20. února 2019

ODS: Odměny pracovníkům finanční správy vázané na výši doměřené daně jsou neakceptovatelnou praktikou

(www.ods.cz) Rozpočtový výbor na svém dnešním jednání projednal kauzu využívání cílených odměn ve finanční správě odvislých od výše doměřené daně. Na návrh ODS schválil rozpočtový výbor usnesení, ve kterém jednoznačně odsoudil využívání tohoto nástroje. Zároveň rozpočtový výbor vyzval paní ministryni financí Alenu Schillerovou k okamžitému ukončení této praxe a vyvození personální odpovědnosti vůči osobám, které tuto praxi zavedly.

„Využívání cílených odměn pracovníků finanční správy navázaných na výši doměřené daně je naprosto neakceptovatelnou, odsouzeníhodnou praxí a excesem, který je v přímém rozporu s principem objektivní, nestranné a spravedlivé daňové kontroly a správy. To nemá v právním státě co dělat. Za chvíli bychom mohli odměňovat soudce podle toho, jak dlouhý trest komu uloží,“ říká místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček.

„Je zároveň neakceptovatelné, že paní ministryně Schillerová – zřejmě na základě nepravdivých informací od vedení finanční správy – na předchozím jednání výboru ujišťovala poslance, že se nic takového nedělo, aby se nakonec ukázalo, že se tak stalo v minimálně 400 případech. Není možné, aby poslanci rozpočtového výboru dostávali lživé informace. Očekáváme, že paní ministryně bude personálně řešit jak odpovědnost za samotné zavedení skandálních odměn, tak lživé informace, které o této praxi vedení finanční správy ministryni a poslancům poskytovalo,“ uzavírá Jan Skopeček.

„V pondělí s velkou slávou představil premiér novou inovační strategii. Její součástí je i daňová podpora inovativních firem. Jsou to líbivá slova, kdyby zároveň zaměstnanci finanční správy nebyli odměňovaní za to, že inovativní firmy budou dodaňovat kvůli neoprávněným odpisům kvůli inovacím. Je to další příklad toho, kdy vláda říká něco jiného, než ve skutečnosti dělá,“ dodal předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.