ČRo Plus: Digitalizace agendy sociálních dávek sebou přináší jednodušší vyřízení žádostí o ně
3. srpna 2022

Jan Bauer: ČRo Plus: Digitalizace agendy sociálních dávek přináší jednodušší vyřízení žádostí o ně

(ČRo Plus ) Digitalizace agendy sociálních dávek s sebou přináší jednodušší vyřízení žádostí o ně. Ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka chce ale také odebírat automaticky a bez lidského posouzení dávky za neplacení pokut nebo za neposílání dítěte do školy. Bude to motivovat rodiče, aby se o záškoláctví svých dětí postarali, nebo opatření zhorší situaci lidí v sociální nouzi?

Celou debatu s Janem Bauerem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„U těch asi 26 dávek, které v Česku máme, je digitalizace a zjednodušení správnou cestou, já to kvituji,“ uvádí v Pro a proti poslanec ODS a člen sněmovního výboru pro sociální záležitosti Jan Bauer.

Jan Bauer uznává, že se často úředníci k odebrání dávek uchylovat nechtějí z mnoha důvodů a automatizace by mohla pomoci. „Ale všechno nechat jen na počítačích není dobré. Starostové malých měst mají s těmito lidmi své zkušenosti, u extrémních případů je naopak na místě osobní přístup a posouzení, dokonce ani není třeba čekat na provedení tří přestupků.“

Poslanec věří, že novela „třikrát a dost“, jejímž je spolupředkladatelem, zatím pomohla. „Mám mezi kolegy v severních Čechách hodně kamarádů, jsou rádi a přivítali, že se jim do rukou dostal nový nástroj. Mohou teď lidem říci, že se mají chovat slušně, jinak jim budou pokuty za přestupky strhávány z dávek.“

„Novelou ‚třikrát a dost‘ nikoho netrestáme, trestem je pokuta, kterou má člověk povinnost platit. Je většinový názor společnosti, že těm v nouzi pomáháme, ale solidarita musí mít hranice. Prostor pro polepšení a práci s lidmi tu je velký. Záškoláctví považuji za velmi závažnou věc a dovedl bych si představit, že se informace o něm dostanou rychle na pověřené úřady,“ podporuje přísnější postihy za nedocházení do školy Jan Bauer (ODS).

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR