27. srpna 2018

Dostavba jaderného zdroje je nutnost

(Euro) Dobré rozhodnutí, když se ODS rozhodla zůstati v opozici, říká Martin Kuba. Když před pěti lety ODS kvůli aférám takřka upadla v zapomnění, stejný osud předpovídali někdejší spolustraníci i exministru průmyslu a obchodu Martinu Kubovi. Zmýlili se. Vystudovaný lékař Kuba podniká, je většinovým vlastníkem společnosti OIG Power a díky svým kontaktům z dob ministrování je dle zdrojů týdeníku Euro jednou z nejvlivnějších osob tuzemské energetiky. Jako člen nejvyššího vedení ODS ovlivňuje i další osud této tradiční pravicové strany.


Rozdělit ČEZ na několik částí, nebo nerozdělit?

Ve světě takový proces standardně probíhá, oddělují se „čisté zdroje“ energií od „špinavých“. U nás se tato debata vede především proto, že musíme rozhodnout, zda budeme stavět nový jaderný zdroj, který máme schválený ve státní energetické koncepci. Další diskuse se vede 0 tom, zda má jaderný zdroj stavět ČEZ, kde stát ovládá 70 procent, nebo firma, která bude ze 100 procent státní. Jsem přesvědčen o tom, že jádro dnes není komerčně výhodný, ale strategický zdroj. Pokud česká energetika chce bezemisní zdroje, tak jádro potřebuje. Nemůžete ale nutit soukromé akcionáře, aby stavěli pro Česko jaderný zdroj, ten musí ze 100 procent budovat stát. Také pak všechno vyjde mnohem laciněji. Dělení ČEZ je o tom, zda vyčlenit část, která bude vlastnit, provozovat a stavět jádro jako strategický zdroj. Jsem přesvědčen, že stát je za energetiku odpovědný.

Jako ministr průmyslu byste prosazoval dostavbu Temelína?

Pokud má být energetika čistá, tak je potřeba dostavět jaderný zdroj. Nutné je to 1 proto, že máme velkou průmyslovou základnu, která na obnovitelných zdrojích nemůže fungovat. Vidím v obnovitelných zdrojích velký potenciál, ale jinde než ve velkých lánech solárních panelů na polích, vidím ho v decentrální energetice.

Stavět za každou cenu bez ohledu na to, zda se investice někdy vrátí?

Temelín nelze brát z komerčního pohledu, dívat se na to, co se vyplatí a nevyplatí. Když budete sedět ve vládě a budete ministrem průmyslu a obchodu, tak jste povinen pro tento stát zajistit energetickou infrastrukturu. Prostě investice tohoto druhu nelze posuzovat pouze komerčně. Máme jinou variantu? Možná máte lacinější plyn, ale v tu chvíli vystavíte celou zemi hrozbě, že ten kohoutek, který uzavírá potrubí od plynu, není v rukou vašich, ale cizího státu. Stavba jaderné elektrárny je něco jako stavba dálnice. Infrastruktury.

S dostavbou Temelína souvisí i modernizace české energetiky, podle různých průzkumů jsme v ní ale až na 20. místě v Evropě. Proč?

Česká energetika není vůbec špatná, infrastruktura je velmi robustní i proto, že se z velké části podílí na spotřebě elektřiny průmysl.
To, co nás čeká, je změna v energetickém chování. Historicky jsme byli všichni zvyklí, že je tady velký zdroj, od kterého vedou dráty a kupujeme si od něj elektriku.
Najednou se dostáváme do situace, kdy si ji umíme vyrobit na vlastní střeše dokonce víc, než spotřebujeme. Takže nás čeká spíš úvaha o tom, jak pracovat s energetickou strukturou, aby zdroje nebyly přetěžovány.
Nejdůležitější je zachovat silné a stabilní zdroje, především pro průmysl, protože umíme z velké části predikovat výrobu a pracovat s ní. Vedle toho je zapotřebí rozvíjet decentrální energetiku pro rodinné domy, malé firmy, které budou schopny si s těmi technologiemi vyrábět dostatek energie. Ideální by bylo, aby ji výrobci u sebe ukládali a také spotřebovávali. Aby ji nepouštěli do přenosové soustavy, protože to je infrastruktura, kterou musíme všichni platit. Tohle je ve zkratce zásadní zvrat, ke kterému došlo.

Proto jste se pustil do podnikání s battery boxem, zařízením, které v kombinaci se solárními panely uchovává a řídí spotřebu elektřiny v domácnostech?

Ano, jsem přesvědčen, že toto je správná cesta. Vidím to i na domě našich vývojářů. Kluci ráno vstanou, už ve 12 hodin mají dobité baterky, funguje jim celý dům, mají plné baterky i večer, kdy se pořád vyrábí elektřina. Tohle je přesně ta chvíle, kdy se rodině najednou vyplatí koupit si elektromobil, protože zjišťuje, že v domě vyrobí víc elektřiny, než jí reálně spotřebuje a uloží v baterkách. Do budoucna nebude mít ČR problém s tím, že vyrobí málo energie, ale jak ji lokálně dobře skladovat a využívat.

Jaká je návratnost takových systémů?

Záleží, jak je vysoká spotřeba elektřiny v konkrétním domě. Také je to o tom, že se musí změnit pohled Čechů na energetiku. Máme historicky dané, že s energií se má šetřit. Kdežto battery box vás v kombinaci se solárním panelem naučí, že šetřit nemusíte, jen posílat elektřinu ve správný moment do správných věcí. Tedy když už má plné baterky, tak vám sám zapne pračku. Návratnost u velkých domů, kde mají na elektřinu všechno včetně topení, je osm let, při životnosti baterek 16 let je to velmi komfortní. Pokud ktomu ještě zapojíte elektromobil, tak je návratnost pod šest let.

Jak si představujete energetiku za 20 let?

Daleko víc, než předpokládáme, se rozvine decentrální energetika. Stačí, když se jen podívám na solární panely, jejich schopnost vyrábět neustále roste, stejně tak i kapacita baterií, ty se ještě navíc zmenšují. Tenhle vývoj bude pokračovat. Podle mě většina domů, které budou mít panely, bude v průměru ze 70 až 80 procent energeticky soběstačná, schopná energii spotřebovávat a ještě s ní pracovat. Bude se prodávat elektřina z jednoho domu do druhého, budete ji schopen přeposílat. Proti tomu musí být ale stabilní predikovatelný zdroj, který umí vyrábět kdykoliv. Třeba když nebude svítit slunce a vy potřebujete nastartovat všechny průmyslové areály. To umíme, pokud ale chcete bezemisní zdroj, tak jinou cestu než jádro nemáme. A v záloze elektrárny na zemní plyn.

Takže nedávat nic na záchranu OKD a podobné projekty, ale místo toho si postavit nový Temelín?

To je přesně ono. Všichni novináři se ptají, kolik bude stát Temelín, 200 miliard? Posledních pět let dáváme každoročně 40 miliard na obnovitelné zdroje. Za tyto peníze jsme si mohli nechat postavit Temelín. Místo toho jsme ale peníze vyhodili za dotaci obnovitelných zdrojů, které reálně vyráběly pár procent energie a ještě velmi přetěžovaly přenosovou síť.

Znamená to tedy, že se bude muset změnit i přenosová síť?

V budoucnu nebude o celkové výši účtu za elektřinu rozhodovat cena samotné silové elektřiny, ale platba za připojení. Budete platit za jistotu, že jste připojen na síť, protože z velké části si budete schopen vyrobit elektřinu sám. Za jistotu, že nejste úplný ostrovní systém.

Říkal jste, že v Česku bude přebytek elektřiny. Co s ním, bude se vyvážet, nebo prodávat za záporné ceny?

Nemyslím si, že je možné mít na každém baráku solární panel a pouštět do sítě elektřinu v momentě, kdy vám to vyhovuje, ale přenosové soustavě ne. Stát se musí chovat strategicky a racionálně, určit pravidla decentrální energetiky tak, aby se rozvíjela, ale nepřetěžovala infrastrukturu.

Pokud se vaše předpověď naplní, neznamená to nic menšího než vytvoření zcela nových pravidel a podmínek pro fungování energetického trhu...

To nás samozřejmě čeká, budou úplně nové parametry, už jen to, že si 50 procent lidí bude umět vyrobit energii samo, u sebe doma. Budou chtít být trochu nezávislí, to je fenomén, se kterým se minulá doba vůbec nemusela vypořádávat. My už budeme muset.

Až prodáte firmu na baterky, otevřete si zase lékařskou praxi?

Zatím vůbec nepočítám s tím, že bych firmu prodával, protože mě to baví a chceme řadu věcí ještě rozvinout. Nechceme se na to dívat tak, že vyrábíme jenom produkt, ale chceme mluvit o tom, jak má ten koncept vypadat. Co se týká mé lékařské praxe, tak byla vázaná na anesteziologii a intenzivní medicínu, což je obor, který se dá dělat jen v nemocnici, těžko otevíráte praxi, a svou budoucnost nevidím v tom, že bych se vracel do nemocnice.

Sledujete ještě politickou situaci?

Velmi intenzivně, protože jsem předsedou jihočeské ODS a současně také členem výkonné rady ODS, jsem stále ve vrcholném vedení.

Bude ODS už v politice aktivnější než doposud? Aktuálně to vypadá tak, že vaše strana reaguje tiskovými prohlášeními na kroky, které podniká vláda. Témata, která by natáhla větší množství voličů, tak nějak chybějí....

Jsem přesvědčen, že hnutí ANO dělá politiku prostě dobře, především má za sebou profesionální PR tým, který umí dobře komunikovat s voliči. ODS udělala dobré rozhodnutí, když zůstala v opozici, rostoucí preference ve zveřejněných průzkumech to potvrzují, byť na ně člověk úplně sázet nemůže. Je ale naprosto jasné, že pokud má ODS v budoucnu uspět, musí být reálnou alternativou hnutí ANO, vytvářet politická a společenská témata. Musíme přicházet s jasnými programovými věcmi, které budou řešit život, a možná se musíme také zbavit klišé, jestli je něco pravicové nebo nepravicové řešení. Já jsem o tom vedl debatu s kolegy na štábu ke komunálním volbám. Mimo jiné jsem je upozornil, že ve většině měst už mluvíme ke 30 procentům voličů, kterým je přes 55 let. To je poměrně nová situace.

Můžete mi říct tři témata, která by měla ODS zvednout, aby vyhrála volby?

Třeba zjednodušení fungování státu. Politika ODS by měla být racionální, hájit svobody lidí, hodnoty, na kterých pravice vždy stála. Nutné je ale také přicházet s konkrétními řešeními pro fungování ekonomiky. Například mám-li podporovat seniory a počítat s tím, že jich bude přibývat, také musím podporovat byznys a růst startupových firem, které mají fungovat a vytvářet budoucí hodnoty.

Nemyslíte, že takto to zní strašně složitě?

Určitě ne na komunální úrovni. V Budějovicích potkávám mladé firmy a lidi, mají výborné nápady. Jsou to třeba šikovní ajťáci, ale nevědí, co je to ekonomika a jak právně funguje. To znamená, že když jim jako město nabídnete právní služby a ekonomické poradce stím, ať se věnují jen IT, tak vám podle mého můžou vyrůst firmy, které nepotřebují velké výrobní haly, ale které u vás začnou vydělávat velké peníze.

Ptám se hlavně proto, že se současná politická kampaň smrskla na: Uděláme to, budeme makat, zařídíme to, zvýšíme důchody, budete jezdit zadarmo. Voliči už jsou tak rozmazlení, že nechtějí vnímat nic jiného, jen tyto bonusy. Tomu odpovídá i to, koho volí.

Model je to zvláštní, ale je potřeba s ním pracovat. Nejhorší je, že společnost začíná ignorovat, kde se tyhle zdroje berou. Tady dělají politici chybu, když se předhánějí v tom, co vše dát lidem zadarmo. Je to vlastně podvod, který dřív nebo později dopadne na další generace. Žádná ekonomika nefunguje jako neomezený zdroj.

Když vás strana povolá do boje, vrátíte se do vrcholné politiky?

Zatím jsem byl součástí volebního štábu pro parlamentní volby, teď aktuálně pro komunální, velmi intenzivně komunikuji s Petrem Fialou. Shodli jsme se spolu, že když se dnes díváme na ČSSD, tak jsme ODS provedli krizí velice dobře. Fialovi se podařilo všechny udržet v opozici, udržet jednotnou stranu a ona se začala opravovat. Nechci se vysmívat ČSSD, ale je to proces, který logicky trvá nějakou dobu, my jej navíc dělali úplně jinak. Nehádali jsme se, neposílali vzkazy přes média, nervali jsme se do vlády za každou cenu. Tohle si myslím ČSSD ubližuje ze všeho nejvíc. Nemám ambice být poslancem, jsem moc akční na to, abych seděl v Parlamentu, zabilo by mě sedět v Senátu. Jsem prostě jiný typ člověka. I jako doktor jsem musel být na záchrance.

(Autor: Vadim Fojtík)

 

Martin Kuba

expert pro průmysl a obchod
předseda regionálního sdružení