1. července 2019

S Babišem se v Evropě baví jen ze slušnosti

(FORUM 24) Deník FORUM 24 položil předsedovi ODS Petru Fialovi několik otázek k aktuální situaci – týkaly se schůze poslanecké sněmovny, na níž se jednalo o nedůvěře vládě nebo třeba možné spolupráce demokratických stran. A šéf ODS tvrdí: tyto strany udělají vše proto, aby nepropadl žádný hlas a hnutí ANO bylo poraženo.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Opozice neuspěla při pokusu o vyslovení nedůvěry vládě. Co byste vzkázal kritikům, kteří tvrdí, že bylo od počátků zřejmé, že ke svržení Babišova kabinetu nemáte dost hlasů, jde tedy o pouhé divadlo?

Opravím vás: to ne, že neuspěla opozice, to selhala vládní koalice. Měli vyměnit premiéra a jít dál. Snažit se řídit zemi s premiérem doma obviněným, možná za chvíli už obžalovaným a současně vyšetřovaným evropskými orgány, je úplný nesmysl. Takto můžete normální užitečnou politiku pouze předstírat, ne ji skutečně provádět. V Evropě se s takovým premiérem baví jen ze slušnosti. Zeptejte se ho, ve které politické frakci hnutí ANO v Unii je a co tam Andrej Babiš prosadil? A že nemá opozice většinu? Kdybychom ji měli, nebudeme opozice. Ještě jsem neslyšel žádného kritika našeho postupu říct, co tedy by měla podle něj opozice udělat. Nic, protože jsme opozice? Jsou to jen plytké řeči.

Takže podle vás se nedá nic dělat a půjdete do toho případně znovu, i když nebude dost hlasů?

Musíme si vysvětlit situaci. Žijeme v parlamentní demokracii a to je dobře. My tu neděláme ani převraty, ani puče, ani zákulisní intriky. Máme s ostatními opozičními stranami 68 hlasů a nakládáme s nimi tak, jak si přejí naši voliči a jak to považujeme za odpovědné. Neřídím ČSSD. Až se ČSSD vzbudí, pokud se ještě někdy probudí, tak předseda vlády odejde ještě do parlamentních voleb. Pokud ne, tak až po nich. Ale do té doby budu dělat, co považuji za správné. Navrhovat výměnu předsedy vlády.

Budete nějak blíže spolupracovat s ostatními opozičními stranami? Budete se spojovat?

Chci říct tři věci. Zaprvé: my ve Sněmovně spolupracujeme, jak vidíte, výborně a při jakékoliv spolupráci budeme mít v této Sněmovně 68 hlasů. Těch 68 hlasů budeme do konce volebního období mít, ať už v rámci pěti subjektů, stejně jako bychom byli tři strany nebo dvě. Tím bychom teď více mandátů prostě nezajistili. Zadruhé: zda bude budoucí vláda po dalších volbách znovu polokomunistická a populistická, nebo bude demokratická a bude ctít demokratické hodnoty a pravidla, toto podstatné rozcestí se bude formovat okolo tří politických gravitačních polí: mám na mysli hnutí ANO, mám na mysli ODS a mám na mysli Piráty. Tak se to nyní jasně ukazuje. A zatřetí: máme do voleb ještě dva a čtvrt roku, ale jedno vím jistě. Mohu mluvit za ODS, ale myslím, že takto to cítí i další předsedové demokratických opozičních stran, uděláme vše, abychom hnutí ANO porazili, abychom ho přečíslili a aby nepropadl žádný hlas.

Petr Fiala

předseda ODS