10. ledna 2020

ODS: Ať vláda řekne, co od důchodové komise vlastně chce

(www.ods.cz) ​​​​​​​ODS žádá po vládě jasný mandát pro práci důchodové komise. Před dnešním jednáním důchodové komise to řekl její člen za ODS Jan Bauer, poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku. ODS tak reaguje na nedávná vyjádření ministryně financí Schillerové.

Ta mimo jiné veřejně uvedla, že dosavadní výstupy z komise jsou spíš daňovou reformou, o její podobě není ve vládní koalici shoda a nadto vláda již zaplatila za vlastní návrh důchodových změn mezinárodní organizaci OECD. Schillerová také přiznala, že žádná důchodová reforma se v tomto volebním období stejně nestihne, přestože dosavadní systém je udržitelný jen dalších 10 let.

Další činnost Komise pro spravedlivé důchody bez jasného mandátu vlády je tak podle Bauera výsměchem a mrháním času řady respektovaných odborníků, kteří jsou jejími členy a pracují v ní bez nároku na odměnu.

„Ministryně Schillerová svými výroky na adresu práce komise hrubě urazila mnoho respektovaných ekonomů a odborníků, kteří v rámci komise pracují a v dobré vůli připravují podklady pro ministryni práce a sociálních věcí a celou vládu. Po výrocích ministryně financí nám není jasné, k čemu má další práce komise směřovat a co se bude dít s výstupy její práce. Ať se nejdřív vládní koalice dohodne, co vlastně po komisi a jejích členech chce, a ať následně vláda oficiálně a písemně potvrdí její mandát,“ uvedl Jan Bauer.

„Mrzí mě, že jednání komise se omezilo na fungovaní systému v následujících deseti letech a neřešíme tak budoucí deficit důchodového systému, který postihne dnešní třicátníky a čtyřicátníky. Skutečná odpovědná důchodová reforma by pravě těmto mladým lidem měla dát odpověď na otázku, jak si mají počínat, aby i oni měli naději na důstojný důchod. To bohužel komise neřeší," doplnil předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.