23. května 2022

Českobudějovická ODS vyráží do voleb s kandidátkou plnou expertů. Silný tým poprvé povede žena

(www.ods.cz/region.jihocesky) Předseda jihočeské ODS a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba představil na pondělní tiskové konferenci tým ODS pro podzimní komunální volby v Českých Budějovicích. Kandidátku plnou silných a úspěšných osobností povede ekonomka a děkanka Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity doc. Dagmar Škodová Parmová. Úzkou spolupráci krajského města s Jihočeským krajem považuje hejtman v rámci rozvoje města za zcela zásadní.

„Dáša by mohla být první primátorkou Budějovic. Nesmírně schopná žena, máma tří dětí a hlavně ekonomka, jejíž vědomosti často využívám i na kraji. Pokud bude ve vedení města i kraje silný a pracovitý tým a ti lidé budou spolupracovat, může to Budějovice opravdu rozhýbat a přinést obrovské příležitosti. Právě tohle chceme společně s Dášou Budějovičákům nabídnout,“ představil současný jihočeský hejtman Martin Kuba kandidátku na primátorku i vizi, s kterou chtějí oslovit občany města.

Úspěšná ekonomka a matka tří dětí kandiduje jako jednička kandidátky na post primátorky Českých Budějovic poprvé. Pokud má být jihočeská metropole konečně opravdovým krajským městem, pak nutně potřebuje strategické, pevné vedení, silný tým skutečných odborníků z různých profesí a hlavně zcela novou energii. Stejnou strategii volil současný hejtman Martin Kuba při skládání týmu do vedení kraje v roce 2020. Nyní chce ODS nabídnout Budějovičákům úzkou spolupráci hejtmana a nového vedení města. První známkou takové změny ve vedení radnice může být fakt, že by v čele Českých Budějovic historicky poprvé stála jako primátorka žena.

„Za poslední čtyři roky, kdy sedím jako opoziční zastupitelka v městském zastupitelstvu, jen vnímám, jak se točíme v kruhu nad zbytečnostmi a neřešíme rozvoj nebo dokonce konkrétní problémy, které občany trápí. Současná koalice stihla za poslední volební období tak akorát odstranit zábradlí u Malše a zbourat konstrukci podloubí na Pražské. Nic jiného fyzicky vidět není. V dopravě nepostavili, ani nepřipravili jediný důležitý projekt a vše teď musí dohánět náš tým kolem hejtmana. Naproti tomu tu máme nespočet předražených studií na papíře o tom, jak by to u nás mohlo být krásné, a přitom všichni dobře víme, že současná radnice není odborně schopná žádný z těchto projektů realizovat,“ tvrdě kritizuje současné vedení města Dagmar Škodová Parmová.

„Absolutní neschopnost v posledních měsících i rozkol uvnitř koalice je naprosto katastrofální a paralyzuje město. O neschopnosti řešit dopravu a rozbitých silnicích nemá smysl ani mluvit, ale chybí tu například i systémové vedení městské policie, takže v některých částech města máme problém s drogami a kriminalitou. Nevyvezené popelnice a špína v ulicích jen dokazují, že současní radní neopouštějí centrum města a o dění na sídlištích nebo v okrajových částech nemají sebemenší ponětí. Současnému vedení města dlouhodobě chybí reálný pohled na každodenní život lidí, kteří v Českých Budějovicích žijí, podnikají, pracují nebo studují. V podstatě už od roku 2002, tedy téměř 20 let se v placených funkcích na radnici střídají jedni a ti samí lidé, kterým jednoduše chybí zkušenost z běžného života,“ České Budějovice podle ní potřebují rozhýbat. „Když vidím, kolik projektů najednou zvládá připravovat a realizovat náš tým pod vedením Martina Kuby na kraji, tak je jasné, že je to jen o lidech. Právě to, že bychom mohli spolupracovat s krajem, by bylo pro krajské město obrovskou výhodou. Ta synergie může přinést spoustu výhod. To, že cítím podporu hejtmana, je pro mě velmi důležité.“

Děkanka Ekonomické fakulty Dagmar Škodová Parmová má jako lídryně kandidátky v zádech silný tým, na kterém si nová ODS na jihu Čech v posledních letech skutečně zakládá. Vedle současného jihočeského hejtmana Martina Kuby, jeho náměstkyně pro sociální oblast Lucie Kozlové nebo předsedy Českého paralympijského výboru Zbyňka Sýkory se na předních místech objeví známá jména z řad nestraníků, jako je například ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš nebo bývalý moderátor HIT rádia Faktor Milan Džuba. Z úspěšné podnikatelské sféry je to například současný předseda zastupitelského klubu ODS a spolumajitel společnosti OIG Power Petr Maroš, zakladatel konceptu Lanna Jiří Borovka nebo krajský zastupitel a zakladatel Fine food akademie a jihočeský kuchař Jan Krob.