15. srpna 2018

Senátorský klub ODS: Stát by měl občany informovat o končící platnosti technické kontroly

(www.ods.cz) Senátorský klub ODS podpořil novelu zákona o provozu na pozemních komunikací, která podle Zdeňka Nytry přináší několik dobrých věcí. Jednou z nich je povinnost informovat občany o končící platnosti technické kontroly, kterou do zákona navrhl začlenit poslanec Martin Kupka. Předseda senátorského klubu Miloš Vystrčil upozornil na neschopnost vlády a Úřadu pro ochranu osobních údajů implementovat GDPR a Tomáš Jirsa varoval před rozšiřováním bezzásahových zón na Šumavě.

Návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích okomentoval senátor Zdeněk Nytra: „Novela přináší několik dobrých věcí, proto její znění podpoříme. Jako veliký průlom vidím povinnost státu informovat ty, kteří mají datovou schránku, o končící platnosti technické kontroly. Toto zjednodušení vychází z programu ODS a do zákona ho pozměňovacím návrhem přidali naši poslanci. S ministrem dopravy jsme se dohodli také na podpoře pro zrušení omezení počtu stanic technických kontrol, které v další novele ministerstvo nebo náš senátorský klub předloží.“

Senát dnes projedná i výroční zprávu Úřadu pro ochranu osobních údajů. V této souvislosti předseda senátorského klubu Miloš Vystrčil upozornil na nedostatečnou činnost vlády i ÚOOU při adaptaci GDPR na národní úroveň: „Senát se problematikou GDPR zabýval dlouhodobě a v předstihu. Proto jsme přijali usnesení, ve kterém jsme vyjádřili nespokojenost s přístupem vlády a dalších orgánů k adaptaci tohoto nařízení na národní úroveň. V posledním bodě usnesení, které je z února 2018, Senát vyzval ÚOOU aby urychleně zajistil vznik funkčního portálu, který bude reagovat v garantované lhůtě na dotazy jednotlivých dotčených subjektů. Nic takového ale nefunguje, na webu ÚOOU je sice několik zodpovězených otázek, další desítky otázek ale na odpověď již měsíce čekají. To znamená, že úřad nereaguje na dotazy ani v řádu měsíců. To považujeme za selhání vlády i ÚOOU. Není možné, aby byly dotčené subjekty znejistěny neexistencí právní úpravy a neschopností úřadu odpovídat na jejich dotazy.“

Senátoři se ale nezabývají jen tím, co se zrovna projednává na plénu, ale také svým senátním obvodům. Proto senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa upozornil na riziko rozšíření sucha na Šumavě: „V souvislosti s rostoucím suchem bych chtěl upozornit na návrh Ministerstva životního prostředí. Ministerstvo v materiálu ‚záměr ochrany tetřeva na Šumavě‘ navrhuje rozšíření bezzásahových zón v Národním parku Šumava z 50 na 75 procent. To znamená, že budou usychat další tisíce hektarů šumavských lesů. Jihočeský kraj, Plzeňský kraj a šumavské obce budou k tomuto návrhu dávat desítky konkrétních připomínek. Já doufám, že v zájmu udržení vody v krajině budou jejich námitky vyslyšeny a k prosazení tohoto nebezpečného návrhu nakonec nedojde,“ uvedl Jirsa.