22. srpna 2018

ODS: Navrhujeme spravedlivější navýšení důchodů

(www.ods.cz) Občanští demokraté v Senátu prosadili zvýšení důchodů všem, kteří jsou v penzi 25 let a více. Podle místopředsedy poslaneckého klubu Jana Bauera je takový návrh spravedlivější a pro státní rozpočet nebude významnou zátěží. Předseda senátorského klubu Miloš Vystrčil dodává, že náš návrh pomůže především matkám, které za komunistické totality vychovávaly děti.

 
„V době ekonomického růstu se musí zvyšovat i životní úroveň seniorů. Návrh, který ODS prosazovala už v Poslanecké sněmovně, navyšuje důchody o 1 000 korun všem, kteří pobírají penzi 25 let a více. Oproti vládnímu návrhu, který stanovil pro zvýšení důchodů nahodile věkovou hranici 85 let, si tak polepší dalších více než 140 000 seniorů. Pro státní rozpočet to znamená navýšení o přibližně 2 miliardy korun oproti vládnímu návrhu,“ představuje návrh občanských demokratů místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer.
 
„Toto navýšení zohledňuje zejména nelehkou situaci žen, které odcházely do důchodu dříve, než v 60 letech věku, a proto by na navýšení podle vládního návrhu neměly nárok. Tyto ženy zároveň strávily většinu pracovního života v komunistické totalitě a nyní jsou na tom stejně, nebo ještě hůře než ti, kterým je 85 let a více,“ doplnil předseda senátorského klubu Miloš Vystrčil, který navýšení důchodů pro všechny, kteří jsou v penzi 25 let a více, navrhl v Senátu.
 
Občanští demokraté zároveň dodávají, že je nezbytná celková změna důchodového systému, protože za stávajících podmínek je dlouhodobě neudržitelný. O to by se, podle ODS, Babišova vláda měla teď starat především.