycky zabývají výzkumy a pak přijdou volby a ODS je na tom daleko lépe. Tak to bude i dále. Chci, aby ODS byla silnější, abychom získali další voliče a děláme pro to všechno. Na podzim vystoupíme s další kampaní, která bude ukazovat, co ODS nabízí, jakým způsobem chceme změnit tento stát, a budeme se snažit víc a víc lidí přesvědčit, aby šli za námi. Ale abych se trápil nějakými dalšími politickými subjekty a průzkumy, nezlobte se, to opravdu dělat nebudu. Já vím přesně, co v politice chci. Zatím se nám to daří.

(Autor: Tomáš Pergler)
 

Petr Fiala

předseda ODS