6. března 2019

Interview ČRo Plus: Jsme rozumná volba mezi dvěma extrémy, z brexitu si musíme vzít poučení

(ČRo Plus) Brexit je důkazem krize integračního procesu a Evropská komise se snaží Británii ponížit. Tato slova předsedy ODS Petra Fialy vyvolala živou debatu a dohady o tom, jakou Evropu si občanští demokraté vlastně představují.

Celý rozhovor s Petrem Fialou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Představujeme si Evropu, která toho bude dělat méně, ale bude to dělat efektivněji. Která – a to je podstatné – opustí ideu, že všichni musí dosáhnout stejného stupně integrace. Chceme, aby všichni nemuseli přijímat všechno a ve stejném čase,“ přibližuje Fiala.

Konkrétně je prý třeba provést právní úklid a omezit množství předpisů a nařízení, které z Unie přichází, a naopak posílit volný trh a dál vyjednávat s nečlenskými zeměmi o rozšíření zóny volného obchodu, a to například se Spojenými státy.

„Jsme rozumná volba mezi dvěma extrémy. Za jeden považuji jakýkoli návrh na odchod z Evropské unie, ale také stanovisko zastánců nekonečné evropské integrace. Tato pozice se v celé Evropě vyčerpala.“ Petr Fiala

Dále Fiala zmiňuje potřebu efektivněji chránit vnější hranice Unie nebo usilovat o to, aby zemědělské dotace využívali malí a střední zemědělci, a ne velké koncerny, jak to prý dnes v Evropě prosazuje vláda Andreje Babiše (ANO).

Fiala zdůrazňuje princip vícerychlostní Evropy, který se mimo jiné týká například otázky přijetí společné evropské měny. Česká republika se sice k zavedení eura zavázala, ale měli bychom mít svobodu rozhodnout, zda a kdy euro přijmout.

„Rozumný postoj neznamená přikyvovat všemu, co napadne někoho v Bruselu, Bonnu nebo Paříži, ale znamená sebevědomě prosazovat vlastní návrhy. Všechny země to tak dělají, Česká republika musí taky. Zatím jsme to dělali málo.“ Petr Fiala

„Momentálně není vstup do eurozóny pro Česko výhodný a není nic, co by nás k tomu nutilo. Kromě toho jsem přesvědčen, že eurozóna vykazuje takové strukturální problémy, které dokud se neodstraní, tak nebude fungovat dobře,“ doplňuje s odkazem na problémy Řecka nebo Itálie.
 

EU ponižuje Británii

V zájmu České republiky je podle Fialy to, aby Evropská unie dosáhla dohody s Velkou Británií o brexitu, který je prý důkazem krize evropské integrace: „Pokud si z brexitu nevezmeme poučení, tak to dopadne špatně pro celou Unii. A to já nechci.“

„Kdybych někomu před 10 lety řekl, že velká členská země bude vystupovat z Unie, tak mě bude považovat za blázna. Dnes jsme součástí tohoto krizového procesu a potřebujeme provést změny a reformy, aby se už nic takového neopakovalo,“ zdůrazňuje Fiala.

Příčinou brexitu byl prý pocit Britů, že se v Evropské unii rozhoduje špatně a proti britským zájmům. Protiintegrační nálady jsou ale na vzestupu i v dalších zemích, a často je to navíc spojeno i s nárůstem extrémních politických sil.

Fiala se domnívá, že se Unie snaží Velkou Británii ponížit, a to tím, že se nepokračuje v jednáních. „Dohoda, která není akceptována oběma stranami, tak není dohoda. V britském parlamentu pro ni není podpora a premiérka Mayová chce dál jednat,“ doplňuje s tím, že Unie by na to měla přistoupit.

Petr Fiala

předseda ODS