17. prosince 2020

ODS přeměnu dětských skupin na regulované jesle nepodpoří

(www.ods.cz) ODS dnes nepodpoří zákon o dětských skupinách v podobě, ve které ho do Poslanecké sněmovny poslala vláda. Pro ODS je nepřijatelné, aby stát nutil dobře fungující dětské skupiny transformovat se do jeslí určených pouze pro nejmenší děti. Podle názoru poslanců ODS by vláda měla řešit výhradně financování dětských skupin po vyčerpání prostředků z Evropského sociálního fondu a zajistit tak jejich pokračování a další rozvoj. Bezdůvodné svazování dětských skupin novými pravidly a regulací ODS odmítá.

„ODS dětské skupiny vždy podporovala, vnímáme je jako rozumnou a rovnocennou alternativu ke školkám. Pomáhají rodičům, kteří si chtějí volit hlídání pro své děti podle vlastních preferencí nebo chtějí mít děti třeba blízko svého pracoviště nebo přímo na něm. Návrh z pera ministerstva práce a sociálních věcí ale dětské skupiny osekává a v zásadě likviduje,“ uvedl poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer.

Návrh podle něj snižuje jejich finanční podporu a tím pádem i schopnost platit provozní náklady, zpřísňuje kvalifikační požadavky, takže mnoho dětských skupin pravděpodobně přijde o personál, omezuje dotace jen na menší děti a zpřísňuje další pravidla jejich provozu.

„Nevidím jediný důvod, proč by měl stát strkat svůj nos do věcí, které podle současné legislativy fungují dobře. Vláda pravděpodobně jen nechce ve financování dětských skupin pokračovat, a tak se tváří, že tu vzniká cosi nového a pro rodiče příznivého, bude se to jmenovat jesle a vytáhne to trn z paty rodičům nejmenších dětí. Jenže je to podvod. Protože sice budeme mít jesle, ale nebudeme mít dnešní dětské skupiny,“ doplňuje poslanec a člen výboru pro sociální politiku Petr Beitl.

Návrh je pro ODS nepřijatelný, a proto navrhne jeho vrácení vládě k přepracování.

„Celý ten zákon je špatný a neopravitelný. Vyzýváme proto vládu, aby v co nejkratším termínu dodala do Sněmovny zákon v podobě, která bude řešit výhradně financování dětských skupin, ale nebude je měnit na regulované jesle pouze pro nejmenší děti. Pokud budeme v příští vládě, mohu slíbit, že prostředky na provoz dětských skupin vyčleníme. Podpora rodin a svobodná volba rodičů při výběru péče o vlastní děti budou naší absolutní prioritou,“ dodává Beitl.