13. října 2021

ČRo Plus: Máme 26 typů sociálních dávek a je třeba přemýšlet o zefektivnění některých z nich

(ČRo Plus) Dokáže ve volbách vítězná koalice SPOLU společně s PirSTAN dostatečně zajistit potřeby občanů v existenční nouzi? Ztratí chudší lidé zastání? V okamžiku, kdy roste inflace, zvyšuje se cena energií, potravin i pohonných hmot? Jan Bauer (ODS) věří, že sociální politika bude efektivnější.

Celý rozhovor s Janem Bauerem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Jestli má ČSSD pocit, že všechny sliby, z nichž některé byly bohužel i naplněny, rozvrátily státní finance, a že se to musí a priori řešit jen zvyšováním daní, tak s tím nesouhlasím,“ oponuje poslanec ODS Jan Bauer.

„Sedím ve Výboru pro sociální politiku a čtyři roky jsem ,zpravodajoval‘ rozpočet této kapitoly. Jestli má někdo pocit, že 750 miliard korun je málo peněz na důchody a další dávky, tak se mýlí. Je to obrovsky nabobtnaný rozpočet. Máme 26 typů dávek, a i tady je třeba, a dělala to i ministryně Jana Maláčová (ČSSD), přemýšlet o zefektivnění některých dávek.“

„Socialisté mají představu, že se musí vybírat daleko víc peněz, které pak budou moudře přerozdělovat. My naopak věříme, že je lepší víc peněz nechat lidem, protože oni lépe vědí, jak s nimi naložit. Někdy jsem měl pocit, že dnes je rodina sociální případ, která bez dávek nemůže přežít. Rodiny by měly mít dost peněz i bez dávek vymyšlených na ministerstvu,“ hájí konzervativní sociální politiku Jan Bauer (ODS).

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení