1. dubna 2019

Ministryně Nováková se zachovala lokajsky k čínskému režimu

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala shrnul pro deník FORUM 24 dění posledních dní. Zásadní věcí bylo chování ministryně Marty Novákové, která otevřeně ustoupila Číně – a její postoj znamenal diplomatický problém.

Tento týden došlo během setkání ministryně průmyslu se zahraničními investory k nevídanému incidentu, když ministryně Nováková splnila žádost čínského velvyslance a nechala vykázat ze setkání reprezentanty Tchaj-wanu. Jakou vážnost přisuzujete tomuto incidentu?

Šlo o unikátní kombinaci amatérismu, politováníhodné neslušnosti a nepřijatelné devótnosti ze strany důležitého vládního resortu vedeného ministryní Novákovou za ANO. Každý – i ten, kdo o politice moc neví a moc o ní nepřemýšlí – dnes už musel slyšet, že čínská zahraniční politika a čínská diplomacie uplatňuje u nás v posledním období cestu velmi asertivního vystupování. Což znamená, že když pořádám setkání a chci pozvat zástupce Číny a Tchaj-wanu, musím být připraven ustát případný tlak čínského zástupce. A když toho nejsem schopen, tak potom zástupce Tchaj-wanu vůbec nemám zvát. To je lehká dvojčlenka, kterou si umí spočítat každý. Navíc platí, že když jsem hostitel, jsem tady doma, tak já rozhoduji. Tím, že se vysoká ústavní představitelka českého státu, jakým nepochybně ministryně je, zachovala takto lokajsky k čínské žádosti a neslušně k představitelům Tchaj-wanu, vybrala si tu nejhorší možnost. Prokázala bohužel nezpůsobilost zvládnout úplně jednoduchý úkol.

V Poslanecké sněmovně se nepodařilo zvolit nástupce na post zástupce ombudsmana. Je to možná nenápadné rozhodnutí, ale trochu to vypadá jako zápas Hradu, vlády, Senátu a Poslanecké sněmovny – je to správná analýza?

Dokonce bych řekl, že jednotliví hráči na tomto jednom malém hřišti ukázali svou politickou tvář. A jak to opravdu myslí s těmi svými řečmi o potřebě odborníků. Politicky středopravý Senát nominoval na náš návrh nezávislou osobnost, děkanku Právnické fakulty Masarykovy univerzity, docentku Markétu Seluckou, bezkonkurenční kandidátku z hlediska morálního profilu a vysoké odbornosti. Vládní většina s komunisty sice nedokázala zvolit nikoho, ale alespoň zabránili zvolení schopného, ​​výkonného, ​​mravně i odborně spolehlivého člověka na pozici, kam takový člověk patří.

Po zrušení členství Václavu Klausovi ml. jste tento týden oznámili, že budete požadovat pro ODS post předsedy školského výboru. Vládní většina to může akceptovat jako logický politický požadavek, ale také se z toho mohou snažit udělat spor. Kterou z těchto možností předpokládáte?

Očekávám, že dohody a zvyky se budou držet. Neměla by se už opakovat situace, kdy po volbách několik dní zpochybňovali právo ODS na vlastní nominaci na místopředsedu Sněmovny. Nikdo tomu nerozuměl a nakonec uznali, že dohody je třeba respektovat. V tomto případě jde o stejnou situaci. Orgány a funkce ve Sněmovně se skládají podle výsledků voleb a podle dohodnutých klíčů. Výběr osob je plně v kompetenci politických stran. ODS je druhá nejsilnější strana ve Sněmovně a má 3 předsedy výborů. Ve skutečnosti si neumím představit žádný rozumný argument, který by toto mohl zpochybnit.

(Autor: Johana Hovorková)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS