10. května 2019

ODS: Chceme zrušit investiční pobídky, poškozují malé a střední firmy

(www.ods.cz) ​​​​​​​Na jednání Sněmovny chce ODS prosadit zrušení investičních pobídek, nebo jejich působnost omezit pouze na malé a střední podniky. Podle předkladatele návrhu Vojtěcha Munzara celý koncept narušuje podnikatelské prostředí a podporuje velké firmy na úkor malých a středních. Občanští demokraté kritizují také chaotické zavádění elektronických neschopenek a návrhy hnutí ANO na zavádění sektorových daní.

„Přípravu e-neschopenek doprovází chaos. Ministerstvo práce a sociálních věcí přípravu celého projektu prostě nezvládlo. Projekt není připraven a je pravděpodobné, že nebude zaveden ani k lednu příštího roku. Vládní koalice si dál bere lékaře, občany a zaměstnavatele za své rukojmí. ODS dlouhodobě podporuje elektronizaci všude, kde to dává smysl. Musí ale dobře fungovat, musí být pro občany bezpečná a přinášet jim prospěch. To se v tomto případě bohužel neděje, proto pro návrh hlasovat nebudeme. Naopak podpoříme návrhy na odsunutí účinnosti konce karenční doby, kterou premiér opakovaně vázal na zavedení e-neschopenek. Vládní poslanci, minimálně z hnutí ANO, by tento návrh měli podpořit také, pokud nechtějí ztratit tvář,“ uvedl místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer.

Poslanec Vojtěch Munzar navrhl zrušení investičních pobídek. „Investiční pobídky jsou vlastně jen další formou dotace, vytvářejí neférové podnikatelské prostředí a křiví trh. Většina podnikatelů na ně nedosáhne, 90 % pobídek v minulosti získaly velké firmy na úkor malých a středních. Z návrhu ministerstva je jasné, že se vláda nechce vzdát možnosti rozhodovat o udělování výhod pro vybrané podniky. ODS ale považuje koncept investičních pobídek za přežitý, a proto jsme podali návrh na jejich zrušení. ČR by měla místo pobídek jít cestou liberalizace podnikatelského prostředí a nízkých daní. Navrhli jsme vládě i kompromis v podobě určení investičních pobídek pouze pro malé a střední podniky, které jsou hybnou silou ekonomiky. Jsme zvědaví na postoj nového ministra Havlíčka, který se malými a středními podniky dlouhodobě zaštiťoval,“ uvedl Munzar.

Občanským demokratům se nelíbí ani plán Andreje Babiše na zavedení bankovní daně, které schovává do slov o investičním fondu: „Odmítáme jakoukoliv verzi sektorové bankovní daně. V realitě by se projevila zvýšením bankovních poplatků pro klienty, nižší úvěrovou schopností bank a demotivací pro další investice ve finančním sektoru. Poslední návrh premiéra Babiše na platbu bank podle výše dividend do nově vytvořeného fondu je jen jinými slovy popsané nové daňové zatížení bank. ČSSD se alespoň nestydí svůj návrh nazvat daní. Andrej Babiš se stydí a musí de facto podobný návrh takto nesmyslně slovně opisovat. Zvlášť pikantní je, že chce Andrej Babiš výnos této své daně směřovat do nově vytvořeného fondu a to jen pár měsíců poté, co si vládní koalice odhlasovala, že bude moci vysát tzv. privatizační účet, který sloužil např. jako rezerva na platbu důchodů v době krize, kdy se dostává důchodový účet do schodku. Místo vymýšlení nových fondů by měl premiér Babiš přestat vysávat tzv. privatizační fond, který byl vždy chápán jako rezerva na horší časy. Buďme rádi, že jsou naše banky zdravé, už dnes jsou největšími přispěvateli daní do státního rozpočtu a neohrožujme jejich kondici novými daňovými povinnostmi,“ uvedl ekonomický expert strany Jan Skopeček.