13. září 2018

ODS chce nabídnout seniorům v Českých Budějovicích lepší a levnější život

(www.ods.cz/region.jihocesky) „Vyspělost každé společnosti se pozná také podle toho, jak se dokáže postarat o své seniory. Tedy o naše rodiče, babičky a dědy, kteří se v dětství starali o nás. Vděčíme jim za hodně, byli tu pro nás vždy, když jsme je potřebovali. Proto tu teď my musíme být pro ně. České Budějovice musí být město, kde si senioři život užívají. Kde život začíná po šedesátce,“ otevírá další programový bod pro komunální volby 2018 kandidát na primátora Martin Kuba.

„Naši senioři se dnes, i díky lepší zdravotní péči, dožívají stále vyššího věku. Už dávno to nejsou jen nemocní a unavení důchodci. Naši rodiče a prarodiče jsou přece lidé s bohatými a cennými životními zkušenostmi. Velmi často se dnes i v pokročilém věku cítí zdraví a fit. Řada z nich se ale uzavírá do sebe a neužívají si seniorský věk tak aktivně, jako senioři na západ od našich hranic. Podle mě je to dáno především tím, že si prostě jen nemohou spoustu aktivit dovolit. Nemohou si naplno užívat ekonomické bohatství, které si v téhle době, kdy ekonomika šlape, užíváme my, lidé v produktivním věku. Město by jim mělo tyto aktivity nabídnout,“ vysvětluje Martin Kuba s tím, že život začíná po šedesátce.

„Senioři přece nemají jen sedět doma, platit nájem a různé poplatky a přežívat s pár tisícovkami v peněžence. Určitě si zaslouží víc! I senioři přeci mají mít peníze na to, aby si mohli občas zajít na večeři s rodinou, do kavárny s přáteli nebo si vyrazit s vnoučaty na výlet,“ ODS je přesvědčená, že pokud povedou město dobří manažeři, můžeme seniorům nabídnout služby města v podstatě zadarmo, oni si pak svoje peníze mohou šetřit na vlastní aktivity.

PROTO JE TU ŠETŘILKA

„Ano, je to městská karta pro naše seniory. Stála by na celý rok třeba 365 korun a nárok by na ni měli automaticky všechny ženy od 62 let, muži od 65 let a držitelé průkazu ZTP,“ říká nezávislá kandidátka za ODS Lucie Kozlová a dodává, že Budějovická Šetřilka seniorům za symbolickou 1 korunu na den přinese spoustu služeb tak, aby si život v našem městě mohli opravdu užívat.

Podle návrhu ODS by měla Šetřilka seniorům zajistit:

  1. MHD zdarma
  2. Svoz odpadu zdarma
  3. Vstupy na všechna městská zařízení zdarma (plovárna atd.)
  4. Vstupy na sportovní utkání českobudějovických klubů za symbolické vstupné (hokej, fotbal, volejbal)
  5. Možnost využívat stravování ve školních jídelnách ve čtvrti, kde bydlí s cenou 40 Kč za oběd
  6. Zapojení do informačního systému města. Majitelům „Šetřilky“ budou chodit z magistrátu a smsky nebo noviny, aby vždy věděli, co se ve městě děje a jaké služby jsou pro ně připraveny
  7. Zapojení do programu „Babičky a dědečkové do školek”, aby si děti ve školkách mohly poslechnout ty nejkrásnější čtené pohádky
  8. Na Vánoce kapr pro seniory zdarma z městské firmy Lesy a rybníky

 

S ŠETŘILKOU PRO LEPŠÍ ŽIVOT S HANDICAPEM

„Vím, jak lidé s nějakým handicapem žijí. Jsou aktivní, sportují a mají své sny. Stejně jako ti, kteří měli víc štěstí a jsou zdraví. Jsem rád, že se náš tým dívá na město i očima těch, kteří prostě měli v životě smůlu nebo jen byli ve špatnou chvíli na špatném místě. Já chci být garantem toho, že náš tým na radnici přinese i tenhle pohled a Šetřilka pro držitele ZTP je první krok,“ říká nezávislý kandidát za ODS Zbyněk Sýkora, handicapovaný úspěšný sportovec a výrobce sportovních pomůcek pro handicapované.

Výstavba seniorských bytů

Město podle ODS samozřejmě musí řešit i ekonomicky dostupné a kvalitní bydlení pro seniory. „Právě tohle totiž vedení města v poslední době přímo ostudně zanedbalo. Proto postavíme domy, kde budou městské nájemní byty. Do nich se budou moci nastěhovat senioři, kteří třeba zůstali sami a zbytečně velký prostor je pro ně příliš nákladný,“ upřesňuje Martin Kuba. ODS tak prosazuje koncept využívaný v Evropě, kde se kombinují byty s tržním nájemným společně s byty, které jsou startovací a využívají je, jak mladí lidé a mladé rodiny, tak i senioři. „V těchto domech mohou společně žít různé generace. Pro seniory v těchto domech navíc zajistíme každodenní běžnou péči i normální kontakt s mladšími generacemi,” dodává Kuba.

Podpora terénní péče a výstavba hospicu v Českých Budějovicích

Pro seniory, kteří potřebují péči, chce ODS stále podporovat především tu terénní. „Všichni víme, že našim rodičům a prarodičům je nejlépe doma, a proto budeme maximálně podporovat terénní péči pro seniory,” uvádí Lucie Kozlová„Jenže i když se tomu všichni bráníme, někdy prostě kvůli nemoci nebo věku přijde chvíle, kdy o své blízké nezvládneme pečovat doma. A všichni také víme, jak zoufalý je v krajském městě nedostatek míst v domovech pro seniory. Aktuálně v našich zařízeních chybí 80 lůžek,“ pokračuje Kozlová. ODS má jasno v tom, že Budějovicích musí vyrůst další moderní zařízení, které bude zařízením 21. století. A protože podle ní přibývá seniorů a osob, kteří mají různá degenerativní onemocnění, např. roztroušenou sklerózu, Parkinsonovu nemoc nebo Alzheimerovu nemoc, chce přijít se zařízením, které by mělo lůžka i pro tyto lidi, a to včetně lůžek pro hospicovou péči. „I umírání bohužel k životu patří a v Budějovicích musí být důstojné, ať už doma nebo v kvalitní hospicové péči. Předpokladem je vícezdrojové financování z města, kraje i odpovědných ministerstev,” uzavírá téma nutné služby pro seniory Lucie Kozlová.