27. července 2020

ODS: Vláda projednává tři zákony ze Záchranného kruhu ODS

(www.ods.cz) Tři zákony ze Záchranného kruhu ODS pro ekonomiku dnes projednává vláda. Záchranný kruh by měl daňovým poplatníkům ponechat zhruba 130 mld. Kč. Občanští demokraté považují toto řešení za lepší, než aby peníze dostala do ruky vláda, která dnes a denně ukazuje, že s penězi daňových poplatníků hospodařit neumí.

První návrh ODS, který dnes vláda posoudí, dočasně zvedá částku darů, o kterou si dárci mohou snížit daňový základ, a to ze současných 10, resp. 15 procent na 30 procent. „Tímto návrhem chceme motivovat společensky odpovědné firmy a další dárce, aby i v ekonomickém propadu dál podporovali veřejně prospěšné aktivity, například v sociálních a zdravotních službách. Současně tím hodíme záchranné lano organizacím, kterým kvůli ztrátě soukromých dárců hrozí omezení činnosti nebo úplný konec,“ uvádí k návrhu Jan Bauer, poslanec a člen programového týmu ODS pro sociální politiku.

Další návrh z dílny ODS směřuje k podpoře zaměstnanosti snížením ceny práce. Cílem návrhu zákona je snížit zaměstnavatelům sazby pojistného na sociální zabezpečení o 2 procentní body. Předseda poslaneckého klubu ODS a 1. místopředseda strany Zbyněk Stanjura připomíná: „Zlevnění ceny práce je jedno z hlavních opatření, po kterých volají zaměstnavatelé. Náš návrh ponechá firmám zhruba 2,5 miliardy měsíčně. Ty mohou firmy využít ve prospěch svých zaměstnanců, pro rozvoj podnikání a vyrovnání se s těžkým obdobím způsobeným koronavirem.“

Své stanovisko dnes vláda dá i k třetímu návrhu z balíku Záchranného kruhu ODS pro ekonomiku, a sice zvýšení slevy na poplatníka na 30 000 korun. Tento návrh ponechá každému člověku v peněžence až o 5 160 korun více. „Výdajové programy a opatření současné vlády na pomoc ekonomice po koronavirové krizi jsou pomalé a byrokraticky složité. Pro rozjezd ekonomiky je daleko lepší, když necháme peníze lidem přímo v jejich peněženkách. Nechme na lidech, jak své vydělané peníze utratí. Základní sleva na poplatníka se od roku 2008 neměnila. Je tedy správné reagovat na vývoj inflace a růst reálných mezd, které relativní výši daňové slevy výrazně zmenšily, a lidem tak de facto zvýšily daňové břemeno. Je nejlepší čas to lidem kompenzovat a nechat jim více z vydělaných peněz v peněžence,“ vysvětluje místopředseda poslaneckého klubu a člen programového týmu ODS pro ekonomiku Jan Skopeček.

Tyto předložené návrhy jsou součástí celého balíku opatření, kterými chce ODS pomoci rozjezdu ekonomiky. Seznam všech zákonů, které ODS předkládá do Poslanecké sněmovny, naleznete v Záchranném kruhu pro ekonomiku zde.