4. dubna 2019

Tajemný pan Seto

(Právo) V mnoha českých rodinách rodiče řeší, kdo že je ten pan Seto, na kterého jejich děti spoléhají, když se jim nechce po sobě uklízet. „Se to uklidí, se to udělá, se to přeci vypere…“ Většinou se předpokládá, že pan Seto je Japonec. Ale není. Prohlášení ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, že důchodovou reformu nepotřebujeme a že se to všechno vyřeší postupnými malými úpravami současného systému, dokazuje, že tajemný pan Seto je dlouholetým stratégem české sociální demokracie.

Je ale možné, že má pan Seto pravdu a průběžný důchodový systém se v budoucnu nezhroutí, protože se objeví řešení a zdroje, o kterých dnes netušíme? Asi jako s ropou, u které její predikovaný nedostatek stále nenastává, protože jsme ji začali těžit z břidlic a v budoucnu ji můžeme těžit z ropných písků?

Objeví se v budoucnu nějaký nový zdroj příjmů, ze kterého budeme vyplácet důchody? Objevíme nějakou bohatou a nezdaněnou vrstvu obyvatel, kterou navrtáme a zdaníme? Průběžně? To si sociální demokracie možná myslí, protože ji hledá již dnes, aby zalepila současné problémy, které důchodový systém generuje.

Na mušce má živnostníky a banky. Takže zdaníme víc živnostníky, po kterých zároveň chceme, aby si šetřili na stáří? Zdaníme víc banky, aby zdražily úvěry pro ty živnostníky? A koho zdaní za třicet let, až bude důchodců o milion víc a lidí v produktivním věku, plátců daní, dokonce méně než dnes?

To není všechno. V „koaliční debatě o tom, zda stát bude mít zdroje na výplaty důchodů za dvacet a víc let, je opomíjena skutečnost, že stárnutí obyvatelstva a růst délky dožití paralelně a nezadržitelně generují další růst zásadních výdajů, a to výdajů na zdravotnictví.

Jejich růst navíc bude dále urychlovat prudký vědecký vývoj generující nové a účinnější a (samozřejmě) dražší léky a léčebné postupy. Takže pan Seto nebude mít ve státní pokladně velikou díru jen na levoboku, ale i na pravoboku. Vinou přehlížení a neřešení problémů bude velká část důchodců za dvacet až třicet let nejen hodně chudá, ale i bez přístupu k moderní lékařské péči.

Pan Seto nepůsobí jen v nejvyšších patrech Lidového domu, neváhá navštívit ani prosté úředníky ministerstva práce a sociálních věcí. Ti nedávno na dotaz sociálního výboru Sněmovny, kolik z 500 miliard korun, které by ČR měla v letech 2021 až 2027 čerpat z evropských fondů, je určeno na podporu rodin se třemi a více dětmi, odpověděli, že žádné, ale že se nic neděje, protože pokud by se rozhodlo, že na podporu těchto rodin mají být nějaké peníze vyčleněny, tak se to nějak udělá, protože je času dost. Ale stačí se podívat do harmonogramu vyjednávání dotačních priorit s Evropskou komisí a je evidentní, že je za pět minut dvanáct.

Možná má pan Seto pocit, že peníze z EU by měly jít na důležitější věci, a přehlíží skutečnost, že podpora rodin se třemi a více dětmi není nic menšího než podpora demografického růstu a ta zase je jedním z hlavních opatření, jak řešit budoucí nedostatek plátců do průběžného důchodového systému.

Nesměřuji k závěru ve smyslu „nevolte sociální demokraty a bude dobře“, byť se to z předchozích řádků může zdát. Naopak si myslím, že bez spolupráce se sociálními demokraty a dalšími politickými stranami není problém budoucích penzí řešitelný. Funkční řešení vyžadují politický konsenzus a sdílenou (předvolební) odpovědnost a nejsou jen krystalicky pravicová. Co vy na to, pane Seto?

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení