20. června 2018

Interview ČT24

(Česká televize)

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Předsedové ANO, ČSSD a KSČM za chvíli začnou jednat o jménech kandidátů na ministry v nové vládě. Andrej Babiš by chtěl s novým kabinetem požádat sněmovnu o důvěru 11. července. Problém je teď momentálně s Miroslavem Pochem, kterého ČSSD navrhuje na post ministra zahraničí. Kdo má ve vládě zasednout za hnutí ANO, zatím jasné není. Jak se při hlasování o důvěře zachová nejsilnější opoziční strana a co přesně se jí nelíbí na rámcovém návrhu rozpočtu na příští rok, který dnes schválila vláda v demisi? Zeptám se předsedy ODS Petra Fialy, který je hostem Interview ČT 24. Dobrý večer. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Dobrý večer. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Co si myslí předseda nejsilnější opoziční strany, když vidí, za jakých okolností vzniká nová vláda Andreje Babiše? Mnete si ruce, máte radost a říkáte si tak, to jsem rád, jak to tady vypadá, nebo jste smutný, nebo převládá úplně jiná emoce? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Já myslím, že žádný rozumný člověk a odpovědný člověk v téhle zemi nemůže mít z toho radost, co se tady děje. Prostě 8 měsíců tady máme hlubokou politickou krizi, máme tady situaci, kdy je politický management ze strany Andreje Babiše absolutně nezvládnut, máme tu prezidenta, který jedná na samé hranici ústavy. Z toho opravdu nikdo nemůže mít radost. A nemám z toho radost ani já. To je vývoj, který není dobrý pro Českou republiku a toho si musíme být všichni vědomi. A já jezdím po České republice, mluvím s lidmi a vidím, že lidé už jsou z toho znechuceni, ať už to sledují detailně nebo to sledují jenom tak povrchně, ale už jsou opravdu znechuceni z toho, jak se tu nedá sestavit vláda. A to je odpovědnost Andreje Babiše, který tu situaci absolutně nezvládl. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Vznikne tahle vláda a získá ve sněmovně důvěru? Jde mi o váš odhad. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Takový odhad bych mohl udělat, kdyby ta situace byla normální. A ona normální není. Takže já takový odhad udělat nemohu. To, čeho jsme třeba v těchto dnech svědky, je úplná absurdita. Ať si to všichni uvědomí. Tady prostě 8 měsíců se jedná o vládě, vážně se jedná, asi 6 týdnů, dobře, měsíc se čeká na výsledky referenda v ČSSD. Ty výsledky jsou. Druhý den poté, co výsledky všichni známe, tak najednou se začnou zpochybňovat jednotlivá jména. A vezměte si tu absurditu. Pan Hamáček, předseda ČSSD, řekne tedy jména, se kterými jde do těch vyjednávání a co budou členové vlády a u svého koaličního partnera, u ANO taková jména nezná. Ty jména nejsou veřejná. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Tak dnes by se je měl dozvědět. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
To není normální. To není normální vyjednávání. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Předpokládám, že ODS pro tuhle vládu ve sněmovně ruku nezvedne. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
No to v žádném případě a těch důvodů je velmi mnoho. Stačí se podívat na to, s čím ta vláda předstupuje nebo chce předstoupit před veřejnost. To je levicová vláda. Pro takový program my ruku nezvedneme a nikdy nemůžeme zvednout ruku pro vládu, která bude polokomunistická, která bude podporována komunistickou stranou. Vždyť je to úplně absurdní. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Dobře a teď, dobře a teď mi řekněte, když vám vadí ti komunisti, proč vy jako strany, které si říkáte demokratické, myslím ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL, neuděláte aspoň něco pro to, aby tedy komunisti se nedostali k té reálné moci a třeba neodejdete ze sálu, abyste snížili kvórum a tím umožnili vznik vlády Andreje Babiše s ČSSD, ale zároveň byste nepustili k moci komunisty. Proč aspoň tohle neuděláte? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Já rozumím, já rozumím této konstrukci, ale ona neodpovídá politické realitě. Politická realita je taková, že tu fakticky existuje koalice mezi Andrejem Babišem a hnutím ANO, KSČM a Tomio Okamurou za podpory Miloše Zemana. A ta koalice existuje bez ohledu na to, co kdo udělá. A to je jeden ze základních problémů té současné politické situace. A ještě vám k tomu řeknu jednu věc. Pan prezident se doslova vysmál sociální demokracii, když v průběhu referenda, ještě nevěděl, jak to dopadne, i když bohužel všichni jsme znali ty průběžné výsledky, ale nevěděl, jak to dopadne, jmenoval Andreje Babiše podruhé předsedou vlády, aniž měl tu 101. Takže je úplně jedno, co udělá ČSSD. A bylo by jedno, co uděláme my. Fakticky tu existuje koalice mezi hnutím ANO, KSČM a SPD, kterou bude jenom sociální demokracie svým hlasem zakrývat. A zakrýval by ji každý, kdo by jednal podobně naivně, jak to teď dělají sociální demokraté. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
A opravdu z toho nemáte radost, jak se to vyvíjí? Protože vy se tady tak potutelně usmíváte u toho, když to říkáte, tak mě jenom zajímá, jestli skutečně v hloubi duše si neříkáte to má za to. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Já se neusmívám potutelně, já se usmívám do jisté míry ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Se usmíváte ... 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
... nešťastně, ale usmívám se proto, že mě už i trochu unavuje popisovat to velké manažerské selhání, tu politickou krizi, kterou tu máme, tu neodpovědnost, za kterou jednají ti, kteří sestavují vládu. Vždyť toto není normální situace. A všichni si uvědomme, že toto ohrožuje Českou republiku, naši důvěryhodnost, kvalitu demokracie, ohrožuje to všechny, tak já z toho opravdu radost, radost mít nemohu. A já vidím jako velmi, sleduji s velkým znepokojením to, co se tu odehrává. Bohužel protože tu existuje dohoda mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem a protože tu od prvního dne existuje koalice mezi KSČM, SPD a tedy politickými extrémy a Andrejem Babišem, tak ta situace je taková, jaká je. Mimochodem ještě bych chtěl připomenout, že jsem to byl já, kdo jmenoval nebo vyjmenoval 5 podmínek, 5 klíčů, kterými se ta situace dá odemknout, jak bychom dospěli k demokratické vládě. Ani jeden z nich nechtělo hnutí ANO akceptovat, tak proto jsme tam, kde jsme. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Vy jste na Twitteru napsal: "Nabízí se otázka, kam až chce demokratická levice ve své destrukci zajít." Ono se na to dá nahlížet taky pohledem voliče, který si řekne dobře, ale ČSSD je jediná strana, která se aspoň snaží o to, aby tu vznikla nějaká vláda s podporou sněmovny. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ne, ČSSD se ... Ale já nechci mluvit, aby bylo úplně jasno, já nechci mluvit kolegům z ČSSD do jejich rozhodování, ať se rozhodují jak chtějí, ale situace je úplně jasná. Zaprvé budou vstupovat do vlády, která se opírá o komunistickou stranu. Už teď vidíme, jak komunisté mají požadavky programové, mají požadavky v zahraniční politice, mají dokonce i požadavky personální, jak se ukázalo. A 70 let po slučovacím sjezdu mezi ČSSD a komunisty, kdy komunisté úplně násilně vymazali demokratickou levici, tak znova se tady do jedné náruče nebo pod jeden, pod jeden deštník bude sociální demokracie schovávat s komunisty. To já pokládám za nebezpečné a neodpovědné, ale je to věc sociální demokracie. Ale sociální demokracie nezmění ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Dobře, ale napsal jste ... 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ano, ale sociální demokracie nezmění tu situaci, která tu je, že komunisté se budou podílet na vládě a že bude existovat ve sněmovně záložní koalice s ANO, s SPD, protože komunisté ... Pardon, protože sociální demokracie ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
A co byste tedy, a co byste tedy dělali vy, kdyby ... 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
... nevyužila té možnosti, kterou měla, a netrvala na tom, že se ta situace změní. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Dobře a co byste dělali vy? Vy byste tedy nechali v takovéhle situaci nechat projít tu vládu ANO, KSČM a SPD? To je lepší varianta než to, co vzniká teď? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
To je faktická varianta. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Dobře a je to ta lepší varianta? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ne, to je špatná varianta. Ale ať se přizná. Pro mě není ani lepší varianta, že tam ČSSD bude krýt faktickou koalici komunistů s hnutím ANO a vzadu budou mít pořád tu záložní variantu s SPD. To podle mě taky není dobrá situace. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Dobře, ale není politika umění kompromisu? Já když mám několik špatných řešení, tak se snažím to nejlepší z těch špatných vybrat a možná je to jediná možnost, která tady je. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Toto není žádné dobré řešení. Ale já opravdu nemluvím do toho ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Já neříkám dobré, ale třeba nejlepší z těch špatných. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ale já ... Je to jenom řešení, které zakryje tu skutečnou situaci. A skutečná situace, stačí se podívat na to, jak vypadají hlasování v Poslanecké sněmovně, je, že se domlouvá ANO a od prvního dne po volbách s SPD a komunisty. Tak to prostě je. A každý, kdo to nevidí, tak nevidí politickou realitu. A politická realita je tato. A dokud prostě prezident Zeman a Andrej Babiš budou trvat na těch premisách, které mají, to znamená, pro Miloše Zemana je za každou cenu výhodné, aby byl Andrej Babiš premiérem, protože jedině on vrací do hry nebo přitahuje do celé té hry politické extrémy, SPD a komunisty, což prezident Zeman chce. A pro Andreje Babiše je klíčové, aby on byl premiér bez ohledu na to, co se kolem něj děje. No tak dokud tahle situace bude trvat, tak vlastně ani nemá pro žádnou demokratickou stranu smysl vstupovat do té hry. Přitom ta situace, tu situaci by bylo možno poměrně jednoduše odblokovat, kdyby hnutí ANO netrvalo na tom, že trestně stíhaná osoba má být v čele vlády, kdyby netrvalo na tom, že má koalici s SPD a komunisty a nechce se jí vzdát. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Dobře a kdyby, a tak to samé ale může říct přece hnutí ANO. Kdyby ODS netrvala na tom, že tady nebude Andrej Babiš, mohli jsme to odblokovat. Nejste vy v takové té zákopové válce? Není to od začátku prostě zákopová válka prostě z vaší strany, že jste si řekli prostě přes to nepojede vlak a my tady necháme tedy klidně Andreje Babiše vládnout, anebo to třeba povede k předčasným volbám, ale my neustoupíme? Přece kompromis je, že ustoupí obě ty strany. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ale ono nebylo ani kam ustupovat, ani jsme neměli možnost k žádným jednáním přistoupit, protože odpočátku bylo jasné, že hnutí ANO upřednostňuje 2 varianty. Zaprvé jednobarevnou vládu za podpory komunistů a SPD a za druhé, když toto nejde, tak nějakou vládu, která vlastně umožní stejný scénář, jenom to někdo překryje. Žádná jiná možnost nebyla, protože hnutí ANO se takto chovalo. Hnutí ANO se od počátku chovalo, jakoby v těch volbách mělo 50%, a to jim umožňoval prezident Zeman. A to je důvod té situace. Ne že ODS na něco nepřistoupila. My jsme jednali politicky odpovědně. Dělali jsme to, co jsme slíbili voličům před volbami, uskutečňujeme náš program a chováme se tak, jak máme. Ale za tu politickou situaci, za tu ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
A jak ho uskutečňujete ten váš program, když jste v opozici? Řekněte mi ... 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Za tu politickou situaci nesou odpovědnost ti lidé, které jsem jmenoval. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Ale to přece nesete všichni vy, kteří jste se dostali do sněmovny, kterým lidé dali hlas. Tak mně řekněte, vy se nebojíte, že vám vaši voliči spočítají to, že jste se ani nepokusili tu vládu sestavit a že jste se ani nepokusili ten svůj program vměstnat do programového prohlášení nějaké koaliční vlády, abyste mohli něco prosadit? Protože v opozici tady v České republice nikdy nic neprosadil. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Tak zaprvé naši voliči rozumějí tomu, co děláme. Já s lidmi mluvím každý den a vím, že naopak naši politiku podporují. Ukazují to i průzkumy, ale to pro mě není tak podstatné jako to porozumění lidí a voličů a to, že lidi stále víc vidí v ODS jedinou alternativu k hnutí ANO, jedinou programovou a politickou alternativu k hnutí ANO. To jenom potvrzuje, že ta naše cesta je správná. Ale podívejte se ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Ale pořád má navrch hnutí ANO. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ale ta situace se změní a já jsem přesvědčen, že při příštích volbách, při příštích parlamentních volbách, ať budou kdykoli, se lidé budou rozhodovat mezi 2 variantami. Jestli bude příští vládu sestavovat hnutí ANO nebo bude příští vládu sestavovat ODS. To bude volba pro všechny lidi v této zemi. A na tom pracujeme a to děláme, ale já se ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
A kdy myslíte, že ty volby budou? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
To nevím. Ale ještě se vrátím k té věci, kterou jste tady, k té otázce, kterou jste položila. Podívejme se na program, který předložilo hnutí ANO, když si mohlo vytvořit, jaký chtělo, v rámci své jednobarevné vlády. To je naprosto levicový program. Taky sociální demokracie nemusela dělat žádné úpravy, udělala tam několik korektur a řekla ano, to je náš program. Komunisté totéž. Takže tady ani nebyla programová příležitost pro nějakou debatu s hnutím ANO. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Vy jste to ani nezkusili? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ta debata od počátku byla s hnutím ANO jednostranná a jednoznačná. Nás zajímá hnutí ANO, co budou mít za posty komunisté, co bude mít za posty v Poslanecké sněmovně Tomio Okamura a s vámi ostatními se pak nějak domluvíme. Od počátku tady byla jasná tato koalice, od počátku směřovali k jednobarevné vládě a to způsobuje to zablokování politiky. My jednáme odpovědně. Mimochodem když jste se ptala, jak prosazujeme náš program, my předkládáme v Poslanecké sněmovně velmi důsledně návrhy zákonů, které odpovídají našemu programu, které lidem snižují daně, snižují byrokracii, dělají dobré věci pro tuto zemi, přišli jsme s naší iniciativou velký právní úklid a to všechno ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Dobře, něco jiného je nepředložit návrh a prosadit ho a opravdu ho vtělit do právního řádu České republiky. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ale my pracujeme a ukazujeme lidem, že plníme slovo na rozdíl od těch ostatních, kteří slovo neplní. A na rozdíl od Andreje Babiše, který říká, jak všechno zařídí a nedokáže za 8 měsíců ani přijít s nějakým konkrétním plánem, jak bude mít vládu s důvěrou. Tohle je ukázka slibů a snů, které se nepromění v politickou realitu. My děláme poctivou politiku, přinášíme rozumná řešení a vidí to stále víc lidí. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Tak uvidíme, jak vám to vaši voliči spočítají v těch volbách, ale zhruba za 20 minut ... 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Toho se vůbec nebojím. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
... bude Andrej Babiš jednat s Janem Hamáčkem a s Vojtěchem Filipem a budou mluvit i o jménech ministrů. Pojďme si teď poslechnout, co říkali před začátkem té schůzky: 

Andrej BABIŠ, designovaný premiér, předseda hnutí /ANO/ 
Já jsem pana prezidenta informoval o nominaci na ministry za hnutí ANO a za ČSSD a pan prezident je přijme. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Já bych počkal na tu schůzku. Stále věřím, že to je nedorozumění, které se vysvětlí. A potom budeme moci pokračovat tak, jak jsme se usnesli v rámci sociální demokracie. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
O co teď podle vás jde? Opravdu se hraje o Miroslava Pocheho nebo o něco jiného? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Já nevidím do těch jednání, ale vidím to, co vidí celá veřejnost a čemu lidé už přestávají rozumět. A to je ... Tak o čem teda jednali ty týdny a měsíce představitelé těchto stran? To si nedokázali říct, kdo bude ve vládě? To máme teď po tom všem sledovat znova nějaké hry o jednotlivé ministry? Jak to, že pan předseda Hamáček nezná jména nominantů nebo těch, kteří jsou nominováni za hnutí ANO? Co toto je za vyjednávání? A takhle by to, takhle to bude vypadat celou dobu a takhle by dopadl každý, kdo by do toho jednání s hnutím ANO šel, protože ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Tak to nemůžete vědět, ale třeba, třeba byste byl lepší vyjednavač než Jan Hamáček. Když jste to nezkusil, nevíme to nikdo, ale řekněte mi, byl by pan Poche dobrým ministrem zahraničí? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ale mohu to vědět a vůbec nejde, vůbec, vůbec ... My jsme, my jsme jednali se všemi a ty podmínky pro to nebyly. A to, i kdyby tisíckrát opakoval Andrej Babiš tu lež, že něco nabízel ODS, že tu byla možnost, nebyla. Jediná cesta, kterou Andrej Babiš šel, byla jednobarevná vláda. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Dobře, to už jsme si řekli. Tak pojďme teď k panu Pochemu. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
A teď si, teď potřebuje nějaké pokrytí té jednobarevné vlády, které mu poskytne ČSSD. Tak to je. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
A byl by pan Poche dobrým ministrem zahraničí nebo ne podle vás? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
To já nebudu posuzovat. Já k panu Pochemu mám, když sleduji jeho názory a vývoj jeho názorů, tak mám nepochybně řadu výhrad, ale to není podstatné. Podstatné je, že ho nominovala ČSSD. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Tak podstatné to je, když se bavíme o tom, kdo tedy bude ve vládě, tak tam je to úplně jedno? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ne, nebudu mluvit levicové vládě do jejich nominací a považuju to za ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Ne, já nechci, abyste do toho mluvil, mě zajímá váš názor, jestli to bude dobrý ministr, že by to mohl být dobrý ministr nebo zásadně prostě, protože je v téhle vládě, tak tam nebude nikdo dobrý ministr. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
To by se ukázalo, až by tu funkci dělal. A já nebudu hodnotit to, jestli to bude dobrý ministr nebo ne, to by se ukázalo. A není to moje odpovědnost. Je to odpovědnost sociální demokracie, která pana Pocheho nominovala do této vlády ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Ano, to já neříkám, že to je vaše odpovědnost, jenom se vás jenom ptám. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Já s řadou názorů, které jsem měl možnost číst nebo vývojem názorů pana Pocheho mám problém, ale to není vůbec podstatné. Podstatné je, že ho ČSSD nominovala a to všechno jsou zástupné hry, které jenom mají ponížit ČSSD. A divím se, že na to kolegové z ČSSD přistupují, a divím se, že ta situace vůbec mohla dospět tak daleko. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly by se mělo v sociální demokracii začít mluvit o tom, kdo by mohl pana Pocheho nahradit. On dokonce zmínil jméno pana Zaorálka. Co si o tom myslíte? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Je to věc sociální demokracie. Ale podívejte se, sociální demokracie nejprve řekla: Nemohou být trestně stíhané osoby ve vládě, nepřipustíme, aby měli ministerstvo vnitra, spravedlnosti, financí, budeme chtít, aby se jasně distancovali od SPD. Ze všeho ustoupili, ze všeho ustoupili a teď budou ještě měnit lidi, které sami nominují do vlády, protože se někomu nelíbí? No to přece by pro ČSSD bylo velmi ponižující. Ale pokud touto cestou chce ČSSD jít, já jim opravdu nebráním a nebudu to ani nijak komentovat. Tak to prostě je. Mně připadá ale nelogické, aby, jestliže předseda koaliční strany nominuje 5 lidí, ví se o tom týdny na veřejnosti, je to součástí nějaké dohody, aby to premiér nepředložil, a vůbec bych nechápal, kdyby prezident republiky seznam ministrů, které mu předloží premiér, neakceptoval a ty lidi nejmenoval, protože to odpovídá naší ústavě. Jedině tak má prezident jednat. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Tak ale i předchozí prezidenti měli výhrady k některým nominantům na členy vlády. Pojďme si ještě poslechnout, co Jiří Zimola včera napsal na svém twitterovém účtu: 

redaktor /citace: Jiří ZIMOLA/ 
"Budoucnost vládní spolupráce nemůže stát a padat na jednom jméně. Znovu říkám, že ČSSD má dost kvalitních lidí, kteří by byli vhodnými adepty na jakýkoli vládní post." 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Myslíte si, že to je boj o moc uvnitř sociální demokracie mezi panem Hamáčkem a panem Zimolou, když to, vy jste i politolog, tak na to nahlížíte i okem politologa jistě, tak mě zajímá váš názor. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Protože jsem seriózní politolog, tak vím sám, že když jsem součástí experimentu, tak těžko mohu se stavět objektivně. Ale odpovím vám samozřejmě ať už jako politik nebo jako politolog. Ta situace tak vypadá. Vypadá to jako vnitřní boj v ČSSD. Ale já nevím, jestli to tak je. Já jenom nechápu, jak může suverénní sebevědomá strana přistoupit na něco takového, že někoho nominují, ten se prostě nelíbí panu prezidentovi, nemají dohodu s premiérem a pak budou nominovat někoho jiného, no tak to tam přece ani nemusejí chodit, protože takhle se to bude opakovat v každé nové situaci. Tady se ukazuje, že bude rozhodovat Miloš Zeman s Andrejem Babišem a že budou rozhodovat komunisté. To je celé. O čem bude rozhodovat ČSSD? To se na tom příkladu tady této nominace kandidáta na ministra zahraničí jasně ukazuje. Ale kam až je ochotna ČSSD jít a proč, to je skutečně otázka pro sociální demokracii a já jim do toho nebudu mluvit. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Výtky vůči panu Pochemu měl jako první prezident Miloš Zeman, který, kterému se nelíbil podle něj vstřícný postoj pana Pocheho k migraci. Pan Poche odmítá nálepku takzvaného vítače, ale co mě zajímá, proč je teď momentálně migrace znovu téma, které štěpí nejen tady politiku u nás, ale taky i v Německu, protože tam to vypadalo i na rozkol vlády? Když na grafu bychom měli vidět, že vlastně počet migrantů, kteří přicházejí teď do Evropy, nijak nekulminuje. To ukazují ta čísla. Čím to je, že zrovna teď? Má to na svědomí to, že budou u nás komunální a senátní barvy? V Bavorsku budou lidé volit? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Odpovím vám, jenom mi dovolte ještě jednu větu k té celé situaci kolem, kolem pana Pocheho. Klíč v ruce zase má Andrej Babiš. Kdyby Andrej Babiš dodržel dohodu s ČSSD, přinesl ten seznam prezidentovi, tak prezident může vyjádřit pochybnosti. To skutečně udělali i ti předcházející prezidenti a nikdo z nich si nedovolil nakonec toho kandidáta, pokud na něm trval premiér, nejmenovat, takže ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Tak třeba měsíc to trvalo. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Takže ale, ale jmenoval. Každý prezident jmenoval. Tak by to, tak by to bylo. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Dobře, tak pojďme k těm, pojďme k těm migrantům. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
No migrace je přece obrovský problém pro celou Evropu, ať už ty minulé vlny a schopnost Evropy integrovat migranty, tak to, co se děje v současnosti, protože ona ta situace není vůbec dobrá, my zase vidíme, jak se zpochybňuje ta dohoda mezi Řeckem a Tureckem. Není vůbec jasné, jestli Turecko bude dodržovat svoje závazky. Obnovují se některé trasy, ukazuje se, že situace v některých zemích se taky mění, všichni jsme sledovali to, jak Itálie odmítla přijmout migranty, přijímalo je Španělsko. A to, co je taky podstatné, mění se nálada v těch jednotlivých zemích, a dokonce v klíčových zemích Evropské unie. Je docela dobré sledovat ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Má to souvislost s těmi volbami ale? Třeba v Bavorsku. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
No má to ... Má to samozřejmě souvislost i s vnitroněmeckou situací, pokud se bavíme konkrétně o Německu. Ale ten problém je hlubší. Ten problém je, že dlouhodobě existovala i v Německu nespokojenost s postupem kancléřky Merkelové při řešení migrační krize. A ta nespokojenost se jenom neprojevovala navenek. Teď se projevuje navenek a ta debata, která uvnitř Německa vlastně probíhala, tak teď probíhá v přímém přenosu. A je to debata důležitá, je to debata důležitá samozřejmě i pro nás a je to debata důležitá pro celou Evropu. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Podle dokumentu, který mají lídři Evropské unie schválit příští týden na summitu právě o migraci, by se měli migranti třídit v centrech na severu Afriky, aby se oddělovali lidé, kteří mají nárok na azyl od těch ostatních migrantů. Je to dobrý nápad?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Je to dobrý nápad a jenom, jestli k němu opravdu dospějeme, protože my třeba jsme Občanská demokratická strana s takovýmto nápadem přišli už před lety a ona je to vlastně jediná možnost. Jestli chceme sem přijímat do Evropy lidi, kteří opravdu potřebují pomoc, tak je musíme být schopni vybírat, musíme být schopni ověřovat všechny bezpečnostní věci. Všechny věci kolem. A to lze jedině tak, že se ten výběr bude provádět ještě na území Afriky a nebudou přicházet ilegální migranti v takovém množství do Evropy, kde už se s tím nedá vůbec nic dělat. Takže rozumné to je. Otázka, jestli na to bude mít Evropa odhodlání, jestli na to bude mít sílu, protože to vyžaduje jak dohodu s těmi státy, kterých se to bude týkat, vyžaduje to určitou razanci při vyjednávání, vyžaduje to skutečně uzavřít hranice a chovat se tak, jak všichni slibovali, že se budou chovat. To znamená chránit vnější hranici Schengenu. Uzavřít hranice je slovo, které není vhodné, ale chránit důsledně vnější hranici Schengenu. A pokud se tohle všechno stane, tak se dá se tou situací pohnout. Ale pokud ... 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Uvidíme tedy příští týden. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Uvidíme příští týden. Ale pokud Evropa nedospěje k nějakým společným krokům, které budou skutečně garantovat to, že si s migrační krizí poradí, tak se nemůžeme divit, že jednotlivé státy budou jednat individuálně. Pokud bude jednat individuálně Německo, což do jisté míry hrozí, tak pak z toho musí vyvodit závěry i Česká republika a hájit svoje zájmy. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Pojďme se teď vrátit ještě domů, protože dnes vláda v demisi schválila rámec rozpočtu na příští rok. Je tam deficit 50 miliard, ale zároveň jsou tam vyšší důchody, vyšší platy ve školství, jsou tam nějaké 80 miliard investic. Co se vám na tom nelíbí? Proč by lidé, když se tedy zemi dobře daří, nemohli mít na tom taky nějaký podíl? Proč by se neměly zvýšit důchody, proč by se neměly zvýšit lidem platy ve školství, proč? Co je na tom špatného? Umíte taky něco ocenit? Nebo je všechno špatně? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
No, ne, všechno špatně není, ale rozpočet, který předložila tato vláda, určitě špatný je. A není to jenom můj názor, ale je to názor i ekonomů. Prostě předkládat v době ekonomické konjunktury takto dlouhodobé, při takto dobrých makroekonomických ukazatelích rozpočet s deficitem 50 miliard je prostě neodpovědné. A když mluvíme o tom, co jste zmínila za výdaje, oni jsou tam taky výdaje, kdy rostou výdaje jednotlivých ministerstev, naprosto bezdůvodně, rostou výdaje státu, které nemají žádný smysl, na investice tam dostatečné výdaje nejsou. To jsou vlastně ... Investovat do infrastruktury by byla jediná rozumná věc, která by mohla za určitých okolností obhájit deficit, ale ani nemůže, ani tahle věc by neobhájila deficit v době ekonomické konjunktury v této výši. Ale tam nejsou dostatečné investice. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Dobře, ale se zvyšováním důchodů a zvyšováním platů lidem třeba ve školství, s tím problém nemáte? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
No samozřejmě že učitelé, zdravotní sestry si zaslouží vyšší platy, ale ta cesta k tomu měla být jiná. My jsme navrhovali a my jsme s tím řešením přišli, to není, že něco kritizujeme, my jsme přišli s řešením, že v době ekonomické konjunktury je potřeba lidem snížit daně. My jsme navrhli, aby byla 15procentní daň z hrubé mzdy, zrušila se superhrubá mzda, což by každému přineslo 7% čisté mzdy navíc. Pocítili by to všichni zaměstnanci, bylo by to naprosto spravedlivé a přitom by to bylo ekonomicky efektivní pro stát. Toto jsou ta správná řešení a ne že budu navyšovat, při rekordních příjmech budu dělat rekordní výdaje a ještě přivedu rozpočet do deficitu, ta politika, kterou dělá vláda Andreje Babiše, je opravdu mimořádně neefektivní. A já když poslouchám paní ministryni financí, jak řekne: "No a teďka toto všechno uděláme a teď budeme zvažovat, kde bysme třeba mohli ve státní správě ušetřit, kde bychom snížili byrokracii." To přece musí jít naopak. Já musím mít nějakou představu o tom, jak snížím byrokracii a co udělám a pak můžu sestavovat rozpočet. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Dobře, ale ... Máme poslední minutu. Řekněte mi jenom, co jste třeba udělali vy pro lidi, kteří jsou opravdu na hranici chudoby, kteří pracují za minimální mzdu, kteří nemají žádnou lepší vyhlídku na lepší budoucnost pro seniory, tak teď tady vidíme, že tedy konečně senioři dostávají opravdu přidáno. Tak ... 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
To, že se přidává seniorům, je naprosto správně. A co jsme my udělali, na to odpovím velmi jednoduše. Vláda například navrhuje zvýšit tisíc korun seniorům nad 85 let. My říkáme zvyšme tisíc korun všem lidem, kteří jsou více než 20 let v důchodě, protože to je spravedlivé, to bude mít větší dopad. A to jsou ti lidé, kteří si nemohli za minulého režimu dostatečně vydělat na to, aby měli slušný důchod. Takže my máme řešení, které přináší seniorům důstojný život, a je to řešení lepší, než se kterým přichází Babišova vláda. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Říká předseda ODS Petr Fiala. Děkuju za to, že jste byl hostem Interview ČT 24. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Děkuji za pozvání, pěkný večer. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka 
Vám, vážení diváci, děkujeme za pozornost, za chvíli začínají Události, hezký večer. 
 

Petr Fiala

předseda ODS