16. dubna 2019

Rozšíření EET? Nechceme, aby se účtovalo spuštění rakve do pohřební jámy

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala pro deník FORUM 24 ostře zkritizoval premiéra Andreje Babiše – za postup, jakým odvolává ministry své vlády, ale také za blížící se snahu rozšířit elektronickou evidenci tržeb. A vyjádřil se také k bouřlivé reakci na návrh ODS na zvýšení tolerance alkoholu za volantem na 0,5 promile.

Premiér Babiš tento týden oznámil výměnu dalších dvou ministrů, celková statistika vychází tak, že za 10 měsíců vyměnil 30 % vlády. Co si o tak častých změnách myslíte?

Hodně to vypovídá o stylu práce premiéra Babiše. Tady se už nemá na koho vymlouvat, což dělá vždy, když má nějaký problém. Ty lidi si vybral úplně sám, nikdo mu do toho nemluvil. A nejde jen o ministry této jeho vlády. Jde prakticky o všechny klíčové lidi jeho hnutí, včetně těch z předvolebních billboardů. Kde jsou dnes? A nezapomínejme, že i pozice premiérovy ​​politické pravé ruky, Jaroslava Faltýnka, je velmi vratká a vypadá to, že dlouhodobě neudržitelná. A celé to režíruje premiér, který je trestně stíhaný. Nejde ale jen o četnost výměn, personální chaos a zmatenost celého vládnutí. Mě zaráží i ten způsob. Paní končící ministryně médiím řekla, že premiér jí vlastně nic konkrétního nevytkl, jen jí oznámil, že by měla odejít. To vážně Andrej Babiš vede vládu tak, že jen mlčky sleduje problémy a průšvihy a mimořádně vlažný výkon od samého počátku, a pak pohne malíčkem a ministr je pryč? Ještě pozoruhodnější je odchod ministra Ťoka, který je obecně považován za jednoho z nejméně úspěšných ministrů celého šestiletého účinkování ANO ve vládě. A jeho by premiér snad ani neodvolal, kdyby už sám nechtěl odejít. Čeho se takto dá dosáhnout, co lze takto prosadit, reformovat, kromě pohodlného projídání ekonomicky úspěšných let? Nic.

V posledních dnech jste vzbudil pozornost návrhem na pivní liberalizaci pro řidiče, tedy zvýšit toleranci na alkohol za volantem na 0,5 promile. Čekal jste takovou bouřlivou odezvu?

Upřímně řečeno, nečekal. Bavíme se o tom, aby český řidič – tak jako většina řidičů v Evropě – mohl vypít zhruba jedno pivo. Domníval jsem se, že dáváme do normálu to, co jsme již udělali s vodáky a co je běžné v zahraničí. A že by to mohl být příjemný dar Poslanecké sněmovny turistům a výletníkům na léto. To je vše. Neexistuje jediná statistika, která by tvrzení, že jedno pivo způsobí jakoukoliv změnu chování řidičů na cestách, dokazovala. Místo argumentů slyšíme jen dojmy, doslova urážlivé předsudky a naprosté plácání některých politických komentátorů, kteří se ukázali být „experty“ na údajně zkaženou a nebezpečnou českou povahu. Vyzval bych každého, kdo volá po zdravém rozumu v domácí nebo evropské politice, aby si všiml, jakým neracionálním způsobem se psalo o tomto návrhu. A jak se téměř vůbec nepsalo o mnohem podstatnější události posledních dní, jakou bylo naprosto zdrcující vysvědčení vládnutí ANO od Nejvyššího kontrolního úřadu.

Tento týden začíná plénum Poslanecké sněmovny, na kterém mimo jiné poslanci ve druhém čtení projednají rozšíření zákona o EET. Jak tomu bude ODS čelit? Existuje možnost zastavit zavádění alespoň pro některé vybrané ekonomické aktivity?

Jsem realista, ale budeme bojovat, pokusíme se alespoň zmírnit dopady EET pro nejmenší, nejzranitelnější nebo pro zcela absurdní případy. Představte si například, jak pečovatelka o nemocného seniora „referuje“ dvojici Babiš a Schillerová přes EET. Nebo takový malíř pokojů na malém městě, který nikoho nezaměstnává a žije pouze ze svého poctivého, ale nepříliš výnosného řemesla. Nebo takové účtování spuštění rakve do pohřební jámy. Budeme při jednání ve Sněmovně důsledně trvat na tom, aby nad tím nemohla vládní většina mávnout rukou. Aby se alespoň zamysleli nad největšími absurditami. Aby se nemohli vymlouvat, že nevěděli, neuvědomili si a že když se kácí les, létají třísky a tak podobně. Ale chci říct ještě něco. Ekonomika zpomaluje, NKÚ varuje, že se v ničem podstatném republika neposunuje dopředu, Evropský parlament se zabývá střetem zájmů českého trestně stíhaného premiéra a naše vláda a vládní většina jde zavádět EET pro lidi, co se například starají o bezmocné seniory nebo tělesně handicapované. „Srdeční“ politickou záležitost hnutí ANO v Parlamentu jistě podpoří buď oficiální koalice, nebo záložní koalice s KSČM a SPD, takže si iluze nedělám. Ale budeme bránit zdravý rozum ze všech sil.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS