11. října 2021

Výsledek přetavíme ve vládu

(Mladá fronta Dnes) Jan Bauer (ODS) dovedl koalici SPOLU k vítězství ve volbách do Sněmovny v Jihočeském kraji. Lídr jihočeské kandidátky SPOLU Jan Bauer (ODS) získal v kraji nejvíce preferenčních hlasů. Jeho jméno na hlasovacích lístcích zakroužkovalo celkem 8 104 voličů. I přesto, že jeho strana obhájila pouze dva mandáty, z výsledků voleb je nadšený. Za úspěch považuje konec komunistů na politické scéně a věří ve vládu, která vrátí normálnost do původních kolejí. Jako pro poslance je pro něho prioritou doprava na jihu Čech.

Jak jste spokojený s výsledkem voleb?

Z výsledků nejen v kraji mám opravdu velikou radost. Jako celoživotní sportovec jsem si uvědomoval sílu soupeře. A nebylo vůbec jednoznačné, kdo nakonec vyhraje. Volby jsou vždycky o emocích. A ty letošní byly o tom, jestli je větší vůle lidí po změně, anebo jestli u nich převládá spíše obava z té změny. A z rozhodnutí voličů je patrné, že touha po změně byla nakonec větší. A nemůžeme si dovolit ji zklamat. Podle mě bude druhý poločas toho pomyslného zápasu složitější než samotné volby, protože nepředvídatelnost pana prezidenta a zarputilost Andreje Babiše je obrovská. Přesto si myslím, že jsme schopni to přetavit ve vládu, kterou si lidé přáli.

Jak by podle vás tato nová vláda mohla ovlivnit budoucnost republiky?

Určitě velmi významně. Protože ty záležitosti jako bezmezné zadlužování země, relativizace pravdy a neustálé lhaní, trestně stíhaný premiér v permanentním střetu zájmů už vypadaly, že se v naší zemi stanou normálními. Jestli se něco Andreji Babišovi podařilo, tak to, že posunul hranici normálnosti o sto metrů dál, než si vůbec někdo dovede představit. A já bych si moc přál, aby lidé, kteří povedou naši zemi, tu normálnost vrátili do původních kolejí.

Jak zpětně hodnotíte koalici SPOLU, díky které ODS s TOP 09 a KDU-ČSL vyhrála volby? Pomohla straně, nebo uškodila?

ODS měla v posledním volebním období v kraji dva mandáty, což jsem byl já a Jan Zahradník. Vzhledem k tomu, že i po těchto volbách jsou to opět dva, z logiky věci vyplývá, že to pro nás není žádné velké vítězství. Bojovali jsme o tři mandáty. Došlo ale k přeskupení preferenčních hlasů, což se někdy stává.

Co říkáte na volební účast, která byla v kraji 66,34 procenta?

Já si myslím, že ve volební účasti se rozhodovalo o tom, jestli si lidé přejí více změnu, anebo jestli se té změny bojí. Volební účast byla vyšší v průměru o pět až šest procent a byla nejvyšší od roku 1998. Je to ale dostatečné procento lidí, kteří vyjádřili svůj názor a z výsledků na regionální i celostátní úrovni jsem nadšený.

Čemu konkrétně se plánujete věnovat v Poslanecké sněmovně?

Jsou záležitosti, kterým už se věnuji dlouhodobě. Jedná se o sociální témata, jako je například důchodová reforma. Byl jsem spoluautorem našeho volebního programu, který se věnoval změně penzijního systému. Takže v následujících letech bych se rád zabýval právě důchody a důchodovou reformou. Nebudou to ale pouze sociální témata. Byl jsem také členem hospodářského výboru a přiznávám, že podnikatelské prostředí a hospodářství je mi úplně nejbližší. Možnost kombinace se sociální politikou mi dává hodnotný a ucelený přehled.

Jak budete jako poslanec akcentovat Jihočeský kraj?

Společně s dalšími jihočeskými kolegy jsme slíbili, že musíme něco udělat s nedokončenou dálniční sítí v Česku. Takže pro mě je, stejně jako ty poslední čtyři roky, absolutní priorita dostavět dálnici D4 do Písku. Pak navazující komunikace z Písku do Budějovic nebo od Písku směrem na Strážný. Je třeba urychleně něco udělat také s dostavbou úseků dálnice D3 v kraji. Není to ale úkol pouze pro mě. Je to záležitost všech jihočeských poslanců.

Jak hodnotíte naprostý propad komunistů a sociálních demokratů, proti kterým stála ODS vždy v opozici?

Já jsem si moc přál, aby komunistická strana vůbec nebyla na politickém nebi. A po těch 32 letech se to opravdu podařilo. Takže jestli dnes po této době, formou demokratických voleb, komunisté na celostátní úrovni definitivně skončili, je to pro mě neuvěřitelná informace. Myslím, že už bylo načase. To, co předváděli poslední roky, včetně spojení se s oligarchou, nemohlo předurčovat nic jiného, než že přijdou o své místo pod sluncem.

A co ČSSD?

Tam jde o úplně jiný příběh. Jedná se o zavedenou levicovou stranu, která je naším konkurentem. To ale rozhodně neznamená, že bych jim přál, aby skončili v propadlišti dějin. Oni sami si musí vyhodnotit, co vlastně dělali poslední čtyři roky nebo posledních osm let. K jejich bilanci ve volbách mám jen jediný vzkaz: sociální demokracie se nedá dělat bez sociálních demokratů.

Obhájil jste post poslance. Zároveň jste ale nadále zastupitelem Prachatic a Jihočeského kraje. Uvažujete nad tím, že se nějaké z těchto pozic vzdáte?

V Prachaticích se budeme muset co nejdříve sejít a připravit se na komunální volby. Moje srdce je právě tady. Ale jestli zde budu nebo nebudu kandidovat, to je ještě otevřená záležitost. Budu to muset ještě promyslet, probereme to i s kolegy na radnici. Opět platí, že tady máme těžkého soupeře v osobě současného pana starosty. V Prachaticích jsem řadový zastupitel, stejně jako na kraji.

(Autor: Andrea Vašáková)

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení