21. prosince 2018

U zdražování energií pomůže fixace, hypotéky čeká zlom

(www.blesk.cz) Rostoucí ceny energií a zdražení úroků hypoték. To budou hlavní problémy, se kterými se budou domácnosti v roce 2019 potýkat, míní poslanec ODS Jan Bauer. V pořadu Blesku Epicentrum poradil lidem, aby si zafixovali cenu energií a případně pouvažovali o změně dodavatele.

 
Ceny energií rostou, pro řadu lidí je přitom situace finančně náročná už teď. Musí zvažovat, jestli si zapnou topení a kdy si pustí pračku. „Stojí za to uvažovat o fixaci cen elektrické energie a určitě stojí za to zvažovat změnu dodavatele ceny energie,“ poradil v pořadu Blesku Epicentrum poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer (ODS).
Podle Bauera může vláda s cenou energií udělat jen málo, její navýšení je reakcí na to, jak se chová trh. Osobně by chtěl zkusit prosadit u plynárenství snížení DPH z 15 na 10 procent.
 
„Vláda by měla dávat občanům jednoznačný signál, jaký druh topení se bude používat. Lidé jsou zmatení, protože neví, co si mají pořizovat,“ upozornil Bauer. Podle něj Česku chybí jasná energetická koncepce.
 
Bude doplatek rodičovské i za starší dítě?
 
Expert ODS naopak souhlasí s navýšením příspěvku pro rodiče z 220 na 300 tisíc. I když by byl rád, aby se to odehrálo dřív než v roce 2020. „Když mluvíme o podpoře toho, aby české rodiny měly děti, připravili jsme s kolegou Alešem Juchelkou (ANO) novelu, aby se doplácel rodičovský příspěvek po narození nového potomka za toho staršího,“ zmínil Bauer.
Cílem návrhu by bylo, aby s narozením nového potomka nezanikal nárok na vyplácení stávajícího příspěvku na potomka staršího. Přesně tak je tomu přitom dosud. Vize Bauera s Juchelkou je následující: Dřív, než rodič začne pobírat nový příspěvek, dostal by doplaceno to, co mu ještě zbývá z celkové částky za starší dítě.
 
Vláda by na to podle Bauera měla najít prostředky tím, že nebude navyšovat počet úředníků a nebude rozdávat plošné příspěvky, jako jsou obědy zdarma nebo 75procentní slevy na jízdné pro studenty a seniory. Ale bude se zaměřovat na pomoc potřebným.
 
Pro rodiče pak připravuje Bauer ještě jednu změnu. „Chtěli bychom přejmenovat mateřskou dovolenou a rodičovskou dovolenou na mateřskou péči a rodičovskou péči, není to dovolená, ale práce na plnohodnotný úvazek,“ vysvětlil.
 
Hypotéky čeká zlomový rok
 
Kolem roku 2020 s největší pravdpodobností čeká české domácnosti zásadní zlom v oblasti hypoték. Řada lidí na ně dnes nedosáhne a v roce 2020 doběhnou pětileté úrokové fixace z dob hypotékového boomu. Pro leckoho se tak stane obtížnější hypotéku splácet.
 
Podle Bauera je hlavní problém v nedostatečné výstavbě nových bytů. „Musíme udělat vše pro to, aby se umožnilo rozumně stavět, jsme při získávání stavebního povolení na úrovni Nigérie,“ postěžoval si.
 
Podle poslance by výstavbě bytů pomohla „fikce souhlasu“, která už funguje, když se například staví dálnice. Spočívá v tom, že všichni, kterých se stavební povolení dotýká, mají podle složitosti stavby buď 60 nebo 30 dní, aby se vyjádřili. Pokud se do této doby nevyjádří, bere se to jako souhlas se stavbou.
Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení