16. prosince 2020

Krajský úřad je tu pro všechny Jihočechy

(Českobudějovický deník) Z dob, kdy byl ministrem, zná nejvyšší patra politiky. Přesto je pro Martina Kubu hejtmanský post novou výzvou.

V hejtmanském křesle sedíte necelé dva měsíce. Co jste zatím stihl poznat o chodu kraje jako samosprávného celku a krajského úřadu?

Není to moje první zkušenost s úřadem. Zažil jsem, jak funguje úřednický aparát i na vládní úrovni v době, kdy jsem byl ministrem průmyslu a obchodu. Musím uznat, že jsem si v soukromé sféře odvykl. Sedm let jsem se teď věnoval převážně svému podnikání, kdy se nám s kamarády podařilo vybudovat úspěšný start-up. Proti každodennímu životu ve firmě je život na úřadě velmi zpomalený, a na to já nejsem moc stavěný. Můj nástup byl hodně ovlivněný epidemiologickou situací. Ještě předtím, než jsem oficiálně začal vykonávat funkci hejtmana, jsem se hned po volbách, společně s bývalou paní hejtmankou, zapojil do krizového řízení, kdy jednoznačnou prioritou bylo zvládnout situaci v krajských nemocnicích tak, aby nedošlo k jejich přetížení. Současně s tím bylo zapotřebí sestavit rozpočet na rok 2021, a i těchto příprav se pochopitelně dotýkala koronavirová krize.

Chystáte na základě svých zjištění nějaké změny, nebo je na to zatím brzy?

Už ve volební kampani jsme často opakovali, že řadu věcí chceme dělat jinak. Každopádně chci krajský úřad daleko víc zapojit do dění a do každodenního života Jihočechů. Chci, aby ho lidé začali vnímat tak, že je tu pro ně, že funguje a že jim pomáhá. Věřím totiž, že jde o orgán, který má mnohem větší možnosti. Peníze, se kterými kraj hospodaří, nejsou malé, a co je důležité, nejsou to "krajské peníze". Jsou to peníze všech Jihočechů. Písečáků, Strakoničáků, Táboráků… a všichni musí vědět, že je tu kraj pro ně. Proto chci všechny Jihočechy daleko víc zapojit a chci být hejtmanem, který s lidmi komunikuje a je mezi nimi. Mám v plánu takovou mobilní kancelář, vyrazíme do okresních měst a budeme si s lidmi povídat o tom, co je trápí. Lidé mají co říct, musí ale vnímat, že je tu někdo, kdo je skutečně poslouchá. Je to způsob, který se nám v kampani osvědčil a chci v tom dál pokračovat. A rozhodně chci krajský úřad zeštíhlit. Slíbil jsem, že by tady nemělo být ani o jednoho úředníka víc, než je třeba. Teď už pracujeme na personálním auditu.

Řízení kraje jste převzal v době vrcholícího boje s koronavirovou pandemií. Lišil se nějak od zbytku republiky jihočeský boj s touto nemocí? V čem jsme měli na jihu Čech výhodu?

Myslím, že jihočeské nemocnice mají opravdu robustní kapacitu. Jejich vzájemná spolupráce je skutečně na vysoké úrovni, což potvrzuje právě i boj s covidem. To už je samo o sobě velkou výhodou proti jiným krajům. My jsme si navíc dobře nastavili sledování toho, jak se bude situace vyvíjet. Díky přesným číslům jsme si dovedli i s několikadenním předstihem odvodit, jaký bude nárůst počtu hospitalizovaných pacientů a podle toho jsme navyšovali kapacity v nemocnicích. Současně s tím jsme také vytypovali místa, kam bychom případně mohli další pacienty, například na dobu rekonvalescence, umístit. Díky přesným datům jsme taky nemuseli dělat nějaká branná cvičení a plýtvat hmotnými rezervami při výstavbě polních nemocnic a podobně. V tuto chvíli se už většina pracovišť v nemocnicích pomalu vrací k běžnému režimu a k plánovaným operacím, na které museli pacienti čekat. Krajský krizový štáb, lékaři a zdravotníci jsou ale stále v pohotovosti, protože vyhráno ještě určitě nemáme a obezřetnost na všech úrovních je stále na místě.

Která z programových priorit pro aktuální volební období je pro vás nejpodstatnější a proč?

Kromě velkých dopravních staveb, silnic a obchvatů, na které Jihočeši a obyvatelé celé řady měst a obcí dlouhá léta marně čekají, chceme dál plnit to, co jsme voličům slíbili. Mám radost, že se nám podařilo zahrnout do rozpočtu kraje náš investiční plán. Říkali jsme, že chceme daleko víc zapojit krajské peníze do investic, na které města a obce samy nestačí. A to stále platí. Máme na to v rozpočtu vyčleněnou částku zhruba 200 milionů korun, takže nabídneme městům a obcím, pokud mají připravené nějaké projekty, například na opravy škol, výstavbu školek a dětských hřišť a podobně, aby se přihlásily a kraj se mnohem větší částkou, než tomu bylo v předešlých letech, bude na realizaci těchto projektů finančně podílet.

Jak koronavirus zasáhne do tvorby rozpočtu kraje na příští rok? Zbudou peníze na investice?

Maximálně jsme při jeho sestavování s kolegou Tomášem Hajduškem usilovali o to, aby omezení příjmů ze sdílených daní Jihočeši pociťovali co nejméně. Náš rozpočet je tedy postavený tak, že investice dosahují stejné výše jako v loňském roce, což považuji skoro za zázrak. Díky velmi střízlivému a konzervativnímu hospodaření minulého vedení kraje můžeme v případě potřeby využít fond vlastních rezerv, takže kraj dokáže i v příštím roce hospodařit bez dluhů.

Mnoho Jihočechů živí turismus. Třeba do Českého Krumlova letos kvůli covidu přijelo zhruba o milion turistů méně než v loňském roce. Vrátí se do kraje, až pandemie odezní? A je vůbec žádoucí, aby se do turisticky nejatraktivnějších míst vrátili turisté ve stejné míře a stejné skladbě, jako tomu bylo třeba v loňském roce?

V tuto chvíli, kdy nevíme, jak bude situace vypadat letos o Vánocích nebo na jaře – a i vzhledem k celosvětové situaci – si nedovolím moc odhadovat, v jaké skladbě se k nám budou zahraniční turisté vracet po skončení pandemie. Letos na jaře jsme to byli my, kdo předkládal návrh na podporu podnikatelů v hotelnictví a turismu v podobě voucherů. Myslím, že to byla rychlá a smysluplná forma pomoci a i díky tomu byly v létě jižní Čechy nejnavštěvovanějším regionem v České republice.

Práce hejtmana je jistě časově velmi náročná. Jak se vám ji daří kloubit s vaším osobním životem a podnikáním?

Našim firmám se v posledních letech dařilo a za to jsem moc rád. Díky týmu, který se nám podařilo vybudovat, mám jistotu, že o jejich chod se starají lidé, na které se můžu spolehnout. V současné době není nutné, abych u toho každý den fyzicky byl, takže se můžu plně věnovat práci pro Jihočeský kraj. Kombinace koronavirové epidemie, vyjednávání o výpadku příjmů v rozpočtu a přebírání úřadu teď bylo časově náročnější, ale to k tomu patří. Každou volnou chvilku se pochopitelně snažím věnovat rodině, našemu malému Matýskovi a našim dvěma pejskům.

Jak bude fungovat krajský investiční fond?

Má přispívat obcím na to, co potřebují. Dosud mohly čerpat peníze například z Programu obnovy venkova. Ale z něho do konkrétní obce putovalo třeba jen pár set tisíc korun. Jenže pak v té obci zjistili, že za takové peníze nic nepostaví. Proto bude lepší, když nebudou čerpat každý rok malou částku, ale třeba jednou za tři nebo čtyři roky více peněz, za které už si něco postaví. Moje idea je, že ve fondu bude na rok 200 až 300 milionů korun, o které se města a obce budou hlásit se svými připravenými projekty. My bychom jim nabídli spolufinancování a pokusili se na daný projekt zajistit i státní peníze. To znamená, že třeba na stavbu nové mateřské školy by obec dala část peněz z vlastního rozpočtu a zbytek nákladů by pokryla dotace z krajského investičního fondu a státní peníze. Na příští rok už chystáme stovky milionů korun na připravené akce do obcí, investiční fond tedy bude součástí krajského rozpočtu. Chceme taky zmapovat projekty v oblasti dopravní infrastruktury. Jihočechům pořád někdo slibuje obchvaty, ale neřekne jim, kde to vázne, co je třeba ještě udělat. Připravenost těchto staveb bude moci každý sledovat online, přes internet. Na tom chci udělat hodně práce ještě do konce roku.

Budete jezdit hejtmanským superbem a obědvat ve zdejší kantýně?

Superb jsem ještě ani neviděl, ale určitě ho někdy využiji i s řidičem. Jinak jsem zvyklý řídit si sám. Pokud budu řidiče potřebovat, využiji ho i s hejtmanským autem, jindy se odvezu sám vlastním vozem. Nepřišel jsem čerpat nějaké výhody. Ani na ministerstvu jsem si nenechal platit účty za telefon, v tom budu pokračovat i v pozici hejtmana. Nepotřebuju, aby Jihočeši platili moje telefonáty. A ke kantýně – mám takový stravovací systém, že si s sebou nosím krabičky s jídlem. Takže na obědy v kantýně nejsem, ať jde o jakoukoliv kantýnu.

Martin Kuba

hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení