7. října 2013

Tvrdě bráním ODS i proti Klausovi

"Vyzývání Václava Klause k nevolbě ODS považuji za hodně nefér. Navíc pokud dnes podporuje hnutí Hlavu vzhůru, které ideologicky nespojuje téměř nic, a považuje je za lék pro pravici, tak to já považuji za politický nonsens a přešlap Václava Klause. Pokud něco pravici má pomoci, tak toto opravdu ne."

Státní volební komise vylosovala pro ODS číslo šest. Neobáváte se jako šéf ODS, že právě tolik dostanete procent? 

Tak toho se neobávám. ODS má vyšší ambici. Nebudu tipovat procenta, pro nás bude důležité uhájit pozice pravice jako celku a obstát jako silná, standardní pravicová strana. Mimochodem jako jediná v České republice s tradicí přes 22 let. 

Ptám se i proto, že průzkumy veřejného mínění k vám byly ve volbách prezidentských, krajských a senátních vždy příznivější, než jaký byl výsledek. 

Proto nekomentuji žádné průzkumy. Můžete si všimnout, že jsem zatím ani na jeden nijak nereagoval. Důležité je počkat si na konkrétní výsledek v den voleb. 

Bývalý prezident a dlouholetý předseda ODS Václav Klaus tvrdí, že pravice je v krizi, volby určitě prohraje, a voličům doporučil, aby nevolili ODS, která "nemá naději oslovit voliče a dává si vlastní góly". Proč to podle vás řekl? 

Tyto výroky Václava Klause jsou pro mě velmi nešťastné. Považuji je za nefér vůči ODS, která ho dvakrát podporovala ve volbě prezidentem a celých deset let na Hradě za ním stála. Stále je to strana, která má řadu politiků a velmi slušných členů, kteří museli hodně korektně a decentně komentovat některé velmi sporné části amnestie v momentě, kdy za ni i ODS na veřejnosti platila politickými body. Vyzývání Václava Klause k nevolbě ODS považuji za hodně nefér. Navíc pokud dnes podporuje hnutí Hlavu vzhůru, které ideologicky nespojuje téměř nic, a považuje je za lék pro pravici, tak to já považuji za politický nonsens a přešlap Václava Klause. Pokud něco pravici má pomoci, tak toto opravdu ne. 

Vy sám jste před několika měsíci s Klausem jednal o jeho spolupráci s ODS. Jak se teď díváte na jeho výroky? 

Z těch jednání nikdy nevzešly konkrétní pozice či požadavky. Já se s panem exprezidentem bavil o názorech. Nikdy jsem nebyl tím, kdo by za ním běhal a přemlouval ho, aby někam kandidoval za ODS. Nikdy jsem neměl potřebu se mediálně předvádět s jeho jménem. Pro mě je to jen další signál, který jsem z těch jednání zaznamenával. On má nějakou svoji cestu. Byť si ho jako politika velmi vážím, tak musí počítat s tím, že já jako úřadující předseda budu ODS tvrdě bránit i proti Václavu Klausovi. 

Takže jste takový obrat čekal? 

V podstatě ano. Ta jednání nikdy nebyla o definování termínů a společných postupů. Dnes si myslím, že je spíš motivován emočními vazbami k některým lidem než politicky pragmatickou úvahou, které byl vždy velmi schopen. 

Veškeré úvahy o kandidatuře Klause do Evropského parlamentu za ODS příští rok jsou tedy podle vás už passé? 

Ty výroky velmi zvedly napětí mezi ODS a Václavem Klausem a myslím, že poměrně zbytečně. Teď si neumím představit, že by to bylo téma, o kterém bychom mohli mluvit. Vždy jsem říkal, že všechny tyto hovory potřebují dva hráče: jednoho, kdo o kandidaturu stojí, a druhou stranu, která stojí o to, aby za ně ten člověk kandidoval. Taková jednání nikdy neproběhla a z dnešních výroků Václava Klause ani nevnímám, že by o takovou diskusi stál. 

Proč podnikatelé od vás utíkají k hnutí ANO Andreje Babiše? 

Neumím teď říci, jestli k němu utíkají podnikatelé. Faktem je, že ODS je stranou, která dokázala podnikatele i v této vládní koalici ubránit před řadou věcí, které navrhovali naši koaliční partneři. Věci veřejné chtěly zvyšovat firemní daně, TOP 09 chtěla rušit paušály pro živnostníky. Toto se nám podařilo uhájit, byť jsme si z té koalice odnesli pověst, že se ODS nedařilo živnostníky hájit. Ale přesto trvám na tom, že kdybychom v té koalici nebyli, živnostníkům by bylo mnohem hůř. 

Veřejně známí podnikatelé jako Stanislav Bernard či Radim Jančura vyjádřili podporu Babišovi, a ne vám. 

Každý podnikatel volí jinak z různých důvodů. Já obecně preferuji buď živnostníky, kteří se svou prací živí sami, nebo podnikatele, kteří dají dohromady firmu, která něco produkuje. Nejsem příliš fanouškem těch, kteří podnikají ze státních dotací. To podle mého názoru není podnikání. Proto jsem přesvědčen, že ani byznys v solárních elektrárnách není podnikání. Když někomu nakážete zákonem, že si od vás musí kupovat zboží, to není žádné podnikání. Uvidíme, jaká bude struktura voličů ANO. Podnikatelů, kteří volí ODS, je v našem koláči zhruba třicet procent. 

Svou kampaň představila nejen ODS, ale její pražská organizace, která má i celostátní linku: staví na Miroslavě Němcové a Bohuslavu Svobodovi. Skoro to vypadá, jako by ODS vedla paralelně dvě kampaně. 

Každá regionální ODS vždy něco v kampani zdůrazňuje. Miroslava Němcová kandiduje jako celostátní lídr v Praze, takže se pražská ODSrozhodla akcentovat takovouto kampaň. Já jsem do regionálních kampaní nijak zásadně nezasahoval. 

Popíráte, že byste s místopředsedkyní Němcovou vedl mocenský boj o to, kdo bude příštím předsedou ODS? Přečetl jsem si, že jste ve vedeníODS zakázal distribuovat billboardy s Němcovou kamkoliv jinam mimo Prahu. 

To jsem si přečetl také, je to naprostá novinářská lež. Naprosto to odmítám. Odmítám, že by se na grémiu vedla jakákoliv diskuse o lepení nějakých plakátů a já bych něco zakazoval. To se nikdy nestalo. Navíc paní Němcová bude na billboardech ve většině regionů. 

V té souvislosti mě zaujalo, že třeba k těm Klausovým výrokům jste vydávali prohlášení každý zvlášť a ještě asi pět minut po sobě. Nemohli jste ho zformulovat společně? 

Já její prohlášení nečetl. Telefonovali jsme si s paní místopředsedkyní, ona mi sdělovala, jakým způsobem komentuje situaci ona, já jí sděloval, jak se na to dívám já. Myslím, že jsme se v řadě pohledů shodovali. Že dva hlavní představitelé ODS to takto komentují, považuji za normální. 

Je pravděpodobné, že se s paní Němcovou střetnete na kongresu ODS o funkci předsedy? 

Uvidíme, jak se bude vyvíjet situace po volbách. Čeká nás kongres, který bude muset definovat vedení. Tuto situaci nechci komentovat, protože mi teď připadá zbytečné rozvíjet jakékoliv úvahy. Pro mě je podstatné udělat všechno, aby ODS uspěla ve volbách co nejlépe. 

Měl by ale kongres brát na vědomí výsledky kandidátů ve volbách a podle toho se rozhodovat, kdo bude ve vedení? 

Na kongres všichni pojedeme s nějakými výsledky z voleb a uro čitě všichni posoudíme svou pozici. Myslím ale, že nepůjde jen o výsledky těchto voleb. V těchto volbách nejde opravit něco, co nefungovalo tři roky nebo šest let. Členové ODS říkají, že šest let nefungovala komunikace mezi vedením a stranou. To nejde opravit v tak krátké době. My ty věci budeme vyhodnocovat v nějakém kontextu a každý si po volbách bude vědom své pozice. 

A opravujete to? 

Přinejmenším se to snažíme, vyhodnotit to musí jiní. ODS se musí vrátit k tomu, aby byla znovu důvěryhodnou stranou. Voliči vnímají velmi dobře, že náš program je racionální, není postavený na nereálných slibech. Je ale pravda, že ODS svými aférami poztrácela důvěryhodnost, voliči ne vždy věří, že ODS bude schopna hájit jejich zájmy. Důvěryhodnost neopravíte plakátem. Pro mě tyto volby jsou především startem obnovy ODS, což není projekt na týden nebo na čtrnáct dní. 

V programu ODS najdeme spoustu daňových úlev pro různé skupiny, ať už sociální, či věkové. Je to skutečně cesta pravicové strany? Neměla by takové daně spíše plošně snižovat, než dělat různé výjimky? 

Vždy je důležitá diskuse. Já myslím, že sociální politika je jasná součást pravicové politiky. Pravice ji má provádět tak, aby byla co nejméně zatěžující pro státní rozpočet a podporovala ty aktivní. Podívejte se na program TOP 09, oni nabízejí dotovaná místa ve firmách pro mladé absolventy. To znamená – vybereme daně, pak je přerozdělíme přes několik úřadů a pak budeme dotovat. Kdežto my chceme řešit nezaměstnanost mladé generace, kterou považujeme za velmi rizikovou a důležitou, pouze úlevou pro ty, co začnou podnikat, nebo pro firmy, které vytvoří místo pro studenta či absolventa, jenž je šest měsíců na pracovním úřadě. Jestli je pro pravici něco rizikem, pak to, aby tu vyrůstala generace, která si zvykne žít na dávkách. Koho si myslíte, že takoví lidé budou volit? Asi to nikdy nebude pravice, protože budou zvyklí na sociální dávky. 

Ale těmi úlevami za nezaměstnané absolventy přece křivíte trh práce. Hrozí, že si firmy nevyberou toho nejschopnějšího uchazeče, ale dlouhodobě nezaměstnaného absolventa jen proto, aby platily méně na daních. 

Proto je to vázáno na půlroční vazbu na pobyt na pracovním úřadě. Firmy určitě naberou ty schopné, pokud je budou potřebovat. Ale pokud by se někdo řekněme "zadrhl", tak chceme jeho pozici na pracovním trhu zvýhodnit. Zjevně to asi nebude nejschopnější absolvent, ti už budou mít práci za standardních podmínek, ale chceme takovým lidem umožnit vstup na trh, aby si zvykli pracovat. Když se dnes bavíte s podnikateli a majiteli firem, kteří jsou pro mě pravicovými voliči, tak často říkají, že mladým lidem začínají chybět standardní pracovní návyky. Máme velmi rozumný, pravicový program, který není asociální. 

Také slibujete lidem do třiceti let, kteří si kupují první byt, slevu na dani z převodu nemovitosti, kterou platí kupující, a nikoliv prodávající. Proti této dani jste přece sami vystupovali. Proč ji nechcete rovnou zrušit? 

My také máme v programu, že ji do budoucna budeme chtít celou zrušit. Je třeba ale říci, kolik se na té dani vybere. Je to 7,6 miliardy korun. Nebudeme slibovat to, co bychom neuměli v programu obhájit či zasadit do reálného rámce. Neslíbíme, že kvůli tomu zvýšíme daňový deficit. Chceme dospět k tomu, aby ta daň byla zrušena, ale musíme těch 7,6 miliardy v rozpočtu uspořit. Vidíme, že úspory jsou možné, ale prvním krokem je mladým lidem, kteří si kupují svůj první byt, tuto daň odpustit. Aby si ho mohli zařídit, a také proto, aby si mohli jako budoucí penzisté koupit v mládí vlastní nemovitost a mít ve stáří nižší náklady na bydlení. To patří v Evropě k běžnému zabezpečování na důchod. Penzijní reforma není jen o důchodových pilířích, ale o rozšíření možností zajistit se na stáří. Vlastnění nemovitosti mezi takové možnosti patří. 

Jak k tomu přijdou ti, kterým už je třeba 31 let? 

Je to stimul pro určitou věkovou skupinu. Znovu říkám, že tu daň chceme do budoucna odstranit, a toto je první krok, kterým reagujeme na to, co se v Evropě objevilo. Podívejte se na křivku nezaměstnanosti mladých v Evropě, jak vyrůstá ztracená generace. Pokud to budeme ignorovat, státu se to za pár let vymstí. Pravicová politika na toto reagovat má. Nabízíme také daňové slevy lidem, kteří se starají o seniory ve své rodině. Pokud seniora dáme do ústavu, vyjde to stát třikrát dráž. Je tedy pravicové řešení pořád od všech vybírat daně a mít seniory v ústavech, nebo spíš podpořit ty, kteří se o ně přirozeně starají ve své rodině a ušetří státu mnohem víc peněz? 

Ještě k bytům. Nebojíte se, že těmi výjimkami otevřete prostor pro byrokracii a korupci? Jak budou muset lidé vůbec dokazovat, že si kupují opravdu první nemovitost? 

Toho se příliš nebojíme. Jsme přesvědčeni, že pokud se to dělá daňovou úlevou, tak prostor pro korupci téměř nevzniká. Takovou debatu jsem vedl s Miroslavem Kalouskem, když byl ministrem financí, o vytvoření technického vzdělávání ve firmách. Můj návrh byl, aby si firmy samy mohly daňově odečítat náklady, které mají s výukou studentů, aby se jim vyplatilo je vzdělávat, zatímco ministerstvo financí jim chtělo poskytovat dotace. Přesně tam by se podvádělo. Pokud zavedeme daňovou úlevu, mohou ji využít jen firmy, které něco umějí, špatné firmy nemohou nikoho vzdělávat. A při dotacích se vždy mnohem víc podvádí. Daňová úleva je podle mého pravicová možnost, jak podpořit nějakou skupinu, pokud je ohrožena. 

Ale i tu daňovou úlevu přece nakonec musí někdo zaplatit. 

Nemusí. Pokud budete absolvent na pracovním úřadě, my vám všichni budeme dávat ze svých daní šest tisíc korun na vaši podporu. Nebo vás necháme zaměstnat někým, kdo bude mít firmu, takže bude dva roky odvádět jeden tisíc místo pěti tisíc. Pro stát je to pořád zisková věc. Kdybychom to vaše pracovní místo ve firmě dotovali, pak to někdo zaplatit musí. A to je přesně to, o co se přeme s TOP 09. Já tvrdím, že dotovat nová pracovní místa je levicové. 

Plánujete zachovat rovnou daň, zároveň chcete zachovat solidární přirážku. To je přece daňová progrese. 

Je třeba říci dvě věci. V momentě, kdy se zpomalovala valorizace důchodů, a tedy i růst penzí, sahalo se na sociálně nejslabší skupinu, tak my jako pravice jsme říkali, že vysokopříjmové skupiny mají být solidární. Za druhé, když se daň počítala ze superhrubé mzdy a byly stropy pro zdravotní a sociální pojištění, tak daň nad těmi stropy byla fakticky degresivní. Takže člověk, který měl vysoké příjmy, platil fakticky nižší daň než člověk s příjmy pod těmi stropy. Proto je nastavena jen sedmiprocentní solidární přirážka. Tím pádem se to vlastně vyrovnává. 

Budete chtít tuto přirážku zachovat, nebo zrušit? 

Už nyní je schváleno, že přejdeme na počítání z hrubé mzdy, a daň z příjmu se změnila na 19 procent. Bude tedy fakticky menší než současných 15 procent ze superhrubé mzdy. Solidární přirážka stejně jako úprava valorizace důchodů byla schválena pouze na přechodnou dobu v momentě, kdy to vyžadoval stav veřejných financí. 

(Autor: Jan Martinek)

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města